Rakennusalan työturvallisuuteen liittyviä oppaita, ohjeita, videoita, julisteita ja aineistoja.
Talveen varautumisen keskustelumateriaali
+Lyhyt, ytimekäs sarjakuvamainen esitysaineisto avuksi, kun työyhteisössä varaudutaan pimeisiin, liukkaisiin ja kylmiin talviolosuhteisiin rakentamisessa.
Kesätyöntekijänä raksalla perehdytysmateriaali
+Nuorten alle 18-vuotiaiden työntekijöiden perehdyttäminen rakennustyöpaikalle. Sisältää opetusdiat ja perehdyttäjän ohjeet.
Tapahtumista oppiminen
+Lataa tästä perehdytysaineisto, jossa kerrotaan, miksi tapahtumista kannattaa oppia ja miten niitä tutkitaan. Ota käyttöön oman tutkinnan avuksi valmis tutkintatyökalu (Powerpoint) avustamaan erilaisten tapahtumien, kuten esim. työtapaturmien, tutkinta- ja oppimisprosessia. Mukana myös esimerkki siitä, miten tutkintatyökalua käytetään.
Turvallisesti telineillä -opas
+Turvallisesti telineillä -opas tarjoaa telineiden tilaajille, työnjohdolle ja käyttäjille ohjeita telineiden turvalliseen valintaan, käyttöön ja tarkastukseen. Opas ei ole ohje telinetyön tekemiseen, eikä se sisällä kaikkia yksityiskohtaisia määräyksiä sen tekemiseen.
Lataa maksutta Työturvallisuuskeskuksen sivulta
Turvavartti työmaalla liikkumisesta
+Ota tästä käyttöösi valmis aineisto turvallisesta liikkumisesta työmaalla ja pistä pystyy keskustelutuokio. Voit räätälöidä materiaalia omiin tarpeisiisi tai käyttää sitä sellaisenaan. Aineisto on PowerPoint-muodossa.
Taakankiinnittämisen turvallisuus
+Oleellista on, että taakankiinnittäjän tehtävässä toimivalla henkilöllä on tosiasiallinen osaaminen kyseiseen tehtävään, hän on tunnistettavissa työmaalla, sekä työmaan käytännöt taakankiinnittämiseen liittyen huomioidaan työmaan perehdytyksessä. Taakankiinnittäjällä tulee olla työnantajan kirjallinen lupa ko. tehtävässä toimimiseen. Katso linkistä lisää, materiaali on valmistunut Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän toimesta vuonna 2022.
Ohjeet työmaiden avuksi pölyriskien arviointiin
+Rakennuspölyn torjunta tulee sisällyttää rakennustyömaan turvallisuus-suunnitteluun ja sen pitää näkyä eri työvaiheiden riskienarvioinneissa. Työmaiden avuksi on valmistunut uudet ohjeet, joissa käytetään esimerkkinä kvartsipölylle altistumista. Sama menettely sopii myös muille rakennuspölyille. Ohjeen on laatinut Tapaturva Oy yhdessä Talonrakennusteollisuuden kanssa.
Kuumassa työskentelyn opas
+Kuumuus kuormittaa elimistöä ja heikentää suorituskykyä. Samalla tapaturmariski kasvaa. Kuumassa työskenneltäessä on tärkeää huolehtia elimistön neste- ja suolatasapainosta sekä palautumisesta ja levosta. INFRA, Kattoliitto, Rakennusliitto ja Työterveyslaitos ovat laatineet yhdessä ohjeet, joilla voit hallita kuumatyön haittoja.
Korkealla rakentamisen turvallisuusopas
+Korkealla rakentaminen on Suomessa melko uutta ja ja siihen on viime aikoina tullut lisää työturvallisuusohjeistusta. Oppaan kirjoittajat Aleksi Auer, Erno Martin ja Jekora Vornanen ovat toimineet työturvallisuuden käytännön tehtävissä suurissa hankkeissa, jotka ovat poikkeuksellisen korkeita suomalaisessa rakentamisessa.
Turvalliset työpukit ja tasotikkaat (A-tikkaat)
+Työturvallisuuden varmistaminen on tärkeää myös työskenneltäessä matalilta työalustoilta ja työtasoilta kuten työpukeilta ja tasotikkailta (A-tikkaat).
Oheinen ohje on tarkoitettu työpaikkojen käyttöön helpottamaan työpukkien ja tasotikkaiden valintaa silloin, kun riskien arvioinnissa päädytään siihen, että työn turvallinen toteutus edellyttää ko. tuotteilta nykysäännökset ylittäviä turvallisuusominaisuuksia.
Ohje on tehty suomeksi ja neljällä muulla kielellä. Tulosta tästä tikasohje (pdf, A4, 2 sivua).
TR-mittarin tulkinnat 2020 (AVI)
+AVIn rakennusalan koordinaatioryhmässä päätetyt tarkastajien TR-tulkinnat 13.2.2023 alkaen
MVR-mittari, Murskamittari, Asfalttimittari
+- MVR-mittari 2017
- MVR-lomake suomeksi
- MVR-lomake ruotsiksi
- Murskamittari 2020
- Asfalttimittari, levitystyömaat
- Asfalttimittari, koneasema
Infran julkaisemat Asfalttimittarikoulutukset löydät täältä: https://e-tieturva.fi/
Työtapaturmat ja niistä ilmoittaminen
+Työtapaturma on äkillinen, odottamaton, ulkoisten tekijöiden aiheuttama ja työntekijän loukkaantumiseen johtava tapahtuma työssä. Työtapaturmana pidetään tapaturmaa, joka on sattunut omaan työpaikkaan kuuluvalla alueella, matkalla kotoa työhön ja päinvastoin tai työnantajan määräämän työ- tai asiointimatkan aikana.
Vakavista tapaturmista on ilmoitettava poliisille ja työsuojeluviranomaiselle. Työsuojeluhallinnon verkkosivuilla on ohje siitä, miten työsuojelun vastuualueilla käsitellään valvontalain edellyttämää vakavien työtapaturmien tutkintaa ja siihen liittyvää työsuojeluviranomaisten ja muiden viranomaisten välistä yhteistyötä.
Turvallisesti rakennuskoneilla
+Rakentamisessa käytetään monia erilaisia koneita ja niihin liittyy erilaisia valmistajan, maahantuojan, myyjän ja työnantajan vastuita. Oheisesta linkistä avautuu Työsuojeluhallinnon asiaa koskeva työpaikkatiedote.
Torninosturiohjeet 2014
+Torninosturiohjeet 2014 on laadittu Rakennuskonepäälliköt ry:n, Rakennusliitto ry:n ja Talonrakennusteollisuus ry:n yhteistyönä. Ohjeiden pohjana ovat työturvallisuuslaki ja torninostureiden käyttöön liittyvät valtioneuvoston asetukset, torninosturinkuljettajan ammattitutkinnon perusteet sekä alan yhteisenä kehitystyönä syntyneet ohjeet alamiestyöskentelystä.
1.3. 2020 muuttuneen työvälineasetuksen mukaan työnantajan kirjallisella luvalla saa kuljettaa kuormamomentiltaan enintään 25 tonnimetrin torninosturia (ns. linkkunosturi). Ennen luvan antamista työnantajan on kuitenkin varmistettava, että työntekijällä on saamansa koulutuksen perusteella riittävä kyky ja taito työvälineen turvalliseen käyttämiseen.
Alamiehellä (henkilö joka kiinnittää taakan asennuskäyttöön tarkoitettuun nosturiin) pitää olla työnantajan kirjallinen lupa tehtävään. Työnantajan on ennen luvan antamista varmistettava, että työntekijällä on riittävä kyky ja taito työvälineen turvalliseen käyttämiseen tai taakan kiinnittämiseen.
Ajoneuvonosturiohjeet
+Ajoneuvonosturiohjeet 2016 on laadittu yhteistyössä INFRA ry:n, Talonrakennusteollisuus ry:n, Rakennusliitto ry:n ja Rakennuskonepäälliköt ry:n kesken. Ohje perustuu työturvallisuuslakiin ja sen nojalla annettuihin alemman tasoisiin säännöksiin kuten rakennustyön turvallisuudesta annettuun valtioneuvoston asetukseen (VnA 205/2009) ja työvälineiden turvallista käyttöä ja tarkastamista koskevaan valtioneuvoston asetukseen (VnA 403/2008).
Lisäksi ohjeessa on huomioitu ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinnon perusteet, alan yhteisenä kehitystyönä syntyneet ohjeet nostotyöhön osallistuvan alamiehen/taakan kiinnittäjän työskentelystä sekä ajoneuvonostureiden vuokrauksen yleiset ehdot 2009.
Ohje turvalliselle nostotyölle
+Torninosturit, ajoneuvonosturit, kuormausnosturit ja pitkällä puomilla varustetut betonin pumppausautot saattavat työskennellä rakennustyömaalla samanaikaisesti, mistä saattaa aiheutua vaaratilanteita. Töiden suunnittelu ja tiedonkulku on suunniteltava asianmukaisesti.
Ohje alamiestyöskentelyyn
+1.3. 2020 muuttuneen työvälineasetuksen mukaan alamiehellä (henkilö joka kiinnittää taakan asennuskäyttöön tarkoitettuun nosturiin) pitää olla työnantajan kirjallinen lupa tehtävään. Työnantajan on ennen luvan antamista varmistettava, että työntekijällä on riittävä kyky ja taito työvälineen turvalliseen käyttämiseen tai taakan kiinnittämiseen.
Elementtiasennus ja työturvallisuus
+Betonielementtirakentamisen nettisivuilla on oleellinen tieto suunnittelusta betonirakenteiden käytönaikaiseen huoltoon. Sivuston aihealueet ovat lajiteltu teemoittain ja kohderyhmittäin.
Päällysteraksien ja nostovöiden tarkastusohjeet
+Ohje päällysteraksien ja nostovöiden tarkastamiseksi (Würth Oy).
Perehdyttäjän työkalut
Nämä ohjeet on laadittu avuksi henkilölle, joka suorittaa työmaalle saapuvien työntekijöiden perehdytyksiä.
Tervetuloa työmaalle –kirje (docx)
Kirje toimitettavaksi alihankkijoille ja tavarantoimittajille ennen kuin heidän työntekijänsä saapuvat työmaalle. Kirjeessä kerrotaan ne asiat, jotka pitää ottaa huomioon ennakkoon.
Ohje työmaaperehdyttäjälle (docx)
Ohje siitä mitä kaikki asioista perehdyttämisessä kannattaa käydä läpi.
Työmaaperehdytyksen kalvosarja (pptx)
Kalvosarjaan on koottu työmaaperehdytyksen kalvopohjia, joiden sisältöä tulee täydentää ja täsmentää yrityksen ja työmaan omilla tiedoilla ja kuvilla.
Perehdytyslomake (docx)
Mallipohja rakentamisen työpaikalla käytettävästä perehdytyslomakkeesta. Lomake täytetään yhdessä perehdytettävän kanssa.
Perehdytysprosessi (pdf)
Kaaviosta näet eri henkilöiden tehtävät ja vastuualueet perehdytyksessä.
Työnteko-oikeuden tarkastaminen (pdf)
Kaavio näyttää mitä seikkoja pitää ulkomaisen yrityksen ja työntekijän kohdalla tarkistaa.
Kesätyöntekijän perehdytysaineisto alle 18-vuotiaille löytyy sivun yläosiosta.
Mittaviiva toteutti 2021 RT:n turvallisuusryhmän ohjauksessa hankkeen vaikuttavan perehdyttämisen vakiinnuttaminen. Hankkeessa tuotettiin ohjeita, malleja ja työkaluja rakennusalan työpaikkojen perehdyttäjien avuksi.