Asuntotuotantokyselyt

RT:n asuntotuotantokysely tehdään kolmesti vuodessa Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kyselyssä selvitetään aloitettujen, valmistuneiden ja suunniteltujen vapaarahoitteisten asuntojen määrää, jotka toteutetaan perustajaurakointina tai neuvottelu-urakoina.

RT:n asuntotuotantokyselyn ulkopuolella on yleishyödyllisten yhteisöjen rakennuttama vapaarahoitteinen omistusasuntotuotanto ja tuettu vuokra-asuntotuotanto sekä Talonrakennusteollisuuteen kuulumattomien yritysten asuntotuotanto.

Asuntotuotantokysely syksy 2023: Arviot aloituksista puolittuneet edellisestä kyselystä

Asuntorakentajien arviot tämän vuoden asuntoaloituksistaan putosivat kesäkuussa alle puoleen talven kyselyyn nähden, ja nyt syksyn kyselyssä ne ovat edelleen lähes puolittuneet kesän jälkeen.

Täksi vuodeksi suunnitteilla oleva kokonaismäärä on noin 3 500 asuntoa. Arviot vuoden alkupuoliskon aloituksista jäivät yhteensä alle 1 500 asuntoon, ja loppuvuodeksi varaudutaan noin 2 000 asuntoon. Määrät ovat poikkeuksellisen matalia.

Ensi vuonna yritykset varautuvat aloittamaan lähes 7 800 asunnon rakentamisen, mutta tämä edellyttää myynnissä olevien asunnon varannon sulamista ja kysynnän elpymistä.

Vastaavasti kuin kesän kyselyssä peräti 97 prosenttia vastaajista koki kysynnän riittämättömyyden haittaavan tuotannon käynnistymistä paljon. Lisäksi kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että odotukset korkojen noususta haittaavat paljon tai vähintään jonkin verran. 

Arkisto

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä