Opiskele infra-alaa

Monipuolinen infra-ala mahdollistaa erikoistumisen. Sillat, vesihuolto, asfaltointi, maanalaiset tilat, ratarakentaminen, kunnossapito – kasva vaikka maailmanluokan osaajaksi valitsemallasi sektorilla! Infrassa tarvitaan myös esimerkiksi laki-, hr-, viestintä- ja vastuullisuusosaajia.

Infra-alaa voit opiskella eri koulutusasteilla: ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa.

Ammatillinen perustutkinto on pääsylippusi työmaan suorittaviin tehtäviin. Samalla aukeavat ovet laajaan valikoimaan ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, joilla voit syventää osaamistasi. Amk-opintoihin voit hakea, kun sinulla on joko ammatillinen perustutkinto tai ylioppilastutkinto. Infra-alalla voit edetä aina ylempään korkeakoulututkintoon tai tohtoriksi asti.

Opiskelijaryhmiin tullaan erilaisista taustoista. Perustutkintopohjalta ponnistavalle korkeakoulutason teoreettiset aineet kuten matematiikka ja fysiikka voivat tuntua kinkkisiltä. Vastaavasti lukiosta tulevalla on harvoin työmaakokemusta. Ajan myötä erot tasaantuvat, joten etene rohkeasti kohti omaa unelmaasi – motivaatio ja oppimishalu ratkaisevat!

Polku 1: Perustutkinto

Infra-alalle päästäksesi valitse maarakennuskoneen kuljettamisen tai maarakennuksen osaamisala.

  • Maarakennuskoneen kuljettaja käyttää ja huoltaa maarakennuskoneita. Kaivukone tai ”kaivinkone” on kaikille tuttu, mutta työkoneita erilaisine lisälaitteineen on joka lähtöön: asfaltointiin, ratatöihin, katujen ja teiden rakentamiseen, talojen perustamiseen ja vesistöjen ruoppauksiinkin omansa. Konetyön apuna käytetään edistynyttä tietotekniikkaa. Käytännönläheisissä opinnoissa hyödynnetään niin simulaattoreita kuin oikeitakin työkoneita.
  • Maarakentaja toimii usein kaivukoneen työparina. Tehtävässä on olennaista osata lukea työsuunnitelmia ja ymmärtää rakenteiden korkoja sekä käytännön asennuksia. Tässä työroolissa viestit kaivukoneelle esimerkiksi mihin tarvitaan maata, mistä sitä on saatava pois tai mihin suuntaan asennettavaa reunakiveä pitää siirtää.

Perustutkinnon suorittaneen yleisimmät tehtävänimikkeet työelämässä ovat maarakennuskoneen kuljettaja tai maarakentaja. Osan opinnoista voi suorittaa oppisopimuksella.

Polku 2: Amk-tutkinto

Ammattikorkeakoulusta valmistuessasi tarjolla on vaihtoehtoja niin työmaan työnjohtotehtävissä kuin toimistotyössä.

  • Rakennusmestarin tutkinto painottuu rakennustyömaiden työnjohtoon. Tärkeää tuntea tuotantotekniikat ja osata kustannusten ja projektien hallinta. Tarvitaan myös sopimus- ja neuvottelutaitoja, esihenkilötaitoja sekä ylipäätään koko työmaan tai sen osan kokonaisymmärrystä. Koulutuksen kesto on 3,5 vuotta.
  • Rakennusinsinööri kohtaa opinnoissaan enemmän teoriaa: matematiikkaa ja fysiikkaa opiskellaan enemmän kuin mestarikoulutuksessa. Tutkinto on tarpeen etenkin, jos haluat suunnittelutehtäviin. Urakoitsijatehtävissä rakennusinsinööri voi työllistyä muun muassa työnjohtoon, kehittämistehtäviin tai yleisiin johtotehtäviin. Insinöörejä tarvitaan myös suunnittelutoimistoihin sekä valtiolle ja kuntiin. Koulutus kestää 4 vuotta.

Opintoihin kuuluu luentoja, ryhmä- ja harjoitustöitä, itsenäisiä verkko-opintoja sekä harjoittelujakso. Valmistuneet työskentelevät eri nimikkeillä niin infran rakentamisen kuin hoidonkin parissa: työnjohtajina, suunnitteluinsinööreinä, projektipäällikköinä tai vaikka teknisinä johtajina.

Polku 3: Yliopistotutkinto

Infra-alan diplomi-insinööriksi (DI) voit opiskella Aalto-yliopistossa, Oulun yliopistossa ja Tampereen yliopistossa. Tutkinto koostuu 3 vuoden kandiopinnoista ja 2 vuoden maisteriopinnoista.

Vaihtelevat ja monipuoliset opinnot sisältävät pienryhmätyöskentelyä, luentoja ja suunnittelutöitä sekä harjoituksia niin laboratoriossa kuin maastossakin. Myös suunnitteluohjelmistojen käyttöä harjoitellaan sekä ratkotaan käytännönläheisiä ongelmia opiskelukavereiden kanssa. Kriittinen tiedonhaku, tiedon soveltaminen ja projektitoiminta tulevat tutuiksi, ja viestintä- ja neuvottelutaidot karttuvat. Opintojen päätteeksi tutkit tai kehität diplomityössäsi jotain opintoalaasi liittyvää ajankohtaista aihetta, yleensä yritystoimeksiannon mukaisesti. 

DI-koulutus antaa laajan näkökulman suunnittelu-, asiantuntija- ja johtotehtäviin sekä koulutus- ja tutkimustyöhön. Syventymisvalinnoistasi riippuen saat pätevyyden toimia esimerkiksi vaativien pohjarakenteiden suunnittelijana tai ratarakentamisen tai liikennejärjestelmien suunnittelutehtävissä. Ura voi urjeta kunnan teknisenä johtajana, Väyläviraston erityisasiantuntijana, suunnittelutoimiston geoteknisenä suunnittelijana, urakointiyrityksen työmaapäällikkönä tai yliopistossa tutkijana tai projektipäällikkönä. Kehitysinsinööri, suunnittelija, tuotantopäällikkö, tutkimuspäällikkö, tuotekehittäjä, laatuinsinööri – DI:stä on moneksi.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä