Hyvästä kehityksestä huolimatta rakennusalalla on vielä matkaa nollaan tapaturmaan. Rakennusalan tapaturmien torjunta edellyttää jatkuvaa toimintaa työturvallisuuden hyväksi. Työterveyden ja -turvallisuuden onkin oltava osa yrityksen yleistä johtamista ja liiketoimintaprosesseja. Yrityksen ylin johto asettaa työturvallisuudelle tavoitteet ja mittarit. Niillä johdetaan ja seurataan turvallisuutta samalla tavalla kuin taloudellista tulosta, laatua ja asiakastyytyväisyyttä.
Hiljaisen hyväksynnän ja ohikatsomisen tilalle ala tarvitsee nyt välittämisen kulttuuria ja kaikkien – ei vain esimiesten - sitoutumista turvallisuuden kehittämiseen. Kyse on turvallisuuskulttuurista.
Rakennusteollisuus RT tekee järjestelmällistä työtä yhdessä jäsenyritysten ja sidosryhmien kanssa turvallisuuskulttuurin ja toimintatapojen kehittämiseksi. Erilaisten toimintamallien, oppaiden, ohjeiden ja työturvallisuuskampanjoiden välityksellä vaikutamme hyvän turvallisuuskulttuurin kehitykseen.
Itsearvioinnin työkalu hyvän johtamisen teemoihin
Tarjotakseen lisätietoa hyvistä johtamisen teemoista RT:n turvallisuusryhmä päätti toteuttaa yksinkertaisen itsearviointityökalun. Tämä ei ole tsekkilista dokumenteista, vaan arviointi siitä, ovatko hyvän johtamisen teemat osa organisaation toimintaa. Tarkoituksena itsearvioinnissa on, että organisaatio tunnistaa johtamisen vahvuuksia. Simppeli työkalu aukeaa Microsoft Word -muodossa.
Työturvallisuuden laiminlyönteihin puuttuminen
+Jokaisen työyhteisössä työskentelevän velvollisuus on noudattaa turvallisia työtapoja, ohjeita ja puuttua työturvallisuuden laiminlyönteihin. Riskinottoa ja vääriä työtapoja ei pidä hyväksyä myöskään työtoverilta tai sopimuskumppanilta. Myös hiljainen hyväksyminen on työturvallisuusrikkomus tai -laiminlyönti.
Työntekijöiden ja sopimuskumppaneiden toimintaan voidaan vaikuttaa sekä kannusteilla että sanktioilla. Kannusteet motivoivat. Ne saattavat kohentaa työ- ja menettelytapoja paremmin kuin sanktiot ja johtaa siten hyvään lopputulokseen.
Sanktioiden pelisäännöt selviksi jo tarjouspyynnössä
+Sanktiot kirpaisevat joko kurinpitotoimina taloudellisesti tai vakavimmillaan päättävät työ- tai sopimussuhteen. Joka tapauksessa sanktiot kertovat toiminnallisista ongelmista ja puutteellisesta työturvallisuuskulttuurista. Jos sanktioita käytetään, niistä on esitettävä menettelytavat jo tarjouspyyntöasiakirjoissa ja sovittava urakkasopimuksessa. Mahdollisten sanktioiden on oltava tasapuolisia ja järkevässä suhteessa urakkasummaan.
Oma henkilöstö mukaan laatimaan sääntöjä
+Oman henkilöstön kanssa käydään läpi, millä keinoilla ja menettelytavoilla oman henkilöstön työturvallisuutta edistetään. Asioiden omaksumista ja käyttöönottoa auttaa sääntöjen laatiminen yhdessä henkilöstön kanssa.
Johtamisen hyvät turvallisuuskäytännöt
+- Johdon sitoutuminen turvallisuuden kehittämiseen ja sitoutumisen osoittaminen
- Työmaan turvallisuuden koordinointi ja johtaminen
- Panostus turvallisuushenkilöstöön
- Huolellinen turvallisuussuunnittelu
- Koulutus ja perehdyttäminen turvallisuuteen
- Työntekijöiden osallistuminen ja sitoutuminen turvallisuustavoitteiden toteuttamiseen
- Urakoitsijoiden ohjaus ja turvallisuustavoitteiden kirjaaminen tarjouspyyntöihin ja urakkasopimuksiin
- Palaute ja palkitseminen turvallisesta toiminnasta
- Tapaturmista ja vaaratilanteista raportoiminen ja niiden tutkiminen
- Turvallisuuden seuranta ja valvonta
- Työmaan turvallisuusohjeiden laatiminen.
Näiden käytäntöjen soveltamisella on monessa vaativassakin rakennushankkeessa saatu hyviä tuloksia. Tapaturmataajuus on saatu vähenemään murto-osaan rakennustyön keskimääräisistä luvuista. Joissakin tapauksissa tapaturmat on vältetty kokonaan hyvien turvallisuuskäytäntöjen avulla.
Edellä luetellut käytännöt koskevat lähinnä turvallisuusjohtamista, mutta tietysti on monia yksittäisiä hyviä toimintatapoja, joilla niitä voidaan täydentää.
Emme salli laiminlyöntejä työturvallisuudessa
Turvallinen työskentely rakennustyömaalla/tehtaassa edellyttää päätoteuttajalta ja sen työnjohdolta/työnantajalta järjestelmällistä ja suunnitelmallista toimintaa työntekijöiden työturvallisuuteen ja työterveyteen vaikuttavissa asioissa.
Jokaisen työnantajan on otettava huomioon seikat, jotka liittyvät
- työhön
- työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön
- työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin.
Lähtökohtana on yrityksessä tehty linjaus periaatteista. Niiden pohjalta yrityksen
- on laadittava työmaakäyttöön/tehtaisiin ohjeisto siitä, miten laiminlyönteihin tulee puuttua
- informoitava turvallisuusperiaatteista tilaajaa/rakennuttajaa
- vietävä työmaata koskevat turvallisuusperiaatteet myös aliurakkasopimuksiin.