Hyvät turvallisuuskäytännöt ja niiden laaja soveltaminen ovat tärkeimpiä keinoja parantaa rakentamisen turvallisuutta. Niitä on tarpeen levittää rakennustyömailla nykyistä laajemmalle.
Hyvillä käytännöillä tarkoitetaan sellaisia turvallisuuden hallinnan keinoja, jotka ovat osoittautuneet rakennusyrityksissä ja -työmailla käytännössä toimiviksi.
Tee turvallisuushavaintoja
+Rakennusteollisuus RT haluaa sitouttaa jäsenyrityksiään ja näiden yhteistyökumppaneita siihen, että yrityksissä tehdään turvallisuushavaintoja. Yritykset voivat ottaa käyttöönsä maksuttoman mobiilisovelluksen turvallisuushavaintojen tekoon.
Yhtä työtapaturmaa voi edeltää jopa satoja vastaavia läheltä piti -tilanteita. Työtapaturmien ja muiden ei-toivottujen tapahtumien syntyminen voidaankin estää, kun puutteet ja ongelmat poistetaan ennakkoon turvallisuushavaintojen avulla.
Turvallisuushavainnot on yksi tehokkaimmista keinoista välttää työtapaturmia. Esimiesten ja yritysjohdon on varmistettava, että yrityksessä tehdään turvallisuushavaintoja ja vaaratilanneilmoituksia. Ne pitää ottaa mukaan myös yrityksen tulostavoitteisiin.
Tärkeätä on, että kaikki työmaan turvallisuushavainnot käsitellään yhteisesti ja niistä annetaan palautetta henkilöstölle. Tiedottaminen muun organisaation sisällä on tärkeää erityisesti kaikista niistä tapauksista, joilla saattaa olla merkitystä myös muiden työpaikkojen turvallisuudelle.
Turvallisuushavainnoista kannattaa aina myös käynnistää oppimisprosessi, varsinkin jos havainnosta olisi voinut seurata vakava tapaturma tai muu vahinko. Näin tapaturmat voidaan estää aiemmin kerättyjen havaintojen avulla.
Työväline turvallisuushavaintojen tekoon ja ohje (Congrid)
+Turvallisuushavaintojen tekoon tarvitaan toimiva ja tehokas työväline. Rakennusteollisuus RT tarjoaa jäsenyritystensä ja näiden kumppanien käyttöön maksutta yhden palveluntarjoajan (Congrid) sähköisen havainnointityökalun. Sen avulla henkilöstön on helppo ilmoittaa saman tien työmaalla havaitsemistaan turvallisuuspuutteista maksuttomalla mobiilisovelluksella.
- Katso videolta miksi turvallisuushavaintoja kannattaa tehdä ja miten maksuton mobiilisovellus (Congrid) toimii.
- Tutustu tästä ja lataa maksuton työkalu (Congrid) turvallisuushavaintojen helppoon tekemiseen ja hallintaan: https://www.congrid.fi/kampanja/
Congrid on yksi markkinoilta löytyvä tiedon keräämiseen kehitetty mobiilisovellus. Eri sovelluskehittäjien tuotteet poikkeavat jonkin verran toisistaan, ja yrityksen kannattaakin vertailla eri valmistajien tuotteiden ominaisuuksia keskenään, jotta löytää itselleen parhaiten sopivan tuotteen. Muita palveluntarjoajia ovat muun muassa East Dataconst, Kotopro, Visma Software, Caracom Group, Movenium Oy, Takamäki Yhtiöt, Grano Oy/SokoPro, Admicom, Loginets Oy, Buildercom, ConSight ja LIS Group Oy/InstaAudit.
Alla on yksi esimerkki siitä, millaisella lomakkeella havaintoja/ ilmoituksia työpaikoilla voidaan kerätä. Voit tulostaa lomakkeen printterillä (A4 koko, yksipuolinen tulostus, 4 havaintokorttia/sivu), tai teettää kaksipuoleisen A6-kokoisen havaintokortin digipainossa.
Tulostettava ja käsin täytettävä, A4 (pdf)
Lähetä aineisto digipainoon, kaksipuoleinen A6 (pdf)
Sähköisesti täyttävä A4 (pdf)
Työtä pitää johtaa
+Työnjohto hoitaa käytännössä työturvallisuuslaissa säädettyjä tehtäviä työnantajan puolesta työmailla. Työnjohdolla ja esimiehillä on oikeudellinen vastuu heille kuuluvien tehtävien hoitamisesta. Työnantaja taas on vastuussa siitä, että hän valitsee esimies- ja työnjohtotehtäviin henkilön, joka kykenee siihen. Työnantaja on vastuussa myös henkilön opetuksesta ja ohjauksesta.
Mitoita työnjohdon määrä oikein
Työnjohdon määrä on mitoitettava oikein suhteessa hankkeen kokoon ja laatuun. Alihankkijoiden ja ulkomaisten työntekijöiden määrä on otettava huomioon, kun työnjohdon määrää arvioidaan. Mitä enemmän ulkomaista työvoimaa ja alihankkijoita työmaalla on, sitä enemmän tarvitaan työmaalla läsnä olevaa työnjohtoa toimintojen yhteensovittamiseksi.
Työnjohto työmaalla iltaisin ja viikonloppuisin?
Työnjohdon tarve työmailla iltaisin ja viikonloppuisin on ilmennyt erityisesti ulkomaisten työntekijöiden määrän lisääntymisen vuoksi. Pääurakoitsijan on tapauskohtaisesti harkittava, onko työnjohdon oltava paikalla vai ei.
Jo urakkasopimuksissa on huolehdittava menettelytavoista ilta- ja viikonlopputöiden osalta. Pääurakoitsijalle on ilmoitettava hyvin ajoin etukäteen ilta- ja viikonlopputöistä. Tämä harkitsee, onko työnjohdon syytä olla fyysisesti paikalla. Olennaisinta on pitää huolta siitä, että työmaalla on joka tilanteessa oikea ja riittävä työturvallisuusosaaminen sekä lain mukaisesti työskentelevät ja työskentelemään oikeutetut työntekijät.
Jokaisella on vastuu
Kun kyseessä on yhteinen työpaikka, vastuu työmaan turvallisuudesta kokonaisuutena on sillä, joka käyttää pääasiallista määräysvaltaa työmaalla. Yhteisellä työpaikalla yksi työnantaja käyttää pääasiallista määräysvaltaa, ja siellä toimii samaan aikaan tai peräkkäin useampia kuin yksi työnantaja tai itsenäinen työn suorittaja niin, että työ voi vaikuttaa toisten turvallisuuteen tai terveyteen.
Myös muiden työnantajien ja itsenäisten työn suorittajien on kunkin osaltaan huolehdittava siitä, että heidän toimintansa ei vaaranna työntekijöitä. Jokaisella työnantajalla ja itsenäisellä työn suorittajalla on siis omalta osaltaan vastuu työturvallisuudesta.
Turvallisuuskoordinaattori
+Rakentamisessa turvallisuusvastuita on monella eri taholla. Erityisen tärkeä on rakennushankkeeseen ryhtyvän rakennuttajan vastuu. Siksi tämän tulee nimetä hankkeeseen sen koko ja vaativuus huomioiden erikseen pätevä ja toimivaltainen turvallisuuskoordinaattori.
Turvallisuuskoordinaattorin nimeäminen ei vähennä päätoteuttajan ja suunnittelijoiden vastuita. Rakennuttajalle jää lisäksi tehtäväksi varmistaa, että turvallisuuskoordinaattori huolehtii hänelle kuuluvista tehtävistä.
Mistä turvallisuuskoordinaattori vastaa?
Turvallisuuskoordinaattori vastaa rakennushankkeen valmistelu-, suunnittelu- ja toteutusvaiheessa turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien, rakennuttajalle säädettyjen toimenpiteiden yhteensovittamisesta
- budjettisuunnittelussa on riittävät varaukset tarvittaviin tutkimuksiin, selvityksiin, töiden tekemiseen turvallisesti ja valvontaan
- aikataulusuunnittelussa on varattu riittävästi aikaa tutkimuksiin, selvityksiin ja töiden vaiheistukseen
- projektisuunnittelussa huomioidaan työturvallisuusasiat ja muistetaan myös korjausrakentamisen erityispiirteet.
Suositeltavaa on, että turvallisuuskoordinaattorina toimii sama henkilö hankkeen suunnittelusta toteutuksen loppuun saakka.
Pätevyys ja toimivaltuudet rakennuttajan vastuulla
Rakennuttajan on huolehdittava siitä, että turvallisuuskoordinaattorilla on riittävä pätevyys, asianmukaiset toimivaltuudet ja muut edellytykset huolehtia kyseessä olevasta rakennushankkeesta.
Pätevyysvaatimusta ei määritellä asetuksessa rakennustyön turvallisuudesta tarkemmin. Pätevyyttä voidaan arvioida maankäyttö- ja rakennuslaissa olevan suunnittelijan pätevyysvaatimusten ja rakennushankkeen vaativuuden mukaan.
Käytännössä turvallisuuskoordinaattorin tehtävät ovat nimikkeen mukaisesti koordinointitehtäviä. Ne edellyttävät projektinjohdollista osaamista. Sitä voidaan arvioida hankkeen luonteen perusteella.
Turvallisuuskoordinaattorin on hoidettava tehtäväänsä itse
Turvallisuuskoordinaattorin on hoidettava itse tehtäväänsä. Hänen on osallistuttava henkilökohtaisesti rakennushankkeessa järjestettäviin kokouksiin sekä huolehdittava osaltaan, että niissä edellytetyt työturvallisuutta koskevat velvoitteet hoidetaan. Hänen on varmistettava, että hankkeen eri osapuolet tekevät yhteistyötä työturvallisuutta koskevissa asioissa.
Turvallisuuskoordinaattorin tulee huolehtia, että
- suunnittelijoilla on kirjallinen toimeksianto työturvallisuuden huomioon ottamisesta suunnittelussa
- suunnittelijoilla on käytettävissä tarvittavat lähtötiedot, jotka ovat ajan tasalla
- hankkeeseen on laadittu turvallisuusasiakirja, turvallisuussäännöt ja menettelyohjeet. Nämä asiat voidaan esittää osana hankkeen muita asiakirjoja.
Korjausrakentamishankkeissa ja kunnossapitotöissä on noudatettava edellä mainittuja määräyksiä soveltaen niitä hankkeen laajuuden ja vaativuuden mukaan. Korjausrakentamisessa ja kunnossapidossa turvallisuuskoordinaattorin tehtävät liittyvät ensisijaisesti hankkeen valmisteluun ja suunnitteluun.
Rakennustyömaalla päätoteuttajan on huolehdittava yhdessä muiden urakoitsijoiden kanssa töiden yhteensovittamisesta ja työturvallisuudesta.
Telineturvallisuus
+Telineturvallisuuteen kuuluvat keskeisesti rakennustelineiden ja sääsuojien turvallinen pystytys sekä niiden turvallinen käyttö. Oikein pystytetyt rakennustelineet ja sääsuojat ovat turvallisia niiden käyttäjille.
Riskit arvioitava etukäteen
Telineiden pystytystyössä riskien arviointi on tärkein työvaihe ennen telinetyön aloittamista ja sen tavoite on aina turvallisuuden parantaminen. Työn suunnittelu ja suunnitelmista kiinni pitäminen on tärkeää. Suunnitelman puuttuminen tai poikkeaminen normaalista työtavasta voi muuttaa tapahtumaketjua ja aiheuttaa vaaratilanteen, läheltä piti -tilanteen, tai vakavan tapaturman.
Vakavin riski telinetyössä ovat putoamiset. Siksi putoamisten torjumiseksi telineasentajan on työssään käytettävä kokovaljasta, joka on varustettu nykäyksenvaimentimella sekä kahdella koukulla. Asentajalla tulee olla turvavaljas päällään aina telinetyön vaiheesta riippumatta.
Muutoksia ei saa tehdä
Telineen käytön aikana rakennusteline on pidettävä alkuperäisessä kunnossa. Telineeseen tai sen rakenteeseen ei esimerkiksi tule tehdä suunnitelmasta poikkeavia muutoksia, telineestä ei saa poistaa osia, kuten suojakaiteita, ankkureita, vinotukia tai tasoja eikä tehdä telineen seisontavakavuuteen vaikuttavia muutostöitä.
Ennen tavaran nostoa on tarkistettava telineen maksimikuormituskyky telinekortista. Telinettä ei saa ylikuormittaa ja siksi kuormittaessa telinettä on otettava huomioon myös telineellä liikkuvat henkilöt. Telineeltä tulee poistaa sinne kuulumattomat esineet.
Katso myös:
Putoamissuojaus telinetyössä -esite (pdf)
8 tärkeää asiaa (pdf)