Rakennusteollisuus asettaa itselleen riman korkealle vastuullisuusohjelmassaan

Rakennusteollisuus RT on julkaissut vastuullisuusohjelman, jossa on määritetty keskeiset tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit koko toimialan vastuullisen liiketoiminnan kehittämiseksi. Ala pyrkii minimoimaan toiminnasta aiheutuvia haittoja ja maksimoimaan positiivisia vaikutuksia.

Rakennusteollisuuden vastuullisuusohjelma muodostaa sateenvarjon toimialan vastuullisuustyölle. Se auttaa alan toimijoita tunnistamaan kehityskohteita ja tarvittavia toimenpiteitä. Etenemistä seurataan yhteisillä mittareilla sen lisäksi, miten yritykset mittaavat ja raportoivat omaa tekemistään.

”Pohjustimme vastuullisuusohjelmaa olennaisuusanalyysillä, jossa tunnistimme rakennusteollisuuden olennaiset vastuullisuusteemat. Näistä muodostimme viisi strategista vastuullisuusteemaa sen perusteella, mihin rakennusteollisuudella on suurin mahdollisuus ja kyky vaikuttaa”, johtaja Merja Vuoripuro Rakennusteollisuus RT:stä sanoo.

Teemat ovat

  1. Ilmastonmuutos: Vähähiilinen ja ilmastoresilientti rakennettu ympäristö
  2. Biodiversiteetti: Luontoa huomioiva rakentaminen
  3. Kiertotalous: Elinkaarilähtöinen toiminta
  4. Työvoima: Monimuotoinen ja hyvinvoiva henkilöstö
  5. Liiketoimintaperiaatteet: Läpinäkyvä ja reilu arvoketju

Vähähiilisyydestä ja biodiversiteetistä Rakennusteollisuus RT on jo aiemmin laatinut kattavat tiekartat.

”Pureuduimme nyt ohjelmatyössä etenkin sosiaalisen sekä taloudellisen ja hallinnollisen vastuun kysymyksiin. Ympäristövastuun osalta halusimme korostaa vielä erikseen elinkaaren ja kiertotalouden merkitystä. Myös muilla osa-alueilla on tärkeä edistää vastuullisia toimintatapoja, mutta nämä viisi teemaa ovat yhteisen kehittämisen painopisteenä”, Vuoripuro toteaa.

Näistä jokaiselle on määritetty haasteellinen tavoitetila sekä toimenpidekokonaisuudet ja mittarit tavoitteiden toteuttamiseksi. Vastuullisuusohjelman mukaan rakennusteollisuuden toimijat tavoittelevat kehityksen suunnannäyttäjän roolia.

”Alan yritykset ovat luonnollisesti erilaisissa vaiheissa ja etenevät omien valmiuksiensa mukaan. Osa on vasta alkamassa omaehtoisesti kasvattaa toimintansa kestävyyttä, kun taas edelläkävijäyritykset ovat esimerkiksi ottaneet vastuullisuuden koko liiketoimintansa perustaksi tai ovat jo pitkällä innovatiivisten ratkaisujen kehittämisessä”, vastaava juristi Ville Wartiovaara RT:stä kertoo.

RT lähtee nyt toteuttamaan vastuullisuusohjelmaa jäsenyritysten ja muiden toimijoiden kanssa.

”Toimintasuunnitelmassamme on ensi vuonna muun muassa opas monimuotoisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioimiselle, malli häirinnänvastaisista ohjeista sekä osallistuminen STM:n työperäisen hyväksikäytön vastaiseen toimenpideohjelmaan”, Wartiovaara mainitsee esimerkkejä käytännön toimista.

Isolla toimialalla iso vastuu

Kiinteistö- ja rakentamisala työllistää suoraan tai välillisesti joka viidennen Suomen työllisistä. Myös verokertymä on huomattava: rakentamiseen sijoitetuista euroista 40–45 prosenttia päätyy veroihin ja veroluonteisiin maksuihin. Rakentamisen osuus investoinneista on 60 prosenttia, raaka-aineiden käytöstä puolet sekä energiankulutuksesta ja päästöistä noin kolmannes.

”Isona toimialana meillä suuri vastuu. Siksi vastuullisuuden haltuunotto koko arvoketjussa on yksi strategiamme painopisteistä”, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja, Rudus Oy:n toimitusjohtaja Mikko Vasama sanoo.

Rakennusteollisuus RT on jo pitkään edistänyt muun muassa vähähiilistä kestävää rakentamista, työturvallisuutta sekä reilun työelämän ja terveen kilpailun toimintatapoja. Vasaman mukaan vastuullisuuden kokonaisvaltainen huomiointi on jatkossa koko liiketoiminnan elinehto. Siihen ohjaa myös nopeasti tiukentuva vastuullisuus- ja kestävyyssääntely.

”Sääntelyn kohteena ovat etenkin alkuun suuret toimijat, mutta vaatimukset valuvat arvoketjussa myös pk-yrityksiin. Yhä useammat tilaajat myös edellyttävät rakennusalan yrityksiltä selkeää näyttöä vastuullisista toimintatavoista ja läpinäkyvää tiedon saantia. Sen vuoksi pidämme tärkeänä kehittää yhdessä jäsenyritystemme valmiuksia vastata uusiin vaatimuksiin”, Vasama painottaa.

Rakennusteollisuus RT:n olennaisuusanalyysissä ja vastuullisuusohjelmassa yhteistyökumppanina oli Gaia Consulting (Sweco), ja vastuullisuusohjelman rahoittajana on toiminut TT-säätiö.

Lisätietoja

Ville Wartiovaara, vastaava juristi
Merja Vuoripuro, johtaja

Katso myös

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä