Vinkit roskaamattomaan rakentamiseen

Vinkkejä työmaille, miten työmaa pidetään siistinä ja estetään roskia leviämästä ympäristöön. Vinkit on antanut Pidä Saaristo Siistinä ry.

Tuulten, sateiden ja ihmisten mukana roskat kulkeutuvat helposti vesistöihin, joko suorasti tai hulevesikaivojen, ojien ja jokien välityksellä. Poimi vinkit roskattomaan rakentamiseen

  • Kiinnitä työmaalla huomiota, missä suoritat roskaa aiheuttavat työvaiheet: vältä mahdollisuuksien mukaan tuulisia paikkoja, hulevesikaivoja ja ojan reunoja. 
  • Suunnittele pakkausten purku siten, että jätteet saadaan epämääräisten välivarastojen sijaan mahdollisimman pian keräysastioihin.  
  • Mikäli työmaa-alueella on hulevesikaivoja, suojaa ne työn ajaksi, jotta roskat saadaan kerättyä talteen. 
  • Seuratkaa työmaa-alueen roskaisuustilannetta: järjestäkää esimerkiksi siivoustalkoita, jotka auttavat ymmärtämään, millaiset roskat helpoiten joutuvat maastoon ja miten tilannetta voidaan edelleen parantaa yksittäisten roskakategorioiden osalta. 
  • Suojaa roskalavat. 
  • Älä heitä tupakantumppia maahan, vaan käytä taskutuhkista. Tumpittalteen.fi-sivustolta löydät hyvät vinkit tumppien jätehuoltoon.

Rantaroskaseurantaa on tehty niin urbaaneilla luonnontilaisilla kuin välimuotoisillakin rannoilla. Roskatutkimuksia on toteutettu myös esimerkiksi Helsingin puistoissa. Itämeren roskista arviolta noin 80 prosenttia on peräisin maalta. Pidä Saaristo Siistinä ry toteuttaa rantaroskaseurantaa yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Vieraslajiwebinaari 30.5.2023 aineisto (jäsenille)

Haitalliset vieraslajit ja miten ne otetaan huomioon rakentamisessa. Markus Seppälä, vieraslajiasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto


Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä