Digitalisaatio antaa työkalut työn tehokkaaseen suunnitteluun, valvontaan ja tiedon analysointiin, sekä luo edellytykset jatkuvaan parantamiseen. Tuemme rakennusalan digitalisaatiota, uusien teknologioiden käyttöönottoa sekä edistämme alan osaamista.
Toimitusketjun tuotetiedon hallinta
Standardoidun digitaalisen tuotetiedon hallinnan avulla työmaat tulevat osaksi aitoa digitaalista toimitusketjua, jossa rakentajat, rakennusten ylläpitäjät ja käyttäjät voivat hyödyntää tuotetietoa koko rakennuksen elinkaaren ajan. Toimitusketjun tuotetiedon hallinta pitää huomioida jo rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa, jotta tuottavuutta ja laatua voidaan parantaa.
- Lue lisää toimitusketjun tuotetiedon hallinnasta
- Q&A toimitusketjun digitaalisesta tuotetiedon hallinnasta
Digitaalinen turvallisuus rakennusalalla
Uusia teknologioita hyödynnytetään yhä monipuolisemmin rakennetussa ympäristössä. Digitalisaatio lisää tehokkuutta ja sujuvoittaa arkea. Toisaalta innovaatioiden myötä tietoturvariskit ovat kasvaneet. Tietoturvallisuus ja kyberuhkien huomioiminen onkin tänä päivänä keskeinen osa rakennetun ympäristön suunnittelua.
Tekoälyn mahdollisuudet rakennusalalla
Tekoälyn käyttöönotto rakennusalalla vaatii perustaksi massiivisen määrän koneluettavaa, rakenteellista ja harmonisoitua tietoa. Yritysten täytyy vakioida ensin omat prosessit, jolloin voidaan pohtia joidenkin prosessien korvaamista digitaalisilla ratkaisuilla. Kun tieto on harmonisoitu ja tietorakenteet vakioitu, voidaan opettaa tekoälyä. Tekoälyn haltuunottoa varten pitää myös kouluttaa henkilöstöä.
Rakennusteollisuuden digiosaamisen kehittäminen
Digitalisaation ja uusien teknologioiden tuomien mahdollisuuksien ymmärtäminen on yleissivistystä. Meneillään oleva murroksen myötä meillä on mahdollisuus muuttaa toimialaamme ja sen rakenteita kokonaisvaltaisesti kestävämmiksi ja tehokkaammaksi. RT:n vuonna 2021 teettämän osaamistarveselvitykseen vastanneiden jäsenyritysten edustajien mukaan digitalisaatio vaikuttaa eniten rakennusalan kehitykseen ja jopa mullistaa liiketoimintaa.
Ajankohtaisia hankkeita
Toimitusketjun tuotetiedon hallinta
+RT:n tavoitteena on digitalisoidun tuotetiedon virtaaminen toimitusketjussa, ja tätä varten on perustettu erillinen Toimitusketjun tuotetiedonhallinta -kehitysprojekti vuoden 2023 alussa. Kehitysprojektin tavoitteena on luoda ensimmäisenä maailmassa standardoitu tapa tunnistaa niin sanottujen projektituotteiden (esimerkiksi betonielementti) yksilöllinen tuotetieto sekä toimitusketjun tiedot.
RYTJ – Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä
+Rakennetun ympäristön tietojärjestelmään (RYTJ) on kokoaa alueiden käytön ja rakentamisen keskeisimmät tiedot yhteiseen paikkaan.
Järjestelmässä olevat tiedot noudattavat yhteisesti sovittuja teknisiä vaatimuksia, jolloin tietojärjestelmän käyttö vähentää manuaalista tiedonkäsittelyä.
Laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä sekä maankäyttö ja rakennuslain muuttamisesta astuu voimaan 1.1.2024.
RYTV – Rakennetun ympäristön tietomallintamisen vakiointi
+Rakennetun ympäristön tietomallintamisen vakiointi -hankeohjelma eli RYTV on nelivuotinen hankeohjelma, jonka tarkoituksena on vakioida ja yhdenmukaistaa tietomallintaminen Suomessa.
Hankkeessa luodaan tietomallintamiselle ja tietomalleille yhteiset vaatimukset sekä vakiinnutetaan tietomalleja koko rakennetun ympäristön toimintatavaksi.
Yhdessä standardoidun digitaalisen tuotetiedon kanssa, on mahdollista saada rakennetun ympäristön data virtaa koko rakennuksen elinkaaren ajan ja sitä voitaisiin esimerkiksi rikastaa erilaisilla tiedoilla ja analysoida automaattisesti.
Digisanasto A:sta Ö:hön
Lisätietoja
Antti Aaltonen
Johtaja, rakentamisen kehittäminen
antti.aaltonen@rt.fi +358 40 514 3626Rakennusteollisuus RT
Jani Kemppainen
Asiantuntija, tekniset vaatimukset
jani.kemppainen@rt.fi +358 40 541 8090Talonrakennusteollisuus ry