Sota on aiheuttanut Ukrainassa vakavia tuhoja ja maan jälleenrakentaminen tulee viemään vuosia. Rakennusteollisuus RT on mukana yhdessä jäsenyritystensä ja muiden sidosryhmiensä kanssa suunnittelemassa Ukrainan jälleenrakentamista. Lisäksi annamme omille jäsenillemme neuvontaa Ukrainan sodan vaikutuksiin liittyvissä kysymyksissä.
Suomen valtio on sopinut, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK koordinoi Suomen teollisuuden tarjoamaa liittyen Ukrainan jälleenrakentamiseen. Rakennusteollisuus RT on mukana Ukrainan jälleenrakentamisen koordinointia varten perustetussa EK:n yhteistyöfoorumissa, jossa ovat mukana muun muassa Business Finland, ympäristöministeriö, ulkoministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
RT on perustanut tämän lisäksi erillisen varautumis- ja ennakointiryhmän, jonka ennakoi Ukrainan tilanteen vaikutuksia koko rakennusteollisuudelle ja RT:n jäsenyrityksille. Ryhmä toimii yhteistyössä valtionhallinnon, viranomaisten ja elinkeinoelämän järjestöjen sekä muiden keskeisten toimijoiden kanssa.
Jälleenrakentaminen on jo käynnissä ei sota- alueilla ja keskittyy sodan aiheuttaminen tuhojen välittömiin korjaustoimenpiteisiin.
Uutinen 19.11.2024: ReBuild Ukraine -tapahtumassa varauduttiin jälleenrakentamiseen
RT:n edustajat osallistuivat viimevuotiseen tapaan ReBuild Ukraine -tapahtumaan Varsovassa, Puolassa. Kyseessä on maailman suurin Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvä tapahtuma, joka koostuu messuista sekä erillisestä Recovery Costruction -seminaarista. Suomella oli tapahtumassa oma osastonsa, jossa reilut 20 yritystä esitteli omaa osaamistaan ja lisäksi paikalla oli Team Finlandin edustajia.
Maksutonta tilannetietoa ja sparrausta RT:n jäsenyrityksille Ukrainan jälleenrakentamisesta
EK tarjoaa toimialaliittojensa jäsenyrityksille maksutta tilannetietoa Ukrainan jälleenrakentamisesta, etabloitumisesta ja markkinanäkymistä: hyödynnä webinaarit, uutiskirjeet ja yrityssparraus. EK on avannut Kiovaan huhtikuussa toimiston yhdessä kauppakamari EastChamin kanssa.
Ukraina tarvitsee suomalaisten yritysten apua – näin voit auttaa
Lahjoita United24-varainkeruukampanjassa
Presidentti Zelenskyn alaisuudessa toimiva Ukrainan valtion virallinen United24-varainkeruukampanja on erinomainen väylä auttamiseen.
Lahjoita käytöstä poistetut läppärit ja muut laitteet
Laptops for Ukraine -kampanjan avulla kerätään ICT-laitteita ja annetaan niille uusi elämä esimerkiksi ukrainalaisen koululaisen, opettajan tai sairaanhoitajan käsissä. Lahjoitettavaksi soveltuvat esimerkiksi käyttökelpoiset itselle tarpeettomaksi tulleet kannettavat tietokoneet, tabletit ja läppärit.
Selvitykset Ukrainan sodan vaikutuksista
Ukrainan jälleenrakentamisen kansallisen suunnitelman 1.osa, 21.12.2023
+Ulkoministeriö on julkaissut 21.12. Ukrainan jälleenrakentamisen kansallisen suunnitelman ensimmäisen osan.
Suunnitelma käsittelee Ukrainan jälleenrakennuksen tarpeita ja sen kansainvälistä järjestämistä. Suunnitelma esittelee rahoitusratkaisuja, joita yritykset voisivat hyödyntää markkinaselvityksiin, kumppanihakuun, viennin rahoittamiseen sekä investointeihin. Lisäksi selvityksessä tuodaan esille neuvontapalveluita, joita yritykset voivat saada Team Finland -verkoston organisaatioilta ja muilta elinkeinoelämän toimijoilta.
RT:n Ukrainan sodan vaikutuksista (yhteenveto tammikuu 2023)
+Rakennusteollisuus RT:n kyselyn tulokset
Suomen pankki ennakoi Suomen talouskasvun jäävän kuluvana vuonna 0,5–2 prosentin välille. Pakotteet hyydyttävät Venäjän kaupan. Epävarmuus hidastaa kulutusta ja investointeja. Hinnat nousevat laaja-alaisesti (energia, polttoaineet, raaka-aineet jne.). Rakentamisen runsas työkanta pitää alan aktiviteetin hyvällä tasolla alkuvuoden ajan, mutta kumuloituva kustannuskehitys voi hidastaa suunniteltuja uusien hankkeiden aloituksia. Asuntomarkkinoiden tilanne pysyy vakaana. Epävarmuus muun kuin asuinrakentamisen investoinneissa on kasvanut.
RT:n selvitykset Ukrainan sodan vaikutuksista (yhteenveto maalis-huhtikuu 2022)
+Rakennusteollisuus RT selvitti maalis-huhtikuussa 2022 Ukrainan sodan vaikutuksia rakennusalaan. Selvityskokonaisuus muodostui ulkopuolisen konsultin RT:n tilauksesta tekemästä skenaariotyöstä sekä RT:n itse jäsenyrityksilleen kohdentamasta kyselystä.
Skenaariotyön tavoitteena oli tunnistaa rakennusalan toimijoihin kohdistuvia riskejä ja vaikutuksia. Jäsenkyselyn tavoitteena oli kartoittaa sodan vaikutuksia yritysten nykytuotantoon ja liiketoimintaan sekä kriisiin liittyviä uhkakuvia.
RT:n vaikuttamistoimenpiteet
+Ukrainan kriisin vaikutukset rakennusalalla liittyivät Venäjän hyökkäyksen jälkeen erityisesti kustannustason kuten materiaalien, polttonesteiden ja energian hintojen nousuun sekä toimitusketju- ja logistiikkahäiriöihin. Vaikutukset näkyivät muun muassa rakennustuotteiden ja varaosien saatavuudessa. Viime kuukausina kustannuspaineet ja saatavuusongelmat ovat hellittäneet.
Yritysten ahdingon helpottamiseksi RT esitti syksyllä 2022 valtiolle määräaikaista kevyen polttoöljyn veronalennusta, joka lopulta myös toteutui. Keskusteluja yritysten tilanteesta käytiin myös julkisen sektorin tilaajien (Väylävirasto ja kunnat) kanssa.
Katsaukset kriisin vaikutuksiin rakennusalalla
+Asuntokauppa (jäsenuutiskirje 9/2022)
Kriisillä ja sen johdosta asetetuilla pakotteilla ja sanktioilla voi olla tapauskohtaisesti vaikutuksia käynnissä oleviin, perustajaurakointina toteutettaviin asuntokohteisiin. Ukrainan kriisi ei kuitenkaan automaattisesti muodosta asuntokauppalain tarkoittamaa ylivoimaista estettä rakennustyölle. Lisätietoa aiheesta Talonrakennusteollisuuden jäsenkirjeessä 9/2022 (vaatii kirjautumisen) tai Juha Terholta.
Sopimussuhteet
+Ukrainan sota voi muodostaa sopimussuhteissa ylivoimaisen esteen. Työvoima- ja materiaalipula voi jo tässä vaiheessa aiheuttaa suoritukseen viivästystä. Sopimusehdoissa sotatila on ylivoimainen este (YSE 1998 & RYHT 2000). RT:n jäsenet voivat kääntyä oman toimialaliittonsa lakiasiantuntijoiden puoleen.
Työvoima
+Rakennustyömailla on ollut arviolta 2 000 ukrainalaista työntekijää erityisesti raudoitus- ja LVI-töissä. Liikekannallepano voi vaikuttaa ukrainalaisen työvoiman määrään. Venäläisiä ja valkovenäläisiä työntekijöitä on 3 000–4 000. Heidän työskentelyynsä Venäjän sota Ukrainassa ei ole toistaiseksi vaikuttanut.
RT:n varautumis- ja ennakointityöryhmä ennakoi Ukrainan tilanteen vaikutuksia rakennusteollisuudelle ja RT:n jäsenyrityksille. Ryhmä vastaa yhteistyöstä valtionhallinnon, viranomaisten ja elinkeinoelämän järjestöjen sekä muiden keskeisten toimijoiden kanssa. Työryhmä tekee esitykset rakennusteollisuuden varautumistoimista, valmistelee jäsentiedottamisen ja vastaa yritysten tietopyyntöihin. Se raportoi RT:n johdolle ja hallitukselle.
Muualla verkossa
- EK:n blogi 24.2.2024, Jyri Häkämies: Uskomme Ukrainaan ei saa horjua – tuen on jatkuttava
- Valtioneuvoston Ukraina-tiedotus
- Ukrainan jälleenrakentaminen: Suomen kansallinen suunnitelma, osa 1. (Ulkoministeriö)
- Ulkoministeriön Ukraina-tiedotus
- Työ- ja elinkeinoministeriön Ukraina-tiedotus
- EU:n rajoittavat toimenpiteet
- EK:n infosivu Venäjä-pakotteista
- EK:n yleisohjeistus (Yritysturvallisuusmalli)
- Lukuja Venäjän taloudesta
RT:n jäsentiedotteet
- TALO 9/2022 – 11.3.2022 – Ukrainan kriisin vaikutukset perustajaurakointina toteutettaviin asuntokohteisiin
- TALO 8/2022 – 4.3.2022 – Ukrainan kriisi – toimintaohjeet rakennusalalle
- Tiedote 18.10.2022: Sisäministeriön välittämä tarvikeapupyyntö Ukrainaan rakennusteollisuuden yrityksille
Ajankohtaista
RT allekirjoitti yhteistyösopimuksen Ukrainan rakentajajärjestö CBU:n kanssa
Sisäministeriön välittämä tarvikeapupyyntö Ukrainaan rakennusteollisuuden yrityksille
Kaikki alan yritykset tuntevat nyt Ukrainan sodan vaikutukset; eniten harmia investointikysynnän ja materiaalien hintojen kehityksestä
Korona ja Ukrainan sota ankeuttivat työmaita – Yhteistyötä ja tehostustoimia tarvitaan toimintojen vakauttamiseen
Kuinka Ukrainan sota vaikuttaa rakennusalaan?
Antti Aaltonen
Johtaja, rakentamisen kehittäminen
antti.aaltonen@rt.fi +358 40 514 3626Rakennusteollisuus RT
Juha Luhanka
RTT toimitusjohtaja, RT varatoimitusjohtaja
juha.luhanka@rt.fi +358 50 414 0084Rakennustuoteteollisuus RTT ry