RT allekirjoitti yhteistyösopimuksen Ukrainan rakentajajärjestö CBU:n kanssa

Marraskuun puolivälissä Varsovassa pidettiin tähän mennessä laajin Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvä tapahtuma, ReBuild Ukraine 2023. Tapahtuman järjestäneen Ukrainan rakentajajärjestö CBU:n presidentti Lev Partskhaladze kertoi, että suomalaisilla on varmasti jalansijaa ja mahdollisuuksia auttaa Ukrainan jälleenrakentamisessa, erityisesti sairaala- ja koulurakentamisessa. 

Tapahtumassa oli kymmenien maiden edustuksia, yli 550 yritystä ja organisaatiota, kaikkien Ukrainan maakuntien edustajat sekä muun muassa Ukrainan jälleenrakentamisesta vastaava ministeriö. Suomen delegaatiota johti työ- ja elinkeinoministeri Ville Tavio, jolla olikin selkeä viesti sekä suomalaisille yrityksille että Ukrainalle: Suomi tulee auttamaan Ukrainaa nyt ja tulevaisuudessa.

Aleksi Randell piti tapahtumassa puheenvuoron Suomen delegaation edustajana.

RT:stä osallistuivat kehitysjohtaja Antti Aaltonen sekä toimitusjohtaja Aleksi Randell, joka piti tapahtumassa puheenvuoron ainoana suomalaisen teollisuuden edustajana. Hän kuvasi esityksessään, kuinka Suomi nousi oman puolustustaistelunsa jälkeen nykyiseksi hyvinvointivaltioksi ja miten Suomi valtiona, suomalaiset yritykset sekä yksityishenkilöt tulevat auttamaan Ukrainaa tekemään saman tempun. Suomalainen teollisuus pystyy tarjoamaan ratkaisuja koko rakennetun ympäristön elinkaaren ajalle, erityisinä keihäänkärkinä teollinen rakentaminen, isojen hankkeiden projektinjohto sekä suunnitteluosaaminen.

RT on pyrkinyt koko hyökkäyssodan ajan ennakoimaan mahdollisia sodan aiheuttamia muutoksia sekä riskejä suomalaiseen rakennusteollisuuteen sekä ryhtynyt suunnittelemaan ja varautumaan mahdolliseen jälleenrakentamiseen osana Suomen tarjoamaa. Osana tätä varautumista RT ja Ukrainan rakentajajärjestö CBU (Confederation of Builders of Ukraine) ottivat ensimmäisen askeleen allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen.

Yhteistyösopimuksen tarkoitus on helpottaa suomalaisten ja ukrainalaisten yritysten yhteistyön aloittamista, vaihtaa tietoja liittyen tekniikkaan, tutkimukseen ja alan toimintamalleihin. Seuraavana askeleena RT toivotti CBU:n edustajat tervetulleeksi tutustumaan Suomeen ja suomalaiseen rakennusteollisuuteen.

RT:n Aleksi Randell ja CBU:n Oleksandr Chervak allekirjoittivat yhteistyösopimuksen.

Hyökkäyssodan jatkuessa Ukrainassa akuutti jälleenrakentamisen arvo tänä vuonna on arviolta 14 miljardia Yhdysvaltain dollaria, josta suurin osa menee kriittisen energiainfrastruktuurin korjaamiseen. Varsinaisen jälleenrakentamisen ja palautumiseen arvioidaan tarvitsevan yli 400 miljardia dollaria, mistä valtaosa kohdistuu infrastruktuurin rakentamiseen sekä rakennuskannan palauttamiseen.

Eri ministeriöt ovat yhteistyössä teollisuuden järjestöjen kanssa valmistelemassa Suomen yhteistä tarjoamaa, jonka ensimmäinen osa on tarkoitus julkaista vielä tämän vuoden aikana. Selvityksessä keskitytään suomalaisten yritysten toimintamahdollisuuksiin sekä rahoitukseen Ukrainan jälleenrakentamisessa. Lisätietoja RT:n Ukrainan jälleenrakentamiseen valmistautumisesta antaa kehitysjohtaja Antti Aaltonen.

RT:n Aleksi Randell ja Antti Aaltonen Varsovassa.
Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä