Kunta- ja aluevaalit 2025

Viisas kuntapäättäjä turvaa kestävän kasvun ja verotulot investoimalla rakennettuun ympäristöön. Pitkäjänteisen päättäjän käsissä rakennettu ympäristö on kasvualusta työlle, osaamiselle ja palveluille. Se on paikka pienentää päästöjä ja lisätä luonnon monimuotoisuutta.

Päättyvän vaalikauden alussa kaupungeissa ja kunnissa rakennettiin paljon. Verotulot kasvoivat ja riittävä asuntotuotanto mahdollisti kasvun. Nyt alkavan vaalikauden alussa moni asia on toisin.

  • Asuntotuotanto on historiallisen alhaalla, mikä voi muodostua pullonkaulaksi kaupunkien kasvulle.
  • Vaimea talouskasvu ei yksin riitä ruokkimaan tarvittavia tulevaisuusinvestointeja.
  • Kilpailu osaajista, asukkaista ja investoinneista kovenee.
  • Turvallisuusuhat herättävät huolta.

Kuntien tulee analysoida uusi tilanne perusteellisesti ja tehdä tarvittavat muutokset strategioissa ja tavoitteissa. Ratkaisevaa on jatkossa kunnan onnistuminen uudessa elinvoimaroolissaan. Vaikuttavinta elinvoimapolitiikkaa on rakennetun ympäristön kehittäminen. Se on konkreetista ja kuntapäättäjien käsissä. Rakennettuun ympäristöön investoimalla kunta luo ja ylläpitää veto- ja pitovoimaansa. Parhaiten tulevat menestymään kunnat, jotka luovat mahdollisuuksia. Ne vetävät puoleensa tulevaisuusinvestointeja ja uusia työpaikkoja.

Sujuva kaavoitus ja luvitus ovat päättäjän tärkein väline panna rakentamista ja uudistumista liikkeelle sekä vaikuttaa kehityksen suuntaan. On hyvä muistaa, että vain asiakkaiden tarpeita vastaavat ja kannattavat rakennushankkeet lähtevät liikkeelle, mutta fiksusti kehitetty hanke on työllisyyden ja verotulojen lähde nyt ja kauas tulevaisuuteen.

Kiinteistöissä, väylissä ja kuntatekniikassa on myös kiinni kunnan suurin varallisuuserä. Omaisuuden arvoa ennakoivasti ylläpitäen ja korjausvajetta kutistaen vältetään moni yllättävä rahanmeno.

Ympäristöasioista kiinnostuneelle päättäjälle rakennettu ympäristö on erityisen tärkeä toimintakenttä. Rakennuskannasta uudistuu vain reilu prosentti vuodessa. Kuntien hiilineutraaliustavoitteet edellyttävät korjausrakentamisen ja energiaremonttien määrän tuplaamista. Luontokadon pysäyttämiseksi luontoa pitää tukea ja elvyttää myös rakennetussa ympäristössä.

Yhä useammalla suomalaiskunnalla on myös hyvät edellytykset houkutella energiamurrokseen ja tiedonsiirtoon linkittyviä vihreitä investointeja, joita on maahamme tarjolla miljardeilla. Hankekehittäjiä houkuttavat kunnat, joissa viranomaispalvelu pelaa ja päätöksiä syntyy.


Ota rakentamisen asiat vahvasti mukaan kuntasi strategioihin
ja luotettavat yrityskumppanit tueksi –
avaa tie kestävään kasvuun!


 

RT:N VIESTIT KUNNILLE

1. Lupaamme parempia kaupunkeja – kunhan kaavoitus on asiakaslähtöistä ja elinvoimapolitiikka ennakoitavaa

Parhaiten kehittyvät kunnat, jotka luovat mahdollisuuksia ja kehittävät hankkeita asiakaslähtöisesti, aktiivisesti kumppaneita hyödyntäen – kaavoituksesta aina rakentamiseen asti. Rakentajien kapasiteetti vastata kehityshakuisen kunnan tarpeisiin on juuri nyt hyvä.

2. Lupaamme turvalliset, terveelliset ja mukautuvat sisä- ja ulkotilat – kunhan korjausrakentaminen saa vauhtia

Suunnitelmallinen korjausrakentaminen on paitsi ympäristöteko, myös osa kunnan pitkäjänteistä omaisuudenhallintaa ja järkevää taloudenpitoa. Yksistään hiilineutraaliustavoitteisiin pääsy edellyttää kunnilta tuplasti nykymäärän korjausrakentamista ja energiaremontteja.

3. Lupaamme ratkaisuja – kunhan kumppanuus ja yritykset nähdään kunnan voimavaraksi

Menestyvä kunta keskittyy strategisiin tavoitteisiinsa ja etsii niiden toteuttamiseksi sopivimmat kumppanit ja tekijät markkinoilta. Rakentajilla on tarjota ratkaisuja.

4. Lupaamme jatkuvuutta – kunhan työllisyyspalveluissa yrityksetkin ovat asiakkaita

Osaava työvoima on kaikilla aloilla kriittinen resurssi. Suhdannevaihteluista riippumatta myös rakennusala tarvitsee tulevina vuosina paljon lisää osaajia eläköitymisten ja muuttuvien osaamistarpeiden takia. Työllistyminen ei onnistu ilman työnantajia.

Päättäjän muistilista: rakenna vahvempi kunta

  1. Hyvä rakennettu ympäristö tarkoittaa riittävästi monipuolisia asuntoja, sujuvaa liikkumista sekä turvallisia, terveellisiä ja viihtyisiä tiloja & yleisiä alueita. Näillä eväillä elämä rullaa!
  2. Hyvä rakennettu ympäristö lisää talouden ennustettavuutta. Se luo ympärilleen vakautta ja luottamusta tulevaisuuteen, joita sekä asukkaat että elinkeinoelämä juuri nyt etsivät.
  3. Energiapihi, niin ihmisen kuin luonnonkin huomioiva elämänpiiri syntyy rakentamalla kestävästi ja pitämällä pitkäjänteisesti huolta jo rakennetusta.
Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä