Kunta- ja aluevaalit 2025
Viisas kuntapäättäjä turvaa kestävän kasvun ja verotulot investoimalla rakennettuun ympäristöön. Pitkäjänteisen päättäjän käsissä rakennettu ympäristö on kasvualusta työlle, osaamiselle ja palveluille. Se on paikka pienentää päästöjä ja lisätä luonnon monimuotoisuutta.
Päättyvän vaalikauden alussa kaupungeissa ja kunnissa rakennettiin paljon. Verotulot kasvoivat ja riittävä asuntotuotanto mahdollisti kasvun. Nyt alkavan vaalikauden alussa moni asia on toisin.
- Asuntotuotanto on historiallisen alhaalla, mikä voi muodostua pullonkaulaksi kaupunkien kasvulle.
- Vaimea talouskasvu ei yksin riitä ruokkimaan tarvittavia tulevaisuusinvestointeja.
- Kilpailu osaajista, asukkaista ja investoinneista kovenee.
- Turvallisuusuhat herättävät huolta.
Kuntien tulee analysoida uusi tilanne perusteellisesti ja tehdä tarvittavat muutokset strategioissa ja tavoitteissa. Ratkaisevaa on jatkossa kunnan onnistuminen uudessa elinvoimaroolissaan. Vaikuttavinta elinvoimapolitiikkaa on rakennetun ympäristön kehittäminen. Se on konkreetista ja kuntapäättäjien käsissä. Rakennettuun ympäristöön investoimalla kunta luo ja ylläpitää veto- ja pitovoimaansa. Parhaiten tulevat menestymään kunnat, jotka luovat mahdollisuuksia. Ne vetävät puoleensa tulevaisuusinvestointeja ja uusia työpaikkoja.
Sujuva kaavoitus ja luvitus ovat päättäjän tärkein väline panna rakentamista ja uudistumista liikkeelle sekä vaikuttaa kehityksen suuntaan. On hyvä muistaa, että vain asiakkaiden tarpeita vastaavat ja kannattavat rakennushankkeet lähtevät liikkeelle, mutta fiksusti kehitetty hanke on työllisyyden ja verotulojen lähde nyt ja kauas tulevaisuuteen.
Kiinteistöissä, väylissä ja kuntatekniikassa on myös kiinni kunnan suurin varallisuuserä. Omaisuuden arvoa ennakoivasti ylläpitäen ja korjausvajetta kutistaen vältetään moni yllättävä rahanmeno.
Ympäristöasioista kiinnostuneelle päättäjälle rakennettu ympäristö on erityisen tärkeä toimintakenttä. Rakennuskannasta uudistuu vain reilu prosentti vuodessa. Kuntien hiilineutraaliustavoitteet edellyttävät korjausrakentamisen ja energiaremonttien määrän tuplaamista. Luontokadon pysäyttämiseksi luontoa pitää tukea ja elvyttää myös rakennetussa ympäristössä.
Yhä useammalla suomalaiskunnalla on myös hyvät edellytykset houkutella energiamurrokseen ja tiedonsiirtoon linkittyviä vihreitä investointeja, joita on maahamme tarjolla miljardeilla. Hankekehittäjiä houkuttavat kunnat, joissa viranomaispalvelu pelaa ja päätöksiä syntyy.
Ota rakentamisen asiat vahvasti mukaan kuntasi strategioihin
ja luotettavat yrityskumppanit tueksi –
avaa tie kestävään kasvuun!
Tärpit vaalikentille
RT:N VIESTIT KUNNILLE
1. Lupaamme parempia kaupunkeja – kunhan kaavoitus on asiakaslähtöistä ja elinvoimapolitiikka ennakoitavaa
Parhaiten kehittyvät kunnat, jotka luovat mahdollisuuksia ja kehittävät hankkeita asiakaslähtöisesti, aktiivisesti kumppaneita hyödyntäen – kaavoituksesta aina rakentamiseen asti. Rakentajien kapasiteetti vastata kehityshakuisen kunnan tarpeisiin on juuri nyt hyvä.
Lue lisää kaupunkikehityksestä ja investoinneista
+Monipuoliset asumisen mahdollisuudet ja hyvä rakennettu ympäristö houkuttelevat asukkaita – työvoimaa ja veronmaksajia. Asuntorakentamisen rajun pudotuksen jälkeen kasvavilla kaupunkiseuduilla tarvitaan muutoksia maapolitiikassa ja kaavoituksessa riittävän asuntotarjonnan varmistamiseksi.
Kunnan työkaluja ovat kaavoituksen lisäksi lupatoiminnot ja tontinluovutusehdot sekä kunnan oma asuntotuotanto. Tavoitteellisella täydennyskaavoituksella kunta vastaa nopeasti muuttuviin tarpeisiin, pidentää asuin- ja palvelurakennusten elinkaarta sekä parantaa niiden toiminnallisuutta. Hyvä kaavoitus ei ole kuitenkaan liian yksityiskohtaista, ja se jättää tilaa innovaatioille sekä kustannustehokkaille rakentamisratkaisuille.
Kasvukeskusten vetovoimatekijänä korostuu myös sujuva liikkuminen kaupunkiseutujen sisällä ja niiden välillä. Se edellyttää rohkeutta päättää raide- ja muista liikenneinvestoinneista, jotka vivuttavat liikkeelle lisää asunto- ja työpaikkarakentamista pitkälle tulevaisuuteen.
Päättäjien on luotava mahdollisuudet myös päästövähennyksille ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiselle rakennetussa ympäristössä. Se edellyttää päätöksiä muun muassa yhdyskuntarakenteen tiivistämisestä ja korjausrakentamisen lisäämisestä, jotta aiemmin rakennetun käyttöikä pitenisi ja energiankulutus pienenisi. Kiertotaloutta ja maankäyttöä on edistettävä niin, että luonnon tila ja luontoarvoiltaan merkittävät alueet vahvistuvat.
2. Lupaamme turvalliset, terveelliset ja mukautuvat sisä- ja ulkotilat – kunhan korjausrakentaminen saa vauhtia
Suunnitelmallinen korjausrakentaminen on paitsi ympäristöteko, myös osa kunnan pitkäjänteistä omaisuudenhallintaa ja järkevää taloudenpitoa. Yksistään hiilineutraaliustavoitteisiin pääsy edellyttää kunnilta tuplasti nykymäärän korjausrakentamista ja energiaremontteja.
Lue lisää pitkäjänteisestä omaisuudenhallinnasta
+Osaava ylläpito ja ennakointi mahdollistavat turvalliset, terveelliset, viihtyisät ja muuttuviin tarpeisiin taipuvat sisä- ja ulkotilat sekä luotettavasti toimivat kuntatekniset verkostot. Viisas kunta arvioi rakennetun ympäristön tilaa säännöllisesti, laatii pitkän aikavälin suunnitelman sen kuntoon saamiseksi ja toteuttaa suunnitelmaa tinkimättömästi.
Esimerkiksi palvelurakennusten ennakoiva ja oikea-aikainen kunnossapito pidentää niiden käyttöikää ja vähentää yllättäviä menoeriä. Älykkäällä talotekniikalla ja digitaalisilla kiinteistöpalveluilla on mahdollista ohjata ja monitoroida kiinteistöjä reaaliaikaisesti, mikä pienentää elinkaarikustannuksia sekä päästöjä. Nykyaikainen kiinteistöautomaatio optimoi energian kulutusta, auttaa ylläpidon kohdentamisessa ja parantaa sisäympäristön laatua.
Omaisuuden suunnitelmallinen ja ennakoiva korjaaminen sekä kehittäminen takaavat myös toimivan liikenne- ja viherverkoston, vesihuollon ja muun kuntatekniikan. Taiten hoidettuina ne eivät jätä pulaan hankalissakaan olosuhteissa, kuten ilmaston lämmetessä ja sateiden lisääntyessä tai hybridiuhkien kovertaessa ihmisten turvallisuudentunnetta.
3. Lupaamme ratkaisuja – kunhan kumppanuus ja yritykset nähdään kunnan voimavaraksi
Menestyvä kunta keskittyy strategisiin tavoitteisiinsa ja etsii niiden toteuttamiseksi sopivimmat kumppanit ja tekijät markkinoilta. Rakentajilla on tarjota ratkaisuja.
Lue lisää kunnan ja yritysten kumppanuudesta
+Avoimessa ja johdonmukaisessa yhteistyössä yritysten kanssa kunta saa joustavasti käyttöön markkinoiden parhaat keinot edetä haluamiinsa lopputuloksiin. Silloin kaupunkikehittäminen ja tavoitteissa eteneminen saavat siivet.
Uudet palvelumuodot mahdollistavat kokonaisvaltaiset hankinnat, kuten koulukiinteistöjen rakentamisen ja ylläpidon elinkaarimallilla. Myös kuntainfran hoito ja ylläpito voidaan toteuttaa palveluna, esimerkiksi erikokoisina alueurakoina. Tehdessään työt itse kunta tarvitsee paljon isoja koneita ja hallitilaa, kun taas ostamalla työt palveluna pääomaa vapautuu vaikkapa palvelurakennusten korjaamiseen. Kiinteistö- ja rakentamisalan yhteistyössä kuntien kanssa kehittämä allianssimalli on niin ikään hyvä esimerkki kustannustehokkaasti laatua tuottavasta hankintamallista.
Yritysvaikutusten säännöllinen arviointi, jatkuva markkinavuoropuhelu ja hankintakriteerien läpikäynti avoimesti ennen kilpailutuksia varmistavat kaikille osapuolille hyvän lopputuloksen ja kumppanuuksien syntymisen. Ammattimaisella hankintaosaamisella voi säästää veroeuroja, parantaa palveluita, hillitä ilmastonmuutosta ja kohentaa paikallisluonnon tilaa. Lopulta rakentamisen palveluihin käytetystä rahasta iso osa palaa aina veroina ja maksuina takaisin yhteiskunnan käyttöön.
4. Lupaamme jatkuvuutta – kunhan työllisyyspalveluissa yrityksetkin ovat asiakkaita
Osaava työvoima on kaikilla aloilla kriittinen resurssi. Suhdannevaihteluista riippumatta myös rakennusala tarvitsee tulevina vuosina paljon lisää osaajia eläköitymisten ja muuttuvien osaamistarpeiden takia. Työllistyminen ei onnistu ilman työnantajia.
Lue lisää tulevaisuuden osaamisesta
+Rakennusalan syklinen luonne vaatii tiivistä yhteistyötä yritysten ja TE-palveluiden kesken, jotta työnhakijat voivat kehittää osaamistaan laskusuhdanteessa ja yrityksiin ohjataan tehokkaasti osaajia suhdanteen parantuessa.
Tehokasta yhteistyötä tarvitaan myös yritysten ja TE-palvelujen sekä koulutuksen järjestäjien välille osaajien saatavuuden ja työllisyyden parantamiseksi. Koulutustarjonnassa on huolehdittava tarvittavista pätevyyksistä, joita ilman säännellyllä toimialalla on mahdoton työskennellä. Osaamisen kehittäminen ja joustava koulutustarjonta ratkaisevat sen, miten rakennusala voi vastata tulevaisuuden haasteisiin ja tarpeisiin.
Ammatillisella koulutuksella on keskeinen rooli rakennusalan osaamistarpeissa. Kyse ei ole vain nuorten koulutuksesta: ammatillisen koulutuksen merkitys korostuu työuran eri vaiheissa alanvaihtajista aina osaamisensa aktiivisiin kehittäjiin, ja se tarjoaa tukea yrittäjyyteenkin. Oppisopimus on vaikuttava työllistymispalvelu, jota on mahdollista hyödyntää nykyistä monipuolisemmin rekrytoinneissa. Se soveltuu erinomaisesti myös osaamisen kehittämiseen.
Lisätään myös yhteistyötä eri koulutusasteiden välillä ja perustetaan mahdollisuuksien mukaan yhteisiä. kampusalueita!
Päättäjän muistilista: rakenna vahvempi kunta
- Hyvä rakennettu ympäristö tarkoittaa riittävästi monipuolisia asuntoja, sujuvaa liikkumista sekä turvallisia, terveellisiä ja viihtyisiä tiloja & yleisiä alueita. Näillä eväillä elämä rullaa!
- Hyvä rakennettu ympäristö lisää talouden ennustettavuutta. Se luo ympärilleen vakautta ja luottamusta tulevaisuuteen, joita sekä asukkaat että elinkeinoelämä juuri nyt etsivät.
- Energiapihi, niin ihmisen kuin luonnonkin huomioiva elämänpiiri syntyy rakentamalla kestävästi ja pitämällä pitkäjänteisesti huolta jo rakennetusta.
Poimintoja ajankohtaisista
Korjauskierteestä ennakoivaan omaisuudenhoitoon
RT:n kuntakierros ottaa vauhtia – päätapahtuma Helsingissä 11. maaliskuuta
Kuntavaalit 2025: Rakennusteollisuus RT lupaa elinvoimabuustia, kunhan kasvualusta pannaan kuntoon
Hallituksen infrapäätökset vahvistavat Suomen kilpailukykyä ja kasvun edellytyksiä
Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin kirje julkisille hankintayksiköille ja rakennusalan konsulttiyrityksille
Siilinlahden koulun runko valmistuu
Aleksi Randell
Toimitusjohtaja
aleksi.randell@rt.fi +358 9 129 9201Rakennusteollisuus RT
Assistentti: Lotta Räty
Lauri Pakkanen
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
lauri.pakkanen@rt.fi +358 50 522 7797Rakennusteollisuus RT ry