Ohjeistusta taksonomiaraportointiin kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoille

Kiinteistö- ja rakentamisalalla toimiville asiantuntijoille on tarjolla maksutonta tukea taksonomiaraportointiin. EU-taksonomian raportointiopas ja siihen liittyvä Kriteerit-työkalu oppaineen on tuotettu Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKOn toteuttamassa kaksivuotisessa taksonomian jalkautushankkeessa.

EU-taksonomian raportointiopas kokoaa yhteen suomalaisen kiinteistö- ja rakentamisalan taksonomiaraportointia ohjaavat periaatteet. Oppaassa on muun muassa esitetty EU-taksonomian soveltamista koskevia suosituksia.

”Tavoitteena on tukea alan yrityksiä taksonomiaraportoinnin aloittamisessa ja kehittämisessä mahdollisimman käytännönläheisellä tavalla. Opas keskittyy kiinteistö- ja rakentamisalaa koskeviin taksonomialainsäädännön erityispiirteisiin”, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toiminut Jani Kemppainen Rakennusteollisuus RT:stä sanoo.

Opas perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön, EU-komission julkaisemiin taksonomialainsäädäntöä koskeviin täsmennyksiin sekä RATEKOn vuonna 2024 järjestämissä työpajoissa käytyihin keskusteluihin.

Jani Kemppaisen mukaan taksonomialainsäädännössä määritellyt tekniset arviointikriteerit ovat merkittävässä asemassa, kun arvioidaan taloudellisen toiminnan taksonomian mukaisuutta. Teknisiä arviointikriteerejä ja niitä koskevia soveltamisehdotuksia on koottu Kriteerit-työkaluun.

Kriteerit-työkaluun linkittyvät myös hankkeessa tuotetut oppaat rakennuksia koskevien ilmastoriskien arvioimiseksi ja rakentamista koskevien kiertotalouden DNSH-kriteerien (do no significant harm) soveltamiseksi.

Taksonomia ohjaa rahoitusta kestävään liiketoimintaan

EU-taksonomia eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä on osa EU:n rahoitusjärjestelmän uudistusta ja kestävän rahoituksen toimintasuunnitelmaa, jossa kytketään yhteen yritysten rahoitus sekä ilmasto- ja ympäristötavoitteiden toimeenpano. Tavoitteena on suunnata pääomia kestävään liiketoimintaan ja vihreään talouteen.

Keväällä 2025 suuret pörssiyritykset julkaisevat taksonomiatietonsa ensimmäistä kertaa osana CSRD-direktiivin ja kirjanpitolain mukaista kestävyysraporttia, joka puolestaan on osa vuoden 2024 toimintakertomusta ja tilinpäätöstä. Tulevina vuosina kestävyysraportointivelvoite laajenee asteittain kattamaan laajasti myös muita kiinteistö- ja rakennusalan yrityksiä. 

”Taksonomia voi vaikuttaa yksittäiseen kiinteistö- ja rakentamisalan yritykseen lakisääteisten raportointivaatimusten, sopimusehtojen tai arvoketjun muilta osapuolilta tulevien tietopyyntöjen kautta. Vaikka taksonomiaraportointi koskee alkuvaiheessa vain suuria yrityksiä, taksonomiaan liittyvät tietopyynnöt voivat ulottua toimitusketjuissa kaikenkokoisiin yrityksiin”, Jani Kemppainen painottaa.

Vuoden 2025 keväällä on meneillään myös ensimmäinen EU-komission toimeksiannosta käynnistetty taksonomian ja sen teknisten arviointikriteerien uudelleentarkastelu. Taustalla vaikuttaa taksonomiaan sisällytetty tavoite kiristää teknisiä arviointikriteerejä vaiheittain ja siten, että uusimmat tieteelliset tutkimustulokset ja teknologiset parannukset sekä uudistuva EU-lainsäädäntö tulevat huomioiduiksi.

Taksonomiaa soveltavat yritykset voivat antaa EU-komissiolle perusteltuja kehittämisehdotuksia taksonomian käytettävyydestä erillisen palautekanavan (Stakeholder Request Mechanism) kautta. Kiinteistö- ja rakentamisala onkin jo vuodesta 2023 alkaen toimittanut parannusehdotuksia niihin kriteereihin, jotka ovat olleet epäselviä tai kohtuuttoman vaikeasti sovellettavia. Palautteen antamista ovat koordinoineet Rakennusteollisuus RT ja eurooppalaisten rakennusurakoitsijoiden kattojärjestö FIEC.

RATEKO ja RT vastanneet taksonomian jalkautushankkeesta

Taksonomian jalkautus­hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön oh­jelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Recovery and Resiliense Fa­cility, RRF). Hankkeen omarahoitusosuudesta ovat vastanneet Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO ja Talonrakennusteollisuus ry.

RATEKO on toteuttanut hankkeen yhteistyössä Rakennusteollisuus RT:n ja sen toimialoista Talonrakennusteollisuuden, Rakennustuoteteollisuuden, Taloteknisen teollisuuden ja Infran kanssa.

Raportointiopas julkistettiin 5.2.2025 järjestetyssä webinaarissa, jossa käytiin läpi ajankohtaisia näkymiä kestävyys- ja taksonomiaraportointiin sekä taksonomialainsäädännön kehittymiseen.

Katso myös

Lisätietoja

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä