Pk-yritysten jatkuvuusnäkymät ovat piristyneet vuoden 2021 tilanteesta. Omistajanvaihdoksen edessä olevat, 60 vuotta täyttäneet yrittäjät uskovat aiempaa vahvemmin yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen toteutumiseen. Joka viides kuitenkin arvioi, että yritystoiminnalle ei löydy jatkajaa. Tiedot selviävät Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimuksesta.
Suomessa on kymmeniä tuhansia pk-yrityksiä, jotka pitäisi saada yrittäjän ikääntymisen takia lähivuosina siirtymään uuden vetäjän vastuulle joko yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen kautta. Muussa tapauksessa vaarana on yritystoiminnan päättyminen ja työpaikkojen menettäminen.
Rakennusteollisuus RT:ssä pk-yrityksiä on lukumääräisesti eniten infrasektorilla. Lukuisissa INFRA ry:n yrityksissä mietitäänkin tällä hetkellä, miten varmistaa yrityksen jatkuvuus omistajanvaihdoksella.
Omistajanvaihdoksessa onnistumisella voi olla alueellisesti suuri merkitys muun muassa infrapalveluiden paikallisen saatavuuden näkökulmasta.
”Jatkajan löytäminen synnyttää yrityksiin hyvän kierteen”
Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttama Omistajanvaihdosbarometri selvitti 60 vuotta täyttäneiden yrittäjien arvioita yrityksensä tulevaisuudesta nykyisen pääomistajan siitä luopuessa.
Tulosten perusteella vastaajista
- 47 prosenttia arvioi myyvänsä yrityksensä ulkopuoliselle (44 % vuonna 2021)
- 24 prosenttia tähtää sukupolvenvaihdokseen eli aikoo siirtää yrityksen perheen sisältä löytyvälle jatkajalle (19 % vuonna 2021)
- 20 prosenttia uskoo yritystoiminnan päättyvän kokonaan (27 % vuonna 2021).
Seinäjoen ammattikorkeakoulun vararehtori Elina Varamäki korostaa hyvän jatkuvuusnäkymän merkitystä yrityksen kehittämisessä.
”Mitä aikaisemmassa vaiheessa yrityksen jatkaja on tiedossa, sitä todennäköisemmin yritys on luopumishetkellä hyvässä kunnossa. Jatkajan löytäminen synnyttää yrityksiin hyvän kierteen: niillä on muita yrityksiä voimakkaammat kasvutavoitteet, toimintaa kehitetään määrätietoisella otteella ja ne menestyvät muita paremmin. Myös hallitustyöskentelyyn panostetaan todennäköisimmin yrityksissä, joissa jatkaja on jo tiedossa”, Varamäki toteaa.
Tulokset ennakoivat käännettä pk-sektorille
Tilastokeskuksen mukaan yritysten osakekauppojen ja sukupolvenvaihdosten kokonaislukumäärä putosi 4 300:sta noin 3 500:aan vuosina 2019–2022. Ennakkotietojen mukaan laskusuunta jatkui 2023. Lopettaneiden yritysten määrä on ollut jo pitkään merkittävästi koholla.
Barometrin tulokset antavat aihetta odottaa käännettä tilastojen laskusuuntaan.
”Yritysten jatkuvuusnäkymien parantuminen on tärkeä positiivinen signaali koko Suomen taloudelle. Omistajanvaihdokset ovat edellytys sille, että elinkelpoisten työnantajayritysten toiminta voi jatkua ja työpaikat säilyä. Sen lisäksi omistajanvaihdokset tutkitusti kiihdyttävät yritysten kasvua ja uudistumista”, arvioi Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen Elinkeinoelämän keskusliitosta.
”Barometrin mukaan noin puolet omistajanvaihdoksia tehneistä yrittäjistä raportoi vähintään 10 prosentin toteutuneesta liikevaihdon vuosikasvusta, kun muista yrittäjistä kasvusta kertoi noin kolmannes”, lisää Ov-foorumin operatiivisesta toiminnasta vastaava päällikkö Anneli Komi Suomen Yrittäjistä.
Syksyllä 2024 viidettä kertaa toteutettuun omistajanvaihdosbarometriin vastasi 1 476 yritystä. Edellinen barometri toteutettiin vuonna 2021.
Barometrin toteutti Seinäjoen ammattikorkeakoulu yhteistyössä valtakunnallisen Omistajanvaihdosfoorumin kanssa. Toteuttamista ovat rahoittaneet TT-säätiö ja Töysän Säästöpankkisäätiö.
Infrasektoria Rakennusteollisuus RT:ssä edustava INFRA ry on Ov-foorumin kumppani. Kumppanuus tuo foorumin verkostot, neuvonnan ja koulutukset helposti jäsenten saataville.