Ammattilaisen viisi vinkkiä turvalliseen talviliikkumiseen

Aamukahvit tuntemattomalta ja kohteliaat autoilijat – etelän talvessa riitti yllätyksiä Lapista apuun rientäneelle talvikunnossapitäjälle. Ennen kotimatkaa kokenut kuljettaja Marko Myöhänen kokosi vinkit turvalliseen talviliikkumiseen meille kaikille.

Lumella ei ole työaikoja, ja hämmästyttävän usein se sataa maahan juuri viikonloppuna. Silloin apuun lähtevät talven hallinnan erikoisosaajaat.

Alltime Oy:n koneenkuljettaja Marko Myöhäsellä on mittarissa 27 talvea koneenpenkillä. Pari viikkoa sitten hän lähti auttamaan kollegoita Järvenpäässä, jossa lunta alkoi olla jo enemmän kuin kotikulmilla Rovaniemellä. 

Uusia kulmia haltuun ottaessa huomio kiinnittyi talviliikkujien huomaavaisuuteen. ”Autoilijat antavat enemmän tilaa koneelle. Rovaniemellä on niin totuttu kunnossapitotöihin, että tullaan turhankin lähelle”, Myöhänen miettii.

Välillä vastaanotto on ollut suorastaan lämmin. ”Kerran oltiin yöllä kolmen aikaan lunta lastaamassa, kun vanha papparainen tuli tuomaan kahvia ja voileipiä. Se lämmitti mieltä kovasti.”

Uusi tekniikka lisää turvallisuutta,
mutta koneen penkillä on silti ihminen

Infrayrityksissä panostetaan ajanmukaiseen, turvallisuutta lisäävään kalustoon. Esimerkiksi koneiden valotekniikka on parantunut huomattavasti. Nykyrenkaissa on hyvä pito. Kameroiden ansiosta näkyvyys on paljon parempi kuin ennen.

Turvallisuuden tunteeseen ei saa kuitenkaan tuudittautua liikaa.

Talvipyöräily on ilahduttavasti lisääntynyt, ja koronan rajoittaessa monia liikuntaharrastuksia kävely piristää yhä. Konekuskin penkiltä näkee silti myös turhaa riskinottoa.

”Pyörillä tullaan joskus aivan koneen taakse ja vaaranpaikkoja voi syntyä. Myös koneiden lähellä leikkivät lapset herättävät kuskeissa huolta.”

Konekuski Myöhäsen vinkit talviliikkujalle

Kokosimme kotiin palaavan Markon viisi vinkkiä turvalliseen talviliikkumiseen.

  1. Pidä aina reilu turvaetäisyys kunnossapitotehtävissä olevaan koneyksikköön, olet sitten liikkeellä jalan tai millä tahansa ajoneuvolla.
  2. Opeta myös lapsi ihailemaan komeita koneita kaukaa ja tulemaan pois lumikinoksista, jottei satu vahinkoja.
  3. Ole erityisen tarkkana risteysalueilla. Pudota nopeus, varaudu liukkauteen ja anna työn touhussa olevalle talvikunnossapitäjälle reilu tila liikkua.
  4. Jos tulet jalan tai pyörällä suojatielle lumikasan tai korkean penkan katveesta, noudata varovaisuutta.
  5. Laita heijastimet heilumaan ja lähde liikkeelle!

Lue Marko Myöhäsen haastattelu > 
Selaa listaa INFRA ry:n hoito- ja kunnossapitotyötä tekevistä jäsenistä > 
Kaikki jäsenet A-Ö: www.infra.fi/hae >

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Anu Ginström
viestintäpäällikkö
INFRA ry
050 330 8131

 

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä