Turvallisuusonnistumisista saa ja pitää kertoa – ja ottaa opikseen. Consolis Parman toimitusjohtaja Hannu Tuukkalan blogiteksti on kuudentena sarjassa, jossa yritysjohdon edustajat pohtivat, mistä rakentuu turvallinen ja hyvinvoiva rakennusala.
Elämme uudenlaisessa maailmassa, missä turvallisuuden toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja välillä ennalta-arvaamattomasti. Erityisesti epävakaa maailmantilanne on herättänyt organisaatiot pohtimaan riskeihin varautumista, jatkuvan parantamisen hallintaa ja varautumista poikkeustilanteisiin.
Ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on näkyvässä roolissa betonielementtien valmistajan arjessa ja turvallisuusjohtamista kehitetään sekä kansainvälisellä konsernitasolla että paikallisella maayhtiötasolla aktiivisesti.
Turvallisuusjohtamisen perustukset on valettu turvallisuutta tukevaan johtamisjärjestelmään selkeine tavoitteineen. Terveys ja turvallisuus on myös ankkuroitu yhtiön strategian vahvaksi pohjalaataksi.
Ajattelemme niin, että ihmiset ovat meillä vain lainassa läheisiltään, ystäviltään ja lemmikeiltään. Velvollisuutemme on huolehtia siitä, että jokainen työntekijämme voidaan työpäivän päätteeksi ”palauttaa” terveenä ja hyvävoimaisena tärkeimpiensä pariin.
Puhutaan turvallisuudesta
Oikea-aikainen, avoin ja läpinäkyvä viestintä on keskeinen osa turvallisuusjohtamista. Terveys- ja turvallisuusasiat ovat esillä jokaisessa yhtiössä pidettävässä kokouksessa. Siis ihan jokaisessa palaverissa ja ensimmäisenä aiheena asialistalla.
Turvallisuusmittareiden toteutumaseurannasta, läheltä-piti tilanteista ja turvallisuushavainnoista tiedotetaan aktiivisesti ja säännöllisesti. Jokaisella yhtiön työntekijällä tulee olla ajantasainen tieto turvallisuustilanteesta. On kuitenkin tärkeää kertoa myös erilaisista turvallisuutta lisäävistä saavutuksista ja teoista sekä juhlia onnistumisia.
Vieraillessani toimipaikoillamme varaan aina aikaa kävelykierrokselle konttorilla ja tehtaalla. Haluan osoittaa jokaiselle ammattilaisellemme, kuinka tärkeää turvallisuudesta puhuminen on ja että se on aidosti tärkeä asia yritysjohdolle.
Hyvin usein nämä keskustelut työntekijöiden kanssa ovat päivän ehdottomasti parasta antia. Nämä ”Matit ja Maijat” kertovat hyvin avoimesti kuulumisiaan ja tuntuu, että välillä on jopa vaikea saada suunvuoroa, kun aihe on kaikille yhteinen ja tärkeä. Hyvää edestä johtamista on näissä tilanteissa osata myös kuunnella.
Pysähdytään ja puututaan
Turvallisuusteemamme on jo pari vuotta kiteytynyt lauseeseen ”Don’t walk by”. Älä kävele ohi, vaan pysähdy ja puutu. Tällainen matalan puuttumiskynnyksen periaate on selkeä viesti koko henkilöstölle siitä, että haluamme ennaltaehkäistä tapaturmat luomalla yhteisen Nolla tapaturmaa -kulttuurin, jossa jokainen voi pitää huolta itsensä lisäksi myös työkaveristaan.
Puuttumiskynnyksen madaltuminen näkyy niin konttoreilla kuin tehtaiden lattiatasollakin. Työntekijöiden aloittamien turvallisuuskeskusteluiden määrä saavutti kesällä uuden ennätyksensä ja suunta on todella hyvä.
Mitä kuuluu? Ihan oikeesti?
Ihmisten jaksaminen on ollut toimialalla viime aikoina koetuksella, kun suhdanne on vaikea ja joustamista tarvitaan nopeasti vaihtuvissa muutostilanteissa. Korostamme matalan kynnyksen varhaista puuttumista silloin, kun työn kuormitustekijät näkyvät henkilön suorituksessa erilaisina heikkoina signaaleina.
Vaarallisiin työtapoihin tai esimerkiksi pelisääntöjen mukaisten suojavälineiden käyttöön on helppo kenen tahansa puuttua. Aitoa työkaverista välittämistä on puuttua myös erilaisiin jaksamisesta kertoviin havaintoihin, jos jokin työntekijän toiminnassa poikkeaa normaalista.
Työssä jaksamiseen puuttuminen on vahvaa turvallisuustyötä, sillä raskaiden koneiden, laitteiden ja betonielementtien kanssa työskentely vaatii jatkuvaa valppautta ja korkeaa vireystilaa.
Turvallisuus kaiken edellä
Kukaan meistä ei halua viedä tietoa vakavasta loukkaantumisesta läheisille, saatikka suruviestiä työntekijän kotiin. Olen henkilökohtaisesti nähnyt, miten vakavat työtapaturmat vaikuttavat lähityökavereihin, esihenkilöihin ja työyhteisöön.
Vakava tapaturma pysäyttää aina koko työyhteisön ja tapaturman tutkinnan aikana ihmiset kokevat syyllisyyttä tapahtuneesta. Mitä olisin voinut tehdä toisin? Miksi näin tapahtui? Vakava tapaturma on raskain mahdollinen muistutus siitä, miten tärkeää turvallisuustyö on. Turvallisuus menee kaiken edelle
RT:n turvallisuusryhmä päätyi haastamaan rakennusalan johtotehtävissä toimivia henkilöitä kertomaan oman näkemyksensä ja kokemuksensa siitä, miksi turvallisuutta on johdettava, millaisin keinoin, ja mitä hyvää se tuo mukanaan. Haasteen kautta halutaan viestiä koko rakennusalalle, että hyvä johtaminen on ratkaisevassa asemassa työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin edistämisessä.
Haasteeseen kuudentena tarttui Consolis Parman toimitusjohtaja Hannu Tuukkala.
Aiemmat blogikirjoitukset:
- Ensimmäinen haaste: Bonava Suomi Oy:n toimitusjohtaja Riku Patokoski
- Toinen haaste: Hartelan maanhankinnan ja asuntokehityksen johtaja Johanna Palosaari
- Kolmas haaste: Constin toimialajohtaja Risto Kivi
- Neljäs haaste: YIT:n Infra-segmentin johtaja Aleksi Laine
- Viides haaste: Lujatalon toimitusjohtaja Mikko Hollmén
Kirjoita kommentti