Työmaille jo opintojen aikana – Kuopioon rakentuu uusi K-Citymarket

Kun valtakunnalliset osaajapulakeskustelut käyvät kuumina, Haapaniemen K-Citymarketin työmaalla eletään todeksi toisenlaista tarinaa. Useampi Savon ammattiopistosta hiljattain valmistunut opiskelija on löytänyt sieltä paikkansa työelämässä rakennusalalta.

Jalon rakentajien työnjohtaja Jere Ruotsalainen (vas.), Miina Talja, Lev Veikolainen ja opettaja Matti Salo uuden K-Citymarketin työmaan edustalla.

Haapaniemeen rakentuu Kuopion kolmas K-Citymarket, jonka ovet avautuvat noin vuoden kuluttua. Rakennustyömaa työllistää tällä hetkellä noin 100 työntekijää, ja kesän lopulla määrä nousee jopa 150:een. Rakennustyöt etenevät aikataulussa, ja kyseessä on Kuopion merkittävimpiä liikerakennushankkeita yli vuosikymmeneen – ja samalla oppimisympäristö, jossa tulevaisuuden ammattilaiset ottavat ensiaskeleitaan työelämässä.

Toukokuussa työmaalla tehdään runkotöitä, joiden on tarkoitus valmistua heinäkuun alkuun. Rungon pystytyksen edetessä etenee myös vesikaton rakentaminen. Sisä- ja talotekniikkatyöt ovat parhaillaan käynnissä. Juuri näissä rakennuksen eri työvaiheissa opiskelijat ovat suorittaneet tärkeitä näyttöjä. Savon ammattiopiston rakennusalan opettajat Hannu Savolainen ja Matti Salo seuraavat aktiivisesti työmaiden etenemistä ja kartoittavat harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille.

”On tärkeää, että työpaikojen kanssa tunnemme toisemme ja kumpikin osapuoli tietää odotukset. Työpaikka tietää, ettei opiskelija vielä osaa kaikkea ja tarvitsee ohjausta. Ja me koululla tiedämme, että opiskelija saa työpaikalla hyvää ohjausta”, Salo kertoo.

Savon ammattiopistossa mikkeliläinen Jalon rakentajat tunnetaan rakennusalan yhteistyökumppanina ja työpaikkana, jossa opiskelijat otetaan vastaan hyvin ja he saavat hyvää ohjausta. Opiskelijat hakevat itse harjoittelupaikkoja ja pääsevät työmailla osoittamaan osaamisensa käytännössä. Jalon rakentajilla on kova tahto ottaa työpaikalle opiskelijoita ja halu työllistää osaavimmat tekijät. Kevään 2025 aikana neljä valmistunutta opiskelijaa on sujuvasti siirtynyt yrityksen palkkalistoille.

”Opiskelijat ovat pärjänneet hyvin, osaaminen on kehittynyt ja työelämäjakson loppuvaiheessa opiskelijoille on tarjottu töitä”, Savolainen iloitsee.

Rakennusalan vetovoima on monilla alueilla koetuksella, mutta konkreettiset onnistumiset, kuten Haapaniemen työmaa, kertovat vahvasti toista tarinaa. Kun koulutus ja työelämä tekevät tiivistä yhteistyötä, syntyy tulosta – niin opiskelijan, työnantajan kuin koko alueenkin näkökulmasta.

”Rakennukset ovat hyvälaatuisia ja Suomessa osataan rakentaa, mutta rakennusala vielä kaipaisi uusia innovaatioita, mutta sepä onkin sitten kokonaan toinen tarina”, Matti Salo toteaa. ”Suomalaisesta rakennusalan osaamisesta kannattaa kuitenkin olla ylpeä”, hän jatkaa.

Rakennetaan paitsi kauppaa – myös uraa

Savon ammattiopistossa rakennusalaa voi opiskella Siilinjärven Toivalassa ja Varkaudessa. Opetus tapahtuu pääasiassa tekemällä – työsalit ja työmaat toimivat oppimisympäristöinä. Ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelijat siirtyvät työpaikoille oppimaan käytännössä.

Toivalan kampuksella opetuksesta työsalissa vastaavat Jukka Laukkanen, Teemu Heikkinen ja Veikko Vartiainen. Opetus painottuu tekemällä oppimiseen, ja työsalissa vallitsee hyvä tekemisen meininki.

”Hallissa on hyvä ote opiskelijoihin ja tekemiseen”, kiittelee Matti Salo.

Uuden K-Citymarketin ovet avautuvat keväällä 2026. Monelle Savon ammattiopistosta valmistuneelle tämä työmaa on ensimmäinen pysäkki palkkatyössä – ja osa suurempaa tarinaa, jossa rakentuu paitsi kauppa, myös ura.

Rakennusalalta valmistunut Miina Talja teki ennen opintoja vuosia asiakaspalvelutöitä. Ala oli kiinnostanut jo yläkoulussa, mutta polku vei aluksi lukioon ja kaupan alalle. Lopulta päätös vaihtaa alaa tuntui oikealta – ja nyt unelma rakennusalasta on toteutunut.

”Perustustyöt ja muottien tekeminen ovat olleet suosikkejani. Ne ovat sopivan simppeliä, mutta silti vaativat ongelmanratkaisua. Saa käyttää aivoja ja mielikuvitusta”, Talja kertoo.

Kaupan perustustyöt alkoivat Miinan opintojen kannalta juuri sopivaan aikaan. Kuten muidenkin opiskelijoiden kohdalla, työelämäjakso käynnistyi kuukauden mittaisella sopimuksella, jota jatkettiin töiden sujuessa. Aiemmat opinnot nopeuttivat Miinan valmistumista.

”Opintojeni alkuun kuului neljän kuukauden jakso koululla ja yhteensä yhdeksän kuukautta työpaikalla oppimista. Tämä oli kolmas työelämäjaksoni, ja tavoitteenani oli työllistyä – ja sehän onnistui”, Talja kertoo tyytyväisenä.

Hänen työpanoksensa teki vaikutuksen, ja elokuun loppuun jatkuva työsopimus vahvisti sen. ”Tiesin jo harjoittelun alussa, että hyvin tehty työ voisi johtaa työllistymiseen. Ja niin kävi”, Talja sanoo hymyillen.

Miina kuvailee rakennusalan olevan monipuolinen ala, josta riittää moneksi vuodeksi opittavaa. Kaikista ylpein hän on ihmisten ammattitaidosta – kaikilla on niin paljon tietoa, taitoa ja monta tapaa tehdä asioita. Oppiakseen kannattaa kuunnella alalla kauemmin olleita, aina löytyy joku, joka osaa tehdä jonkun asian.

Lev Veikolainen puolestaan sai kipinän rakennusalalle isältään, joka kertoi työmailta kiinnostavia tarinoita. Fyysinen, liikkuva työ ja rakentamisen konkreettisuus vetosivat. ”Työelämäjaksot ovat olleet kivoja. Parasta on ollut päästä tekemään oikeita töitä kokeneiden rinnalla ja oppimaan käytännössä”, Veikolainen kertoo.

Levin tavoitteena oli päästä nopeasti kiinni työelämään, ja K-Citymarketin työmaa tarjosi siihen erinomaisen mahdollisuuden. Työnantajaan Levin asenne teki vaikutuksen: hän ei kaihda mitään hommia ja tekee kaiken hyvällä fiiliksellä. Lev jatkaa töissä vuoden loppuun ja suuntaa sitten armeijaan. ”Lev loistaa työpaikalla kuin aurinko räntäsateessa ja tarttuu ilman ennakkoluuloja kaikkiin hommiin”, totesi opettaja Hannu Savolainen.

Yksi työ on kuitenkin ollut ylitse muiden ja se saa tekijän suun leveään hymyyn. ”Kerran pääsi hitsaamaan harjateräksiä, se oli kivaa. Sitä ei pääse joka päivä tekemään”, Veikolainen naurahtaa iloisesti.

Lev ja Miina kehuvat työyhteisöä rempseäksi ja avoimeksi – heidät on otettu alusta asti hyvin vastaan. Työnjohtaja Jere Ruotsalainen kertoo vastaanottaneensa yhteistyökumppaneiltakin palautetta, jonka mukaan kaikkien kanssa on mukava jutella ja työmaa oikein kutsuu, niin mukava yhteishenki rakentajilla on. Tulevan kaupan lämmin henki saa vahvat perustukset jo työmaan ilmapiiristä – kun rakennetaan yhdessä, syntyy muutakin kuin seinät.

Jalon Rakentajat näkee potentiaalin

Rakennushankkeen pääurakoitsijana toimiva Jalon rakentajat on mikkeliläinen, kasvava rakennusyritys, joka tunnetaan myönteisestä suhtautumisestaan opiskelijoihin ja halustaan työllistää hyviä tekijöitä. Yrityksessä arvostetaan hyvää asennetta ja oppimishalua.

”Ammattitaitoa ei välttämättä ole vielä, mutta asenne alkaa näkyä pian. Jokainen opiskelija pääsee kokeneiden työntekijöiden mukana tekemään oikeita töitä – ei vain siivoamaan, vaikka työmaan siisteyskin on tärkeä osa rakentamista”, Artur Enojärvi, Jalon Rakentajien vastaava mestari, painottaa.

”Työsopimuksia on tehty vuoden 2025 aikana jo 20. Savon ammattiopistolta neljä työelämäjaksoa on päättynyt valmistujaisiin ja työsopimuksen allekirjoitukseen”, kertoo Enojärvi.

Sujuva yhteistyö mahdollistaa tulokset

Rakennusalan vetovoima on monilla alueilla koetuksella, mutta konkreettiset onnistumiset, kuten Haapaniemen työmaa, kertovat toista tarinaa. Kun koulutus ja työelämä tekevät tiivistä yhteistyötä, syntyy tulosta – niin opiskelijan, työnantajan kuin koko alueenkin näkökulmasta.

Iso kohde ja tiukat aikataulut vaativat, että kaikkien pitää puhaltaa yhteen hiileen.

Kauppapaikka rakentuu risteykseen, joka on yksi Kuopion vilkkaimmista risteyksistä. Oman mausteensa rakentamiseen tuo logistiikan miettiminen – koska tavaraa työmaalle saa toimittaa ja koska sen pitää viimeistään olla työmaalla.

Levin, Miinan ja lähes 100 muun ammattilaisen normaali työpäivä K-Citymarketin työmaalla alkaa klo 7. Työpäivien aikana tehdään niin laadukasta työtä, ettei tarvitse palata omille jäljilleen ja jokaisen työpanos on tärkeä päivän aikana. Työmaalla vallitsee hyvä henki ja tekemisen meininki.

”Päivän askareet käydään läpi yhdessä aamukahvilla. Avotoimisto on tehty tarkoituksella, jotta tieto liikkuu ja kaikki pysyvät työvaiheista kartalla”, Enojärvi kuvailee.

Tärkeää Enojärven mukaan on myös työturvallisuus. ”Haluamme, että työntekijät pääsevät työpäivän jälkeen ehjänä kotiin”, hän toteaa. Mitäpä siihen lisäämään.

Teksti: Heli Laitinen

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä
Rakennusteollisuus RT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.