Vaikka alkoholin käyttö on vähentynyt Suomessa, eivät sen haitat työ- ja siviilielämässä ole poistuneet. Päihdeongelma ei ole vieras rakennusalallakaan. Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen muistuttaa, että osa päihdeongelmista on piilossa, jolloin niihin on hankala puuttua. Anttonen on ilmiöstä huolissaan ja siksi kertoo omasta pitkäaikaisesta piilevästä alkoholismistaan ja siitä selviytymisestä.

Alkoholilla on merkittävä osuus liikenteen menehtymisissä ja loukkaantumisissa. Sama koskee hukkumisia vesistöihin. Ennenaikaisia kuolemia alkoholi ja muut päihteet aiheuttavat suoraan tai välillisesti tuhansia vuodessa. Kun niiden kokonaistaloudellisiin menetyksiin lasketaan työpoissaolot ja -tapaturmat, heikentynyt työkyky virheineen ja ennenaikaiset sairaseläköitymiset, nousevat haittakustannukset miljardeihin euroihin – inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.
Kun osa päihdeongelmista on piilossa, eivät asianomainen itse tai työkaverit niitä ensi alkuun tunnista. Silloin ongelmaan on vaikeampi puuttua työpaikoilla hoitoon ohjauksella, johon lainsäädäntökin velvoittaa.
Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen kertoo havaitsemiinsa ja omakohtaisiin kokemuksiinsa viitaten, että rakennusalan maine ”kosteana” toimialana ei ole perätön, vaikka takavuosikymmenistä tilanne on kohentunut. Humalassa tai tuhdeissa ”jälkihöyryissä” ei enää tulla työmaille ja jos sellaisesta on epäily, työnjohto puuttuu asiaan.
”Silti sanontaa ’raskas työ vaatii raskaat huvit’ kuulee yhä, vaikka oikeasti fyysisesti rankkaan työhön pitäisi vastata lepoa ja maltillista palautumista lisäämällä. Viikonlopun kovan alkoholipitoisen juhlinnan tai tiiviin lomaryypiskelyn jälkeen ei työkunto ole kohdillaan.”
”’Rokulipäivät’ ja sairaslomalle jäännit alkoholiongelmien vuoksi koskevat kaikkia henkilöstön tasoja työntekijöistä toimihenkilöihin, päälliköihin ja johtajiin. Ilmiötä ei pidä hyssytellä, saati hyväksyä ’talon tai alan tapana’. Sellainen on työtovereilta väärää solidaarisuutta, joka vain viivyttää ja vaikeuttaa päihdeongelmasta kärsivän sekä hänen läheistensä avun saantia ja käännöstä parempaan”, korostaa Anttonen.
Omakohtainen kokemus piilevästä alkoholismista
Hän tunnustaa kärsineensä itsekin piilevästä päihdeongelmasta. ”Ongelmani pääsi pahenemaan alkoholismiksi, vaikka hoidin työtehtäväni enkä ollut sen vuoksi yhtään poissa työstä. En saanut varoitusta työnantajalta enkä joutunut edes puhutteluun, mutta työssä jaksamiseen piilevä alkoholismi alkoi vaikuttaa haitallisesti. Urheiluharrastukseni tuoma hyvä fyysinen kunto piilotti 15 vuotta kestänyttä ja vähitellen pahentunutta ongelmaa, jonka toki läheiseni havaitsivat.”
”Käytökseni alkoi muuttua negatiivisemmaksi, mikä näkyi esimerkiksi arvattomuutena ja lyhytpinnaisuutena. Aloin tykätä humalassa olosta eli alkoholismisairauteni eteni samalla kun päihteiden sietoni lisääntyi. Pari- ja muissakin ihmissuhteissa vaikeudet kasvoivat. Unihäiriöitä alkoi ilmetä ja muutuin yhä alkoholihakuisemmaksi”, kertoo Anttonen.
Hän havahtui itse lopulta ongelmaan saatuaan sakkotuomion lievästä pahoinpitelystä siviilielämässä alkoholin vaikutuksen alaisena.
”Hyppäsin heti ns. syvään päätyyn eli menin AA-kerhoon ja aloitin: ’Minä olen Kimmo ja alkoholisti.’ Sillä hetkellä aloin raitistua, kun myönsin ongelmani. Ymmärsin, että suhteeni alkoholiin ei ole koskaan ollut tasapainoinen vaan liian humalahakuinen teinivuosista lähtien.”
Avominne-hoito on yksi polku raittiuteen
Parikymmentä vuotta sitten perustettu Avominne-hoito on erikoistunut työelämän päihderiippuvuuksien hoitoon ja koulutukseen. Klinikan perustanut Mika Arramies oli itsekin alkoholisti, kunnes Minnesota-laitoshoito sai hänet kuiville. Alkoholismista, stressistä ja väsymyksestä toipuminen tosin vei kauan.
Mika Arramies kehitti Minnesota-hoidosta Suomeen soveltuvan avohoitokonseptin, joka tarjoaa työelämään ja asiakkaiden tarpeisiin räätälöityä päihdehoitoa 12 askeleen ohjelmalla. Hän korostaa varhaista puuttumista päihdeongelmaan ja sen tunnistamista työpaikoilla. Avominne-hoidosta on hyviä kokemuksia muistakin riippuvuuksista kuten rahapelaamisesta irtautumisessa.
Arramies muistuttaa, että alkoholismi on etenevä keskushermostollinen sairaus, jonka puhkeamiseen vaikuttaa merkittävästi geneettinen perimä. Hoitoa saa Avominnen klinikoilla sekä etänä. Toipumista varmistetaan noin vuoden kestävällä jatkohoidolla. Useilla Avominnen hoitajilla on taustalla oma alkoholismi.
Varhainen puuttuminen on tärkeää
Myös Kimmo Anttonen kannustaa yritysten työterveyshuoltoa ja päihdeyhteyshenkilöitä puuttumaan aktiivisemmin ja tarpeeksi varhain orastaviinkin alkoholi- ja huumeongelmiin ennen kuin ne pahenevat vaikeammin hoidettaviksi.
Rakennusalalla on kolmitasoinen päihdekuntoutusmalli, joka alkaa työnantajan osoittamasta hoitoon ohjauksesta työterveyshuollon kautta. Seuraavana vaiheena voi olla esimerkiksi A-klinikkasäätiön tai Avominnen tehostetumpi hoitopolku. Kolmas vaihe on paikallinen AA-kerho, johon kannattaa alkoholiongelmaisten liittyä. Sieltä löytyy muun muassa hyvää päivittäistä vertaistukea ja asiantuntija-apua toipumisprosessin jatkamiseksi 12-kohdan ohjelmalla ja retkahdusten torjumiseksi.
”Alkoholismi ei parane, mutta päivä kerrallaan voi olla juomatta. Itselläni meni AA:ssa noin vuosi, että ymmärsin sairauteni ja mitä siitä selviytyminen päivittäiseen raittiuteen edellyttää. Alkoholistilla ei ole juomiseen välimuotoa eli ns. kohtuutta. Alkoholisti hallitsee juomistaan vain olemalla juomatta. Siksi en käytä ollenkaan alkoholia, en edes yhtä alkoholipitoista saunaolutta. Alkoholitonta olutta juon joskus.”
Aistitkin herkistyvät raittiina ja jaksaminen kohenee
”En joutunut muutokseni vuoksi tuttava- ja kaveripiireissä syrjityksi tai kummajaiseksi leimatuksi. Ovatpa jotkut tulleet kysymään neuvoja raittiuden polulle. Pystyn raittiina aistimaan asioita herkemmin ympäristöstä ja jaksan paremmin töissä ja muussa arjessa. Ihmissuhteetkin ovat kohentuneet”, toteaa Anttonen.
Hän muistuttaa, että hyvä keino raittiudessa pysymiseen on löytää korvaavia mielihyvää sekä merkitystä tuovia asioita. Perheen kanssa oleminen, harrastukset, hyvät yhteisöt ja kaveripiirit sekä vaikka vertaistuki alkoholismista vielä kärsiville ovat toimivia vinkkejä.
Teksti: Ilpo Lommi