Adapteon Lina K. Wiles on asiantuntija, tohtori ja visionääri, joka ajaa kiertotalouden periaatteiden vakiinnuttamista koko rakennusalalle.
Moni yritys puhuu mielellään tavoitteistaan vastuullisuuden ja kestävän kehityksen saralla, mutta voiko liiketoiminnan kasvu todella olla aidosti kestävää? Adapteon kestävän kehityksen johtaja Lina K. Wilesin vastaus on yksinkertainen ja samalla haastava: kyllä voi, mutta se edellyttää ajattelutavan muutosta ja rohkeita ratkaisuja.
“Olen vakuuttunut, että myös monilla rakennusalan yrityksillä on edellytykset ottaa globaali kestävyyshaaste vastaan ja jopa johtaa muutosta. Paljon työtä on kuitenkin vielä edessä, jotta tähän päästäisiin. Siirtyminen kiertotalousmalliin vaatii yrityksiltä vaikeita päätöksiä ja isoja muutoksia”, Wiles pohtii.
Wilesillä on tuoretta todistusaineistoa väitteensä tueksi, sillä syyskuun lopussa hän johti Adapteon delegaatiota YK:n yleiskokouksen ilmastoviikolla. Siellä kävi hänen mielestään selväksi, että kiertotalousmallit ovat useimmille yrityksille edelleen enemmän tavoitteita kuin konkreettista todellisuutta, vaikka jotkut puhuvatkin niistä jo hyvin itsevarmasti.
Mutta kuka oikein on Lina K. Wiles ja millä valtuuksilla hän puhuu kestävästä kehityksestä? Adapteon palveluksessa vuonna 2023 aloittaneen Wilesin ammatillinen tausta on rakennusalan johtajaksi varsin epätyypillinen. Hänellä on tohtorintutkinto kemiallisesta ekologiasta ja ekotoksikologiasta, ja hän on ollut asiantuntijana mukana kehittämässä kansainvälisen ChemSecin SiN-listaa haitallisista kemikaaleista.
Wiles on myös työskennellyt ympäristö- ja kestävyysstrategiakonsulttina sekä hankkinut monipuolista kokemusta eri teollisuudenaloilta. Ennen Adapteota hän on johtanut vastuullisuustyötä muun muassa elintarvikepakkaus- ja tekstiilipalvelualan yrityksissä.
Adapteolla Wilesin ensisijainen tavoite on lisätä kiertotaloutta, vähentää resurssi- ja ilmastojalanjälkeä ja luoda samalla arvoa ihmisille ja yhteisöille, jotka käyttävät Adapteon modulaarisia rakennuksia.
Ratkaisuna uudelleen käytettävät modulaariset tilat
Adapteo tarjoaa modulaarisia tiloja vuokrattavana palveluna. Uudelleenkäyttö on liiketoimintamallin ytimessä, sillä vuokrakiertojen välillä moduulit kunnostetaan uudenveroisiksi ja uuden asiakkaan vaatimusten mukaisiksi. Malli auttaa käyttämään luonnonvaroja tehokkaammin ja vähentämään materiaalihukkaa sekä uudisrakentamisen tarvetta. Se myös vähentää hiilijalanjälkeä huomattavasti.
Tuoreet elinkaarilaskelmat osoittavat, että Adapteon uuden moduulirakennuksen hiilijalanjälki on jopa 60 prosenttia pienempi vastaavaan pysyvään rakennukseen verrattuna. Mutta jos rakennus tehdään uudelleenkäytetyistä ja kunnostetuista Adapteon moduuleista, sen materiaaliperäinen hiilijalanjälki on peräti 97 prosenttia pienempi kuin uudella, pysyvällä rakennuksella.
Uudelleenkäytetyistä moduuleista tehtyjen rakennusten ilmastovaikutukset ovat myös aina riittävän alhaiset vastaamaan Pariisin ilmastosopimuksen globaaleja tavoitteita.
“Uskomme, että vähemmällä voi saavuttaa enemmän. Tarjoamme joustavia, uudelleenkäytettäviä tiloja, jotka mukautuvat asiakkaan muuttuviin tarpeisiin. Samalla uskomme, että kiertotalousmallimme ja -ratkaisumme voivat auttaa rakentamaan kestävämpiä yhteisöjä pitkällä aikavälillä.”
”Tärkeä osa tätä työtä on tiedon jakaminen ja asenteisiin vaikuttaminen. Esimerkiksi YK:n ilmastoviikolla esittelimme ratkaisuja innostaaksemme muita yrityksiä ja toimialoja pohtimaan, kuinka voi olla tehokkaampi, tuottaa vähemmän jätettä ja toimia tavalla, joka hyödyttää koko yhteiskuntaa.”
Kiertotalous kukoistaa kumppanuuksien kautta
Wilesin asiantuntemus ja työ kestävän liiketoiminnan parissa on noteerattu myös Adapteon ja rakennusalan ulkopuolella. Hän toimii ohjaajana Cambridgen yliopiston kestävän kehityksen johtamisohjelmassa (CISL), jossa hän opettaa yritysammattilaisille vastuullisuusjohtamista.
Adapteo on viime vuosina ottanut isoja edistysaskeleita kohti yhä vastuullisempaa toimintaa, ja ponnistelut onkin huomioitu Gold EcoVadis -mitalilla ja viimeksi viiden tähden GRESB Infrastructure Asset -arvosanalla.
Adapteo tekee vuosittain kattavia arviointeja koko arvoketjunsa hiilijalanjäljestä ja on sitoutunut vähentämään päästöjään Science Based Targets -aloitteen vaatimusten mukaisesti. Tänä vuonna yritys siirtyy käyttämään 100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä. Lisäksi Adapteo pyrkii tekemään toiminnastaan ja kuljetuksistaan fossiilivapaita vuoteen 2030 mennessä.
Suurimmat haasteet liittyvät kuitenkin yrityksen epäsuoriin Scope 3 -päästöihin, jotka muodostavat suurimman osan yritysten kokonaispäästöistä.
”Tiedämme, että materiaalien ja energian käyttö ovat suurimmat ilmastovaikutustemme lähteet, ja siksi meidän on keskityttävä siihen, miten valitsemme ja käytämme materiaaleja ja energiaa. Tämä tarkoittaa myös kiertotalouden periaatteiden syvällistä omaksumista ja keskittymistä uudelleenkäyttöön.”
Wiles korostaa yhteistyön merkitystä kestävän kehityksen edistämisessä. Perinteinen, lineaarinen talous on puhtaasti transaktiosuhde, kun taas kiertotalous perustuu kumppanuuksiin toimittajien, asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Yhteiset tavoitteet ja innovatiiviset ratkaisut ovat keskeisiä osia kiertotaloutta.
Visiona kierrätys hävittämisen tilalle
Entä miltä näyttää rakennusala vuonna 2035? Wilesin visio on selkeä: ala toimii täysin kiertotalouden periaatteiden mukaisesti ja on irtautunut fossiilisten resurssien käytöstä.
Adapteon Tilat palveluna -liiketoimintamalli tarjoaa jo nyt asiakkaille joustavuutta mukauttaa tilojaan muuttuvien tarpeiden mukaan ja vähentää samalla ympäristövaikutuksia. Tulevaisuudessa tämä kiertotalouteen perustuva toimintamalli on standardi, ei poikkeus.
”Siirtyminen lineaarisesta ota-käytä-hävitä-ajattelusta vähennä-uudelleenkäytä-kierrätä-malliin on välttämätöntä, jos haluamme todella ratkaista ilmastokriisin. Vastuullinen resurssienhallinta on ehdottoman tärkeää, sillä noin puolet globaalista hiilijalanjäljestä liittyy materiaaleihin ja tuotteisiin. Siitä kiertotaloudessa on kyse.”
”Kun esittelemme Adapteon vastuullista ja menestyvää liiketoimintamallia, toivomme samalla toimivamme esimerkkinä ja innostavamme muitakin alalla toimivia ottamaan käyttöön kiertotalouden käytäntöjä”, Wiles toteaa.