Rakennusala on sitoutunut Suomen ilmastotavoitteisiin ja päästöjen vähentämiseen. Kolme neljäsosaa kiinteistö- ja rakentamisalan hiilijalanjäljestä syntyy nykyisen rakennuskannan energiankulutuksesta. Viimeinen päästöneljännes tulee itse rakentamisesta: puolet rakennusmateriaaleista ja toinen puoli muun muassa työmaatoiminnoista ja kuljetuksista.
Tavoitteemme
- Kohdistetaan huomio olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuteen, taloteknisiin ratkaisuihin ja lämmitysenergian energiamuotojen vähäpäästöisyyteen.
- Valtion tulee uudistaa alan vähähiilisyyssääntelyä johdonmukaisesti ja siten, että vaatimukset ovat toteutettavissa.
- Rakentamisen ilmastovaikutukset tulee arvioida koko rakennuksen elinkaaren ajalta. Esimerkiksi ruostumattoman teräksen käyttö normaalin harjateräksen sijaan pidentää rakennusten elinkaarta ja siten vähentää päästöjä, vaikka rakentamisvaiheen hiilijalanjälki on suurempi.
- Rakentamismääräyksillä tulee antaa materiaali- ja teknologianeutraalit tavoitteet rakennusten ja rakennetun ympäristön energiankulutukselle ja hiilidioksidipäästöille. Rakentamisen toimijat löytävät parhaat ja kustannustehokkaimmat keinot vaatimusten täyttämiseksi.
- Kuntien maankäytön ratkaisuilla voidaan vaikuttaa merkittävästi rakentamisen päästöihin. Maankäytön suunnittelussa voidaan parhaimmillaan yhdistää vähähiiliset energiaratkaisut, vähäpäästöinen ja tehokas liikkuminen sekä vähäpäästöinen rakentaminen.
- Julkisten toimijoiden tulee hankinnoissaan painottaa vähähiilisyyttä materiaali- ja teknologianeutraalisti sekä mahdollisimman ennustettavasti.
- Otetaan käyttöön vaihtoehtoisten käyttövoimien markkinaa avaavia tuki- ja ohjaustoimia, jotta myös pk-yritykset voivat osallistua vihreään siirtymään.
- Lisätään merkittävästi TKI-panostuksia sekä oikein kohdennettuja energia- ja investointitukia.
Lue myös
Lisätietoja
Jani Kemppainen
Asiantuntija, tekniset vaatimukset
jani.kemppainen@rt.fi +358 40 541 8090Talonrakennusteollisuus ry