Talotekniikka-alan suhdannekatsauksen mukaan pitkään odotettu käänne parempaan siintää horisontissa. Korjausrakentamisen osalta asuntoremontit ovat kasvussa, mutta esimerkiksi julkisten tilojen korjaaminen sakkaa edelleen. Alan markkinatilanne on hyvin pirstaloitunut ja monella paikkakunnalla suhdannetilanne jatkuu synkkänä

Uudisrakentamisen saldoluvut ovat edelleen miinuksella. Kasvualueilla näkymät ovat kuitenkin kääntyneet hieman positiivisemmiksi, varsinkin teollisuusrakentamisessa ja julkisten tilojen rakentamisessa. Asuntotuotannon näkymät ovat vielä tahmeat, mutta isoimpien toimijoiden muutoksen saldoluku on positiivinen eli tuotannon uskotaan hieman kasvavan. Kasvualueiden ulkopuolella varsinkin pienempien yritysten tilanne on edelleen varsin tukala.
Asuntokorjaukset kasvussa, kuntien tilanne huolestuttava
Asuntokorjausten saldoluku on kääntynyt positiiviseksi ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen. Myös teollisuuskorjausten tilanne on parantunut syksystä 2024. Liikevaihdolla mitattuna positiivisimmat odotukset asunto- ja teollisuuskorjausten osalta ovat isoimmilla toimijoilla.
”Julkisten tilojen korjaamisen tilanne on huolestuttava. Kiinteistöt muun rakennetun ympäristön ohella ovat kunnan suurin varallisuuserä, ja esimerkiksi taloteknisten järjestelmien uudistaminen on jäänyt vähälle. Tässä unohtuu kiinteistöjen arvon ylläpitämisen ja toisaalta jatkuvan käyttökulujen vähentämisen tärkeys”, Sähkö- ja teleurakoitsijat STULin ja Talotekniikkaliiton toimitusjohtaja Marko Utriainen sanoo.
”Hankepäätösten viivyttely vaikuttaa negatiivisesti kunnan elin- ja vetovoimaan. Kuntapäättäjien on korkea aika laittaa korjaushankkeet käyntiin. Ensi vuonna toimeenpanoon tuleva energiatehokkuusdirektiivikin asettaa vaatimuksia kuntien kiinteistöille; valmistautuminen on syytä aloittaa pikaisesti”, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n toimitusjohtaja ja Talotekniikkaliiton varatoimitusjohtaja ja Mika Hokkanen toteaa.
Tarjouspyynnöt kasvussa
Tarjouspyyntöjen määrä on kasvanut viime syksystä, saldoluku on enää hieman negatiivinen (syksy 2024 -34,1 ja kevät 2025 -8,9). Alueelliset näkymät vaihtelevat huomattavasti: positiivisin tilanne on Lapissa, Etelä-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla sekä valtakunnallisilla toimijoilla.
Pienillä toimijoilla tarjouspyynnöt ovat vähentyneet, suurin kasvu on isommilla toimijoilla. Kokoluokittain katsottuna pienemmillä yrityksillä noin joka viides tarjous johti kauppaan, kun isoilla suhde oli yksi kymmenestä.
”Vastauksissa heijastuu rakennusalan alavire. Kauan odotettu käänne tapahtuu hitaasti. Vaikka saldoluvut – asuntokorjauksia lukuun ottamatta – ovat edelleen miinuksella, ovat ne kuitenkin selkeästi paremmat kuin viime syksynä. Tämä kuvastaa rakennusalan ja Suomen taloudenkin tilannetta. Valoa putken päässä pilkahtelee, mutta laiva tuntuu kääntyvän verrattain hitaasti. Nyt tarvitaan piristysruiske, joka kääntäisi ihmisten ja yritysten luottamuksen tulevaisuuteen ja omaan talouteensa positiivisemmaksi”, Talotekniikkaliiton hallituksen puheenjohtaja, Maskun Talotekniikkatiimi Oy:n toimitusjohtaja Mika Nikula toteaa.
Saldoluvulla mitattuna tilauskanta on laskenut kuuden viime kuukauden aikana, mutta laskun odotetaan hidastuvan syksyä kohden. Positiivisimmat näkymät ovat isommilla toimijoilla. Täystyöllistävän tilauskannan mediaani on suunnittelijoilla neljä kuukautta ja urakoitsijoilla kolme kuukautta. Lomautettuna on tällä hetkellä vajaa neljä prosenttia alan henkilöstöstä.
”Sähkösuunnittelun osalta positiivinen uutinen on tilauskannan kehitys syksystä 2024 kevääseen 2025. Puolen vuoden aikana 43 %:lla tilauskanta on kasvanut ja kolmanneksella pysynyt ennallaan. Selvää piristymistä odotetaan syksyä kohti, 95 % arvioi tilauskannan pysyvän ennallaan tai kasvavan. Sähkösuunnittelua siivittää orastavaan kasvuun niin energiatehokkuushankkeet kuin teollisuuskiinteistöt ja julkisten tilojen korjaus sekä uudisrakentaminen. Alueelliset erot ovat suuria ja yksittäinen hankekin heilauttaa tilastoja. Osaavan henkilöstön rekrytointi on haaste suunnittelupuolella”, Sähkösuunnittelijat NSS:n toimitusjohtaja Jouni Kekäläinen sanoo.
Markkinatilanne jäädyttää kannattavuuden
Kiristynyt kilpailu syö alan yritysten kannattavuutta. Lähes puolet arvioi sen pysyvän ennallaan, kasvua odottaa vain 12 %. Isompia yrityksiä lukuun ottamatta kaikki vastaajaluokat liikevaihdoittain odottavat tilanteen heikkenevän saldoluvuilla mitattuna.
Lähes joka toinen vastaaja arvioi liikevaihtonsa edelleen laskevan tänä vuonna, mutta tilanne on parantunut aavistuksen syksystä. Isoimmista toimijoista yli puolet odottaa liikevaihtonsa kasvavan, heikoimmat odotukset ovat alle 1,1 miljoonaa euroa vaihtavissa yrityksissä.
”Talotekniikka-alalla on loistavat näkyvät. Meitä tarvitaan niin vihreän siirtymän toteuttamisessa, ilmastomuutoksen hillitsemisessä kuin rakennetun ympäristön arvon säilyttämisessä. Suhdanteesta huolimatta suurin osa kokee osaavan työvoiman saatavuuden olevan heikko tai kohtalainen. Jos tilanne nyt on tällainen, miten osaavan työvoiman saatavuuden käy sitten kun nousukausi joskus alkaa?” Mika Nikula muistuttaa.
Lisätietoja talotekniikka-alan suhdannekyselystä LVI-TU:n kotisivuilta