Rakennusalan järjestöt ja korkeakoulut ratkoivat yhdessä kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden työllistymisen haasteita

Rakennusalan järjestöjen ja korkeakoulujen Tulevaisuusvuoropuhelussa pureuduttiin alan kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden työllistymishaasteisiin Suomessa. Esimerkiksi suomen kielen opetus, yritysten ja koulujen yhteistyön lisääminen sekä yritysten valmiudet rekrytoida kv-osaajia nousivat keskeisiksi kehityskohteiksi. Vuoropuhelussa löydettiin konkreettisia keinoja, joilla haasteita voidaan yhdessä taklata.

Kuva: Adobe stock

Rakennusalan järjestöt ja korkeakoulut käynnistivät keväällä 2024 Tulevaisuusvuoropuhelun, jossa yhdessä opiskelijoiden kanssa pohdittiin ratkaisuja siihen, miten valmistumisen jälkeen varmistetaan kv-opiskelijoiden työllistyminen alalle Suomessa.

”Vaikeasta suhdannetilanteesta huolimatta näemme jo lähitulevaisuudessa rakennusalalla kohtaanto-ongelman: väestö ikääntyy ja alalle tarvitaan uutta osaamista digitalisaation ja vihreän siirtymän myötä. Nykyisellä väestörakenteen kehityksellä alalle ei riitä tarpeeksi osaajia toimihenkilötehtäviin. On erittäin tärkeää, että kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden valmistuttua heidän osaamisensa ei katoa muihin maihin”, toteaa RT:n koulutuspoliittinen asiantuntija Saku Lehtinen.

Tulevaisuusvuoropuheluissa keskeisimmiksi haasteiksi nousivat korkeat kielitaitovaatimukset, harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkojen löytyminen sekä yritysten valmiudet rekrytoida ja perehdyttää kv-osaajia.

Konkreettisia polkuja työllistymisen edistämiseksi

Haasteiden pohjalta vuoropuheluissa rakennettiin yhdessä työllistymistä edistäviä polkuja niin työyhteisöjen, korkeakoulujen kuin opiskelijoiden omista näkökulmista.

Yrityksissä työllistymistä voidaan edistää esimerkiksi asettamalla konkreettisia tavoitteita kv-osaajien rekrytointeihin ja lisätä Suomen kielen vaatimustason osaamista urapolkuihin.

”Yritykset voivat tukea kansainvälisen harjoittelijoiden integroitumista työyhteisöön esimerkiksi omien harjoittelu- tai mentorointiohjelmien kautta. Hyvin suunnitellut harjoittelut kehittävät koko työyhteisöä ja helpottavat kv-osaajien rekrytointia”, tiivistää Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n toimitusjohtaja Kirsi Mettälä.

Korkeakoulut voisivat esimerkiksi lisätä suomen kielen perusopetusta, auttaa opiskelijoita tiiviimmin opinto- ja urapolkujen rakentamisessa sekä lisätä monimuotoisempia opiskelijaryhmiä.

”Meillä on jo nyt merkittävä osaava kansainvälinen opiskelijajoukko, joka haluaa työllistyä Suomeen. Rakennusala tarvitsee lisää osaajia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Tässä onnistuminen vaatii tiivistä yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen kanssa”, summaa Tampereen AMK:n osaamispäällikkö Hannu Kauranen.

Työ kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymisessä Suomen työmarkkinoille jatkuu yhteistyössä myös jatkossa. Tulevaisuusvuoropuhelun järjestivät Rakennusteollisuus RT, rakennusalan toimihenkilöjärjestöt, alan korkeakoulut ja TYÖ2030-ohjelma (Työterveyslaitos).

Katso tallenne päätöswebinaarista

Lue lisää

Lisätietoja

Saku Lehtinen, koulutuspoliittinen asiantuntija, Rakennusteollisuus RT, puh. 040 041 2057 tai etunimi. sukunimi(at)rt.fi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä