LVI-tukkumyynti odotetusti miinuksella

LVI-tukkumyynnin ensimmäinen kvartaali näyttää tänä vuonna olevan vahvasti miinuksella. Myynnin lasku n. 17 prosentilla vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon nähden on merkittävä, mutta ei kuitenkaan niin dramaattinen kuin nopeasti katsoen luulisi. Takana on kaksi ykköskvartaalin kasvuvuotta ja rekyyli oli odotettu. Nyt ollaan euromääräisesti lähellä vuoden 2021 tasoa.

Tummia pilviä taivaalle tuovat lupatilastot. Kun nyt käynnissä olevat uudiskohteet saadaan valmiiksi ei uusia asuntorakentamisen kohteita näytä vähään aikaan kovin paljoa starttaavan. RT:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan toimitilarakentamisessa ”elää vielä hiipuva toivo”, mutta se ei riitä kattamaan asuntorakentamisen pudotusta.

”Korjausrakentamisen vauhdittaminen olisi tässä tilanteessa välttämätöntä”, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo.

Kuluttajat ja taloyhtiöt ovat varovaisia aloittamaan remontteja, ja rahoituksen saaminenkin voi olla hankalaa ja kallista. Kannustimia tarvitaan, mutta ainakaan toistaiseksi tähän kohdentuvat toimenpiteet eivät ole olleet hallituksen työlistalla tarvittavassa määrin.

Vanhojen ja uusien asuntojen hintaero on päässyt kasvamaan vanhojen asuntojen hintojen laskiessa. Asuntokauppa ei nyt edes vanhoissa asunnoissa käy, mutta on selvää, että jollain aikajänteellä rakennusliikkeiden myymättömät asunnot menevät kaupaksi tavalla tai toisella. Kasvukeskuksissa asuntojen tarve jatkaa kasvuaan. Tilastoja katsoessa on huomattava, että suuri osa rakennuksista sijaitsee kysynnän kannalta väärissä paikoissa.

Nyt on jonkinasteinen stagnaatiotilanne, mutta näköpiirissä on korjausten patoutumisesta ja kasvukeskusten asuntotarpeesta johtuva käänne kysynnän nousuun. Myös EKP:lta odotetaan koronlaskua ehkä jo kesän aikana. Sitä ennen asuntorakentamisessa käydään kyllä syvällä. Optimistisimmat arvioivat käännettä jo loppuvuodelle, useampi veikkaa ensi vuotta.

Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka) on elinkeinopoliittinen yhteistyöjärjestö, joka kokoaa yhteen alan toimijoita ja pyrkii parantamaan jäsenyritystensä toimintaympäristöä ottamalla kantaa ja vaikuttamalla alaan liittyviin teollisuus-, talous-, tuote-, energia-, ympäristö- ja koulutuspoliittisiin kysymyksiin. Se on yksi Rakennusteollisuus ry:n toimialoista ja sen jäseninä ovat alan merkittävimmät Suomessa toimivat laitevalmistajat ja tukkukaupat. Talteka tilastoi LVI-teknisten tuotteiden tukkumyyntiä.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä