Hallituksen toimet rakentamisen nostamiseksi suhdannekuopasta ovat oikeansuuntaisia

Hallituksen budjettiriihen päätöksistä näkyy, että asuntorakentamisen romahdus on otettu vakavasti, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell toteaa. Hallitus teki päätöksiä monista alan esittämistä keinoista rakentamisen suhdannetilanteen parantamiseksi. Suuri osa hallituksen toimista vaatii kuitenkin vielä jatkovalmistelua, ja lopullisia päätöksiä tehdään vasta myöhemmin tänä vuonna.

Hallitus pyrkii edistämään sekä asuntojen saatavuutta markkinaehtoisesti että valtion tukemaa asuntotuotantoa rakennusalan suhdannekriisin tasoittamiseksi. Tarkoituksena on muun muassa nopealla aikataululla korottaa ensiasunnon ostajien ASP-korkotukilainan enimmäismäärää, kehittää lyhyen korkotukimallin ehtoja entistä kannustavammiksi, lykätä Ara-tuotannon leikkauksia ja nopeuttaa Aran käsittelyprosesseja. Ministeri Kai Mykkäsen mukaan valtion tukema tuotanto kohoaisi 50 prosenttia viimevuotista suuremmaksi.

”Asuntopoliittiset linjaukset ovat oikeansuuntaisia, ja hallitus on selvästi ottanut huomioon rakennusalan poikkeuksellisen tilanteen. Nyt on oleellista, että toimet konkretisoituisivat nopeasti ja alkaisivat vaikuttaa heti ensi vuoden alussa. Myös asuntokaupan varainsiirtoveron poistamisen tai laskemisen mahdollisuus on syytä selvittää pikavauhtia”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell toteaa.

RT antaa hallitukselle kiitosta liikenneinfraan tehtävistä panostuksista. Budjettiriihessä tehdyt aloituspäätökset ovat rohkaisevia ja tulevat osaltaan loiventamaan rakentamisen suhdannelaskun jyrkkyyttä.

RT ehdotti hallitukselle korjausrakentamisen vauhdittamista yhtenä nopeana ja vaikuttavana keinona edistää rakennusalan työllisyyttä. Budjettiriihessä ei kuitenkaan tehty sellaisia päätöksiä, joilla korjausrakentamiseen olisi saatu kaivattua puhtia.

”Korjausrakentamisen vauhdittamisen puuttumien hallituksen keinovalikoimasta on iso pettymys alan toimijoille. Korjausrakentamisen edistäminen olisi tehokas tapa parantaa alan työllisyyttä erityisesti pk-sektorilla. Odotamme, että hallitus tarkastelisi vielä uudestaan mahdollisuutta tukea kotitalouksia sekä taloyhtiöitä, jotta korjausrakentamishankkeita saataisiin käyntiin”, Randell sanoo.

”Selvää on, että valtiontalouden tasapainotus on hallituksen prioriteettilistan kärkipäässä, ja mekin osaltamme tuemme niitä pyrkimyksiä. Jatkovalmistelua varten haluamme muistuttaa hallitusta siitä, kuinka erinomainen kustannushyötysuhde valtion tukitoimilla on valtiontaloudenkin kannalta. Esimerkiksi jokainen asuntorakentamiseen sijoitettu euro palautuu noin 46 prosenttisesti takaisin yhteiskunnalle veroina ja veroluonteisina maksuina, ja miljoonan euron sijoitus rakentamiseen tarjoaa vuodeksi töitä 11–14 rakentajalle. Ilman vaikuttavia toimia kasvavat vain työttömyysmenot, ja asuntomarkkinoilla myydään ”eioota”, kun uusia asuntoja ei parin vuoden päästä yksikertaisesti valmistu”, Randell sanoo.

Lisätietoja:
Aleksi Randell
puh. 0400 500 822

Liite:
RT:n toimenpide-ehdotukset suhdannetilanteen parantamiseksi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä