Uudisasunnon vastikealennuksista ei veroseuraamuksia asunnonostajalle

Rakennusyhtiöiden antamat uudisasunnon vastikkeiden alennukset ja edut eivät muodosta asunnonostajille riskiä veroseuraamuksista toisin kuin julkisuudessa on arveltu.

Verohallinto on ottanut kantaa uudisasuntojen ostajien saamiin yhtiövastikkeiden alennuksiin, joita monet rakennusyhtiöt ovat viime aikoina käyttäneet kampanjaluontoisesti asuntokaupan vauhdittamiseksi.

”Verohallinnon poikkeuksellinen ulostulo oli tarpeen, koska asia on herättänyt tarpeetonta huolta ja kysymyksiä asunnonostajien keskuudessa”, johtaja Anu Kärkkäinen Rakennusteollisuus RT:stä sanoo.

Verohallinnon linjauksen mukaan rakennusliikkeiden vastikealennuksia ja -etuja ei pidetä lahjaveron alaisina lahjoina, koska alennuksia ja etuja ei anneta lahjoitustarkoituksessa vaan myynninedistämisen vuoksi.

Verohallinto toteaa, että vastikealennuksissa ja -eduissa on kyse lähtökohtaisesti kauppahinnan alentamisesta. Tuloverotuksessa näitä alennuksia ja etuja voidaan siis pitää kauppahinnan alennuksena, joista ei aiheudu ostajalle veroseuraamuksia. Ostajan saama kauppahinnan alennus alentaa ainoastaan hänen ostamiensa osakkeiden hankintamenoa.

Verohallinto toteaa myös, että varainsiirtoverotukseen vastikealennus vaikuttaa vain silloin, jos se on merkitty kauppakirjaan kauppahintaa pienentäväksi eräksi. Toisin sanoen varainsiirtovero lasketaan sopimukseen merkityn kauppahinnan mukaan.

Julkisuudessa esiin noussut huoli lähti liikkeelle Isännöintiliiton hiljattain julkaisemasta tiedotteesta, jossa esitettiin, että uudisasunnon ostossa voi piillä ostajalle vaara joutua maksamaan lahjaveroa.

Virheelliseksi osoittautuneen näkemyksen mukaan riski saattaisi syntyä osakkaille esimerkiksi silloin, kun rakennusliike maksaa osakkaan puolesta merkittävän summan vastikkeita, kuten kymmenen prosenttia asunnon velattomasta kauppahinnasta.

Katso myös

Lisätietoja

Anu Kärkkäinen, johtaja, puh. 050 337 6699
Merja Vuoripuro, viestintäjohtaja, puh. 040 587 2642

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä