Poikkeuksellinen vuosi 2022 päättyi positiivisiin lukuihin

Poikkeuksellinen ja haastava vuosi 2022 päättyi LVI-tukkumyyntitilaston valossa positiivisen puolelle. Kasvulukemat taittuivat jo kolmannella kvartaalilla ja neljäs mentiin jo varsin maltillisin lukemin, plussalla kuitenkin. Uuteen vuoteen lähdetään sumein näkymin ja kaikkiin ennusteisiin on tässä maailmantilanteessa syytä suhtautua suurella varauksella.

LVI-tukkumyynnin saldo koko vuoden 2022 osalta päätyi 12,6 % yli edeltävän vuoden. Alkuvuodesta kasvu oli reipasta, Q1/2022 osoitti jopa 18 % kasvua edellisen vuoden vastaavaan jaksoon. Vuoden edetessä vauhti hiipui ja Q4/2022 oli enää maltillisesti 5,6 % edellisvuotta parempi. 

Rakennusteollisuus RT:n ennusteiden mukaan Suomen talous hidastuu nyt laaja-alaisesti. Myös rakentamisen luottamuksen lasku jatkuu, lupia haetaan yhä vähemmän ja asuntokaupan odotetaan hyytyvän. Valopilkkuna nähdään korjausrakentamisen kasvu.

Rakentaminen on laskusuhdanteessa, mutta talous yleisesti Suomessa ja EU:ssa on pärjännyt yllättävän hyvin.

”Aiemmat ennusteet ovat olleet liian pessimistisiä. Aivan viime aikojen arviossa EU-tason taantumaa ei tulisikaan. Positiivisia signaalejakin siis on, mutta kovin moni indikaattori osoittaa nyt alaspäin”, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo.

Käsittämättömän raaka ja pitkittynyt sota Euroopassa ja siitä juontuva energiakriisi tuovat erittäin suurta epävarmuutta talouteen ja turvallisuuteen.

Lisätiedot:
Ilkka Salo, toimitusjohtaja,
Talotekninen teollisuus ja kauppa
Puh. 040 847 9907 | ilkka.salo@talteka.fi

Liitteet:

Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka) on elinkeinopoliittinen yhteistyöjärjestö, joka kokoaa yhteen alan toimijoita ja pyrkii parantamaan jäsenyritystensä toimintaympäristöä ottamalla kantaa ja vaikuttamalla alaan liittyviin teollisuus-, talous-, tuote-, energia-, ympäristö- ja koulutuspoliittisiin kysymyksiin. Se on yksi Rakennusteollisuus ry:n toimialoista ja sen jäseninä ovat alan merkittävimmät Suomessa toimivat laitevalmistajat ja tukkukaupat. Talteka tilastoi LVI-teknisten tuotteiden tukkumyyntiä.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä