Kestävän rakentamisen foorumi: nuorta keskustelua epävarmuuden keskellä

RT:n järjestämä toinen Kestävän rakentamisen foorumi kokosi yli 250 rakennusalan asiantuntijaa luonnon monimuotoisuusteeman ympärille.

Foorumipuheenvuoroissa korostui, miten luonnon monimuotoisuuden eteen tehtävää työtä sävyttää rakennusalalla epävarmuus tulevasta. Epävarmuus liittyy niin sääntelyn suuntaan, hankintakriteereihin kuin monimuotoisuuden mittareihinkin. Monella sektorilla kuten kiertotaloudessa ja kompensaatioissa puuttuvat vielä toimivat markkinat. 

Epävarmuutta luo myös pula osaajista, joka vaikeuttaa monimuotoisuutta koskeviin tavoitteisiin pääsyä niin kansallisesti kuin Euroopankin tasolla.

Foorumissa tuli myös esiin, että keskustelu luonnon monimuotoisuudesta on vielä nuorta. Asiantuntijat saattavat käyttää samasta asiasta eri termejä. 

Kestävän rakentamisen foorumi muistutti, että rakennusalalla on merkittävää potentiaalia vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen. Kaiken epävarmuudenkin keskellä on siksi tärkeää, että yritykset eivät jää odottamaan. Keinoja monimuotoisuuden turvaamiseksi kannattaa kehittää ja jakaa jo nyt. 

Ajankohtainen aihe houkutti ja koukutti

Kestävän rakentamisen foorumi järjestettiin 28.10. perjantaina toista kertaa. Foorumissa olivat laajimmin edustettuina RT:n jäsenyritykset. Mukana oli myös muiden järjestöjen ja esimerkiksi oppilaitosten edustajia. Tilaisuuden seurantadata osoittaa, että osallistujat myös pysyivät mukana langoilla tiiviisti.

Foorumin avasi RT:n kestävän rakentamisen ohjelmatyön johtaja Miimu Airaksinen SRV:ltä.

Kansallisen biodiversiteettistrategian valmistelutilannetta esitteli erityisasiantuntija Joona Lehtomäki ympäristöministeriöstä. Airaksinen kommentoi esitystä rakennusalan näkökulmasta.

Luonnonsuojelulain kokonaisuudistuksen sekä ekologisen kompensaation kehittämisen tilannetta perkasi ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Pasi Kallio. Kallion esitystä kommentoi ja samalla Ruduksen monimuotoisuustyötä avasi Ruduksen ympäristöpäällikkö Terhi Rauhamäki.

Lopuksi johtaja Juha Laurila ja ympäristöjohtaja Pekka Vuorinen RT:stä lupasivat, että rakennusalan biodiversiteettitiekartta valmistuu kesäksi 2023.

Lue lisää RT:n kestävän rakentamisen ohjelmasta

Webinaarin tallenne

Katso tallenne alta klikkaamalla tai YouTubesta.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä