Rakennusteollisuus RT:n historiikki julkaistu – 100 vuotta työnteon ehtojen yhtenäistämistä ja toimialan kehityksen luotsaamista

Rakennusteollisuus RT:n satavuotishistoriikki luo katsauksen koko rakennusteollisuuden kehittymiseen niin yhteiskunnan, yritysten kuin järjestötoiminnan näkökulmasta. Läpileikkaavia teemoja vuosikymmenestä toiseen ovat olleet työehdot, osaava työvoima, työturvallisuus, rehti kilpailu, rakentamisen menetelmät ja suhdanteet.

Rakennusteollisuus RT:n ja sen edeltäjien satavuotisen taipaleen punaisena lankana on kulkenut pyrkimys yhtenäistää työn tekemisen ehtoja ja luotsata toimialan kehitystä. Toiminnan ydintä on ollut jäsenyritysten etujen ajaminen suhdanne- ja lakkoherkällä alalla. Samalla toiminta on ollut neuvottelevaa ja yhteistyöhakuista, mikä on korostunut taloudellisesti vaikeina aikoina, kuten 1990-luvun lamavuosina. 

Hajanaisista toimijoista vahvaksi vaikuttajaksi 

Historiikki muodostuu artikkeleista, jotka läpivalaisevat rakennusteollisuuden historiaa vuosikymmenen kerrallaan. Nyt julkaistun historiikin painopiste on kahdessa tuoreimmassa vuosikymmenessä, joita ei ole ennen dokumentoitu kansien väliin. Rakennusteollisuuden historiaa on aiemmin taltioitu muun muassa Rakennusteollisuuden Keskusliitto RTK:n 75-vuotishistoriikkiin sekä eri toimialojen omiin historiikkeihin. 

Vuonna 2020 tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Rakennusteollisuus RT:n edeltäjä Suomen Rakennusteollisuuden työnantajaliitto sai alkunsa. Aikakauteen on mahtunut monenlaisia poikkeuksellisia olosuhteita, ja hyvin poikkeuksellinen tuli myös juhlavuodesta, jolloin koronapandemia haastoi koko taloutta ja yhteiskuntaa ennennäkemättömällä tavalla. Suomessa rakennusala selvisi lopulta melko vähin vaurioin, mutta RT:n merkkivuoden juhlallisuudet jouduttiin peruuttamaan ja myös historiikin julkaiseminen lykkääntyi. Historiikki julkaistiin verkossa nyt, vuoden 2022 kynnyksellä, kun nykymuotoisen RT:n synnystä on kulunut 20 vuotta.

Lue historiikki tästä

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä