Varsinais-Suomen suhdannekatsaus: Kevät tuo valoa myös asuntorakentamiseen

Varsinais-Suomessa rakennetaan huomattavasti rivakampaan tahtiin kuin monella muulla seudulla. Etenkin asuntorakentamisen piristymisen ansiosta rakentajien lähitulevaisuus näyttää epävarmojen aikojen jälkeen jälleen valoisammalta. Asia käy ilmi talonrakentamisen alueellisesta suhdannekatsauksesta.

Turun rakennusvalvonta saa pitkästä aikaa kiitosta Talonrakennusteollisuudelta – etenkin loppuvuoden 2020 aikana rakennuslupia myönnettiin asuntotuotantoon runsaasti.

”Pisteet Turun rakennusvalvonnalle pitää antaa rakennuslupahakemusten hyvästä käsittelytahdista viime vuoden lopulla. Sen ansiosta alueella saadaan käyntiin useita asuinrakennushankkeita. Hyvästä spurtista huolimatta käsittelyjono on silti edelleen liian pitkä”, toteaa Talonrakennusteollisuuden Turun toimiston aluepäällikkö Markku Leppälehto.

Ennakkotietojen mukaan Varsinais-Suomessa aloitettiin viime vuonna 3 568 asunnon rakentaminen. Nousua vuodentakaiseen kertyi 27 prosenttia; rakennuslupien määrässä vastaava kasvu oli 32 prosenttia. Alkuvuoden ennusteet omakotirakentamisen reippaasta kasvusta eivät vielä vuoden 2020 tilastoissa näy, sillä omakotitalojen aloitusmäärät vähenivät 11 prosentilla verrattuna edellisvuoteen. Sen sijaan kerrostalohuoneistoissa aloitusten nousuprosentti ylsi 45:een, rakennuslupien määrä kasvoi 52 prosentilla.

”Asuntoaloitusten selvän nousun ja korjausrakentamisen hyvänä jatkuneen vireen ansiosta vuotta 2021 voi pitää kohtuullisen hyvänä varsinaissuomalaisille talonrakentajille. Muuta talonrakentamista korona on sen sijaan hiljentänyt ainakin hetkellisesti. Tässäkin tilanteessa ammattitaitoisesta työvoimasta on edelleen huutava pula kaikissa toimihenkilötehtävissä”, Leppälehto kertoo.

Muun talonrakentamisen aloitukset vähenivät kaikkiaan kahdeksan prosenttia. Suurimmaksi pudottajaksi päätyi liike- ja toimistorakentamisen sektori, jolla aloitusmäärät laskivat 47 prosenttia. Parhaiten pintansa piti teollisuus- ja varastorakentaminen yhdeksän prosentin kasvullaan. Myönnettyjen rakennuslupien perusteella laskusuuntaus näyttää jatkuvan ainakin liike- ja toimistorakentamisessa.

Niin rakennuttajat, suunnittelijat kuin talonrakennusurakoitsijatkin näkevät lähitulevaisuutensa samansuuntaisena: suurin siivu työmäärästä tulee kohdistumaan asunto- ja korjausrakentamiseen. Toimitilarakentamiseen ounastellaan laskua niin ikään yhteistuumin. Ammattitaitoisista osaajista on pulaa kaikilla osapuolilla.

Katso myös:

Lisätietoja: 

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä