Rakennustuotteiden CE-merkintäjärjestelmä Britannian markkinoilla 2021

Rakennustuotteiden CE-merkintäjärjestelmän osalta on Britannian markkinoilla siirrytty 1.1.2021 alkaen vuoden kestävään siirtymävaiheeseen. Asianmukaisesti CE-merkittyjä tuotteita voidaan edelleen saattaa markkinoille Britanniassa ilman esteitä 31.12.2021 asti.

CE-merkinnän rinnalle on kuitenkin luotu myös Britannian oma kansallinen UKCA-merkintä. Kyseinen kansallinen merkintäjärjestelmä on toistaiseksi sisällöltään identtinen CE-merkintäjärjestelmän kanssa, perustuen eurooppalaisiin harmonisoituihin tuotestandardeihin. 

Tähänastiset Britanniassa sijaitsevat ilmoitetut laitokset (EU Notified Body) ovat brexitin seurauksena muuttuneet kansallisiksi laitoksiksi (UK Approved Body). Jos CE-merkittyjen rakennustuotteiden valmistaja on tähän asti käyttänyt tuoteominaisuuksien varmentamisessa kolmantena osapuolena brittiläistä ilmoitettua laitosta, hänen on säilyttääkseen CE-merkinnän käyttöoikeuden vaihdettava jonkin EU:n jäsenmaan ilmoitetun laitoksen asiakkaaksi. Jos valmistaja haluaa edelleen jatkaa brittiläisen varmennuslaitoksen asiakkaana, hänen on siirryttävä käyttämään UKCA-merkintää tuotteissaan. 

Poikkeuksena muulle Britannialle (Englanti, Wales ja Skotlanti) Pohjois-Irlannin rakennustuotemarkkinat pysyvät edelleen osana EU:n markkinajärjestelmää. Pohjois-Irlannissa sovelletaan siis edelleen CE-merkintää aivan kuten tähänkin asti, eikä UKCA-merkintä ole siellä käytössä. 

Se, voidaanko CE-merkittyjä rakennustuotteita edelleen saattaa vapaasti markkinoille Britanniassa 1.1.2022 alkaen, ratkeaa kuluvan vuoden aikana. Jos sopimusta joka mahdollistaisi CE-merkinnän käytön edelleen ei synny, Britannian markkinoilla siirrytään vuoden 2022 alusta pakolliseen UKCA-merkintään.

Timo Pulkki  johtaja (Rakentamisen määräykset)

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä