Nuori yrittäjä luottaa yhteishenkeen

”Mukavalta tuntuu”, toteaa Mika Kaskinen, kuullessaan Itä-Suomen vuoden 2020 työturvallisuuskilpailun pk-yritysten sarjan voitosta.

Mika Kaskinen, Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy:n toimitusjohtaja.

”Yhteistyössä on voimaa”

37-vuotias Mika Kaskinen toimii toimitusjohtajana Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy:ssä. Yritys osallistui työturvallisuuskisaan ensimmäistä kertaa ja korjasi heti täyden potin. Pk-yrityssarjan voiton lisäksi Savonlinnan Saneerauspalvelu sai parhaan korjausrakentamistyömaan palkinnon Saimaan luonto-ja maakuntamuseon rakennushankkeestaan.

Kysyttäessä Mikalta voitokasta reseptiä, hän luettelee: ”siisteys, järjestys ja puhtaus”. Ne ovat olleet itsestään selviä asioita kaikessa hänen tekemisissään, niin myös rakennustöissä hänen rakentajauransa alkuajoista alkaen.

Kaskinen kertoo, että hänen yrityksessään tehdään töitä samaa reseptiä noudattaen, työturvallisuus edellä.

”Teemme yleiseen tasoon nähden paljon työvaiheita omana työnä tutulla ja luotettavalla porukalla, jolloin toimintamalli ja työturvallisuuden perusperiaatteet ovat jo kaikilla tiedossa. Lisäksi hankkeissamme käytämme paljon samoja ali- ja sivu-urakoitsijoita sekä kumppaneita”, Kaskinen muotoilee.

Syntynyt rakentajaksi

Rakennusalan työt ovat Mika Kaskiselle tulleet tutuiksi jo aivan lapsuudesta alkaen hänen kulkiessaan isänsä Terho Kaskisen mukana tämän rakennusliikkeen työmailla. Vartuttuaan myös kesät hän vietti rakennustöissä.

Ammattikoulusta valmistuttuaan Mika teki kirvesmiehen töitä noin kymmenen vuoden ajan. Töiden ohessa hän kouluttautui rakennusmestariksi. Vuosi 2015 oli Mika Kaskiselle käänteentekevä. Yhdessä yrittäjäkollegansa Janne Jyrkisen kanssa hän hankki omistukseensa osakekannan Kerimäen Peltityö Oy:stä, jossa hän oli parin vuoden ajan ollut toimitusjohtajana.Yrityksen nimeksi vaihdettiin Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy. Samassa yhteydessä yhtiön toimialaa laajennettiin käsittämään peltitöiden lisäksi myös rakentamisen sekä asbesti-ja homepurkutyöt.

Mikan ja Jannen rakennusliike muutti Savonlinnaan Ahertajantielle, Nätkin teollisuusalueen tuntumaan, jossa yhtiön toiminnot ovat kaikki saman katon alla: toimisto, peltitöihin keskittynyt metallipaja sekä rakentamiseen liittyvät varastotilat.

Kuvassa Saimaan luonto- ja maakuntamuseon työmaalta työpäällikkö ja vastaava työnjohtaja Mika Mononen, yrittäjä Janne Jyrkinen, työsuojelupäällikkö Rauno Suomalainen sekä työsuojeluvaltuutettu ja nokkamies Hannu Helander.

Rakennusalan moniosaaja

Savonlinnan Saneerauspalvelun aloittaessa toimintansa Suomen valtioneuvostossa oli valmistunut uusi asbestitöihin liittyvä säädösten kokoelma. Se tiesi asbesti-ja haitta-ainekartoituksiin sekä asbestipurkutöihin pätevöityneelle yritykselle ponnahduslaudan tarjota kilpailukykyisiä saneerausurakoita laajalla palvelukokonaisuudella.

Kaskinen kertoo, että yrityksen perustamisesta lähtien kerrostalojen linjasaneeraukset ovat olleet merkittävä työllistäjä. Asbestityöt, pölynhallinta sekä vesikattourakat ovat liittyneet tärkeänä osana hankekokonaisuuksiin.

Savonlinnan Saneerauspalvelu palvelee asiakkaitaan noin sadan kilometrin etäisyydellä Savonlinnasta.

”Yksittäisiä keikkoja on tehty Imatralle ja Leppävirralle. Tekemistä on riittänyt,eikä ole tarvinnut jalkautua sen kauemmaksi.”

”Korjausrakentamista riittää aina”

Olavinlinna, Alvar Aallon suunnittelema Kolmen Ristin kirkko Imatralla, Punkaharjun Retretin luolasto. Siinä saneerauskohteita, joita ei löydy ihan minkä tahansa rakennusliikkeen referenssilistalta.

Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Mika Kaskinen kertoo, että saneerauskohteena Olavinlinna tuli hänelle tutuksi jo parikymmentä vuotta sitten.

”Siellä tehdään jälleen rakennustöitä”, Kaskinen paljastaa.

Parhaillaan hänen yrityksensä operoi myös syvällä Retretin kallioiden uumenissa.Vaikka historialliset ja erityistä ammattiosaamista vaativat rakennuskohteet värittävätkin rakentajien työsarkaa, Savonlinnan Saneerauspalvelun noin 50 työntekijän arki koostuu pääosin erilaisista rakennusten peruskorjausurakoista ja linjasaneerauksista.

Mika Kaskinen on tyytyväinen nykykehitykseen, missä rakennusliikkeen referensseille ja osaamiselle on alettu antaa entistä enemmän painoarvoa päätettäessä rakennushankkeiden tekijöistä.

”Ilahduttavan paljon ovat lisääntyneet ne tarjouspyynnöt, missä hinta ei ole ykkösprioriteetti. Yleisesti ottaen tuntuu oikealta katsoa myös laatukriteerejä ja aikaisempia referenssejä ja ottaa niitä huomioon urakoitsijavalinnoissa. Se on tilaajan kannaltakin paras vaihtoehto”, Kaskinen pohdiskelee.

”Yhteistyötä ja yhteishenkeä työmaille”

Nuori yrittäjä luottaa siihen, että kun asiakkaita palvellaan mahdollisimman laadukkaasti ja asiakaslähtöisesti sekä monella eri sektorilla, varmistaa se hyvän työtilanteen myös tulevaisuudessa.

”Vuosien työ tuottaa tulosta”, Kaskinen tiivistää ja kiittää asiakkaitaan yritykseen tulvineesta myönteisestä palautteesta.

Mika Kaskinen korostaa yhteistyön merkitystä. Asiakastyytyväisyyden taustalla ovat ammattinsa osaava ja kokenut henkilökunta sekä joustava yhteistyö asiakkaiden, tilaajien sekä kaikkien hankkeen eri osapuolten kesken.

”Korjausrakentamista riittää aina”, uskoo Mika Kaskinen luottavaisesti tulevaisuuteen.

”Yrittäjän tarvitsee myös ladata akkuja”

Mika Kaskisen perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta. Elämä soljuu joustavasti yrittäjyyden ja perhearjen välillä. Lasten harrastukset ovat tärkeä osa perheen elämää. Kun aikaa jää, Mika sanoo talvisin siirtyvänsä hiihtoladuille, laskettelurinteeseen tai harrastavansa retkiluistelua.

Kesäisin veneily ja jetteily ovat Mikalle mieluisia tapoja ladata akkuja.”Etenkin vesillä olo on tärkeää itselleni hyvinvointini ja jaksamisen kannalta”, Mika Kaskinen kuvailee.


Teksti ja kuvat: Heikki Luukkonen

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä