Kuntavaaleihin on vielä aikaa, mutta niistä kannattaa silti kiinnostua jo nyt. Vaalit nimittäin voitetaan jo syksyn ja talven aikana tehtävällä ennakkotyöllä. Kysyimme tutkijoilta ja politiikan vaikuttajilta, miten tärkeitä infra-alan teemoja saataisiin paremmin mukaan vaalikeskusteluun.
Teksti: Hanna Moilanen
Millaiset keskustelun aiheet jyräävät ensi kevään kuntavaaleissa? Puhutaanko edelleen koronasta vai mahtuuko esiin muitakin asioita?
Tutkijat arvioivat koronan vaikuttavan vaaleihin vähintään välillisesti. Mitä huonompaan jamaan kuntatalous painuu, sitä varmemmin talousasiat tulevat olemaan keskeinen keskustelun aihe.
”Kun puhutaan taloudesta, puhutaan aina myös palveluista, joissa raha liikkuu. Kunnasta riippuen se voi tarkoittaa esimerkiksi kouluverkon tai terveyspalvelujen supistamista”, erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi.
Toisaalta keskustelua voidaan käydä siitä, miten hyvin omassa kunnassa on onnistuttu koronan hoidossa yritysten, varhaiskasvatuksen, opetuksen tai kuntalaisten terveyden näkökulmasta.
Ruusuja ja risuja hallitukselle
Sosiaali- ja terveyspalvelut nousevat vaalikeskusteluun perinteiseen tapaan. Sote-uudistusta viedään eteenpäin, vaikka se uutisoinnissa on jäänytkin koronan varjoon.
”Esitys voi olla pitkällä, jo hyväksytty tai perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Se varmasti tulee puolueiden kautta keskusteluun”, tutkijatohtori Matti Muukkonen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.
Myös paikalliset teemat nousevat perinteisesti esiin. Jos kuntalaiset kokevat saavansa huonoja palveluja, siitä keskustellaan.
”Suomessa käydään yli kolmetsadat eri vaalit ensi keväänä, ja niissä jokaisessa voi olla vähän erilaiset teemat”, Muukkonen muistuttaa.
Jussi Kekkonen Miltton Groupista ennustaa vaalien muodostuvan yleispoliittisiksi vaaleiksi, joita värittävät kansallisen politiikan kysymykset ja valtakunnan tasolla käytävä keskustelu. Miltton on viestintään, johtamiseen ja vaikuttamiseen erikoistunut konsulttitalo.
”Nämä voivat olla välivaalit, joissa kansa kokee, että annetaan ruusuja tai risuja hallitukselle.”
Ehdokasasettelu ratkaisee vaalit
Kuka sitten voittaa kevään kuntavaaleissa?
Tästä haastatellut asiantuntijat ovat täysin yksimielisiä. Vaalit ratkaistaan syksyn ja alkutalven aikana, kun puolueet etsivät ehdokkaita omalle listalleen. Se voittaa, jolla on määrällisesti eniten ja laadullisesti parhaat ehdokkaat.
”Kuntavaaleissa voi olla muutamista äänistä kiinni, kuka pääsee valtuustoon. Jos puolue saa vielä yhden ehdokkaan, jota äänestää kourallinen sukulaisia, sillä voi olla merkitystä”, Karimäki muistuttaa.
Nykyisin puolueisiin ei kuuluta kovin aktiivisesti, eli oman jäsenistön joukosta on vaikeaa saada listaa täyteen. Ehdokkaita täytyy etsiä ja houkutella myös oman puolueen ulkopuolelta.
”Koronatilanne voi aiheuttaa haasteita ehdokashankintaan sekä yhteishengen ja innostuksen luomiseen. Joukkotapahtumia ja kokoontumisia on rajoitettu, ja ihmiset arkailevat niihin lähtemistä”, Karimäki pohtii.
Ehdokkaiden viimeinen asettamispäivä on 9.3.2021, eli aikaa sopivien ehdokkaiden etsimiseen on vielä mukavasti.
”Nyt kannattaa harkita ehdokkaaksi lähtemistä. Valtuustossa päätetään merkittävistä asioista. Päätösvalta voi välillä tuntua pieneltä, mutta päättäjänä pääsee kuitenkin kuntakoneistoon sisälle ja vaikuttamaan asioihin”, itsekin vaaleihin ehdokkaaksi lähtevä Muukkonen rohkaisee.
Elvytyksen tarve nostaa infra-asiat esiin
Infra-alan näkökulmasta tärkeä teema on kuntien teknisen puolen töiden järjestely. Miten paljon kunnissa halutaan tehdä itse ja paljonko urakoita ostetaan ulkoa? Perustavatko kunnat liikelaitoksia tai yhtiöitä, jotka pahimmassa tapauksessa alkavat kilpailla yrittäjien kanssa samoista urakoista?
Julkisiin hankintoihin liittyvät asiat mielletään kuitenkin usein vaikeiksi ja vähän paperinmakuisiksi. Onko niistä mahdollista muotoilla vaaliteemoja, jotka nousisivat vaalikeskusteluun?
Talousviisaat ovat harvinaisen yksimielisiä siitä, että taloudellisesti vaikeina aikoina infran rakentaminen on hyvä tapa elvyttää kansantaloutta. Jussi Kekkosen mukaan infrakysymykset voivat nousta kevään vaaleissa esiin tavallista vahvemmin, koska koronan tiimoilta puhutaan muutenkin elvytyksen tärkeydestä.
”Kuntien hankintaosaamisenkin pitäisi olla mitä suuremmassa määrin keskeisenä kysymyksenä mukana vaaleissa. Siinä miten kunnat hankkivat palveluja yksityiseltä sektorilta on valtavasti parantamisen varaa”, Kekkonen sanoo.
Julkisissa hankinnoissa on Kekkosen mukaan kyse kuntalaisten ja veronmaksajien intresseistä eli siitä, miten käytettävissä olevalla rahalla saadaan tehokkaasti niitä palveluja, joita tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.
”Peräänkuulutan kykyä ajatella toisin. Kunnissa tulisi nähdä laajempi kumppanuus yksityissektorin kanssa nykyistä suurempana voimavarana.”
Infran huomaa kun se ei toimi
Matti Muukkonen arvioi, että infrasta ja kuntahankinnoista ei pysty leipomaan varsinaista vaaliteemaa. Liikenneyhteydet tai pyöräilyn edistäminen saattavat kuitenkin nousta teemoina esille.
”Jos ruuhkamaksulainsäädäntö etenee, se varmasti herättää keskustelua. Ainakin alun perin ajatus oli, että kunnat voisivat itse päättää, ottavatko ruuhkamaksut käyttöön”, Muukkonen pohtii.
Myöskään Karimäki ei näe realistisena, että hankinta-asiat nousisivat vahvemmin kuntavaalien agendalle. Hän pitää infrakysymyksiä vähän kaksipiippuisena aiheena. Silloin kun jokin toimii hyvin, ihmiset harvemmin kiinnittävät asiaan huomiota, ja siitä on vaikea tehdä vaaliteemaa. Keskustelun teemat löytyvät asioista, joiden ei koeta toimivan niin hyvin.
”Äänestäjä tai kuntalainen havahtuu infra-asioihin lähinnä silloin, kun ne eivät toimi. Jos jossain kunnassa on infraan liittyviä ongelmia, ne varmasti nousevat keskusteluun. Asian käsittely negatiivisen kautta ei välttämättä ole alan toimijoiden näkökulmasta paras tapa käsitellä asiaa”, Karimäki miettii.
Palvelualoite avaisi mahdollisuuksia yrityksille
Miten kunnissa syntyisi enemmän keskustelua teknisen alan palveluista ja niiden ostamisesta yrittäjiltä? Useammassa kunnassa kunnanjohtajana toiminut Matti Muukkonen nostaa esiin palvelualoitteen yhtenä keinona edistää keskustelua.
”Kuka tahansa voi palvelualoitteen kautta kyseenalaistaa kunnan toimintamallin jonkun palvelun tuottamisessa”, Muukkonen muistuttaa.
Kun haaste on heitetty, kunnanhallitus päättää, lähdetäänkö asiaa selvittämään tarkemmin ja viemään eteenpäin. Tämä kuitenkin edellyttää, että palvelualoite on määritelty kunnan hallintosäännössä yhtenä toimintatapana.
”Palvelualoitteessa tosin vaatii aikamoista paneutumista ja resursseja, että voi esittää vaihtoehtoista mallia. Eikä ole takeita asian etenemisestä kuntakoneistossa.”
Lisäksi Muukkonen toivoo, että kunnissa tehtäisiin määrittelypäätökset kuntalaisille tarjottavien palvelujen määrästä ja laadusta.
”Silloin voitaisiin talousarviokäsittelyn yhteydessä keskustella tarkemmin siitä, mitä laatutason nostaminen maksaa tai miten paljon säästötoimet heikentävät palvelun laatua. Tähän saisi hyviä työkaluja 2000-luvun suosituista manageripeleistä”, Muukkonen vinkkaa.
Luulisi kuntaa kiinnostavan:
|
||
INFRA ry:ssä kuntavaaleihin valmistautuminen alkaa hyvissä ajoin vaaliteemojen hiomisella. Tasapuolisia ja syrjimättömiä hankintoja Vauhtia investointeihin EU-rahalla |
Lisätietoa elvyttävän rakentamisen EU-tuista saa esimerkiksi Rakennusteollisuus RT:stä tai Keskuskauppakamarista.Tustu Rakennusteollisuuden kuntateemoihin: www.RTkunta.fi.