Laadun rakentaja 2020 – kisan finalisti Sakari Aalto on tottunut tekemään ja vaatimaan laatua niin kirvesmiehenä kuin työnjohtajanakin

Turussa syntyneellä, nykyisin Kemiönsaaressa asuvalla Sakari Aallolla on monivaiheinen rakentajaura takanaan. Ammattikoulusta valmistumisen jälkeen hän oli pitkään kirvesmiehenä erilaisissa sisävalmistustehtävissä, varsinkin väliseinä- ja ikkuna-asennusten parissa.

Vanhempi työnjohtaja Sakari Aalto pitää kovista haasteista: ”Meillä on ollut hyvin vaativia asiakkaita niin kauan kuin minä muistan. Se on hyvä, koska se siivittää laatua aina vaan ylöspäin.”

Skanskan palveluksessa Sakari Aalto on ollut vuodesta 2004 lähtien. Työn ohella hän on muuntokoulutuksen avulla pätevöittänyt itsensä työnjohtotehtäviin. Vuonna 2018 hän valmistui rakennusinsinööriksi Turun ammattikorkeakoulun iltalinjalta. 

Työnjohtajana Aallon vastuulla on ollut viiden laadukkaan kerrostalokohteen rakentaminen Turkuun. 

 ”Tämä työ on paljolti ongelmiin varautumista ja niiden ratkaisemista. Kaikki lähtee siitä, että osataan suunnitella laadukas tuote”, Laadun rakentaja 2020 -kilpailun yhdeksi finalistiksi valittu Aalto kiteyttää. 

”Asenne ja ammattiylpeys kohdallaan” 

”Tarkistan suunnitelman ja sen toteutuskelpoisuuden. Jos se ei sellaisenaan toimi, niin  neuvottelen suunnittelijan kanssa muutostarpeista. Sitten teen tehtäväsuunnitelman, johon kirjaan oleellisimmat laatuvaatimukset ja myös mahdolliset ongelmat ratkaisumalleineen”, Aalto kertoo. 

”Kun hanke tulee toteutusvaiheeseen, käymme tekijäporukan kanssa tehtävät tarkasti läpi. Näin varmistamme, että kaikki tietävät, mitä ja miten tehdään. Ja että kaikilla on sama päämäärä.”  

”Sitten mallikatselmuksessa tarkistan, että kaikki on niin kuin pitää. Jos ei ole, niin korjataan ja  valvon, että tehdään juuri sellaista kuin sovittiin.” 

Vastaava työnjohtaja Tero Aaltonen on ollut Aallon kanssa samoilla työmailla seitsemän vuotta.  ”Sakarilla on asenne ja ammattiylpeys kohdallaan. Hänellä on sisäinen pakko tehdä hyvää laatua ja vaatia sitä muilta. Moni voisi ottaa hänestä oppia siitä, miten hommat tehdään tyylikkäästi, rauhallisesti ja laadukkaasti.” 

”Aidosti asiakkaan asialla” 

Vuosikorjausvastaava Janne Vuori on tuntenut Aallon eri rooleissa noin 15 vuotta. ”Hän oli jo kirvesmiehenä tinkimätön ja halusi tutustua suunnitelmiin ja ajatella vaihtoehtoisia ratkaisuja niihin. Kun tarvitaan apua epäselvyyksien selvittämisessä, niin Sakarilta löytyy valokuvia ja muita dokumentteja kiitettävästi.” 

Skanska Kotien asuntomyyjä Jani Virsula kuvaa Aaltoa erittäin asiakaspalveluhenkiseksi.  ”Hän pohtii asiakkaan näkökulmasta, miten asunto toimii parhaiten, ja tarttuu työmaalla epäkohtiin, jos huomaa, että jotain voisi parantaa.” 

Asuntohankkeiden johtamisen ohella Aallolla on kokemusta myös Turun kaupunginteatterin peruskorjaus- ja laajennushankkeesta. Aalto oli yksi sen työmaamestareista. 

Hanketta tilaajan puolesta vetänyt, nyt jo eläköitynyt tekninen päällikkö Juhani Koski sanoo arvostaneensa Aallossa rauhallista suhtautumista työhön ja tinkimätöntä tarkkuutta yksityiskohdissa. ”Teatteri jos mikään on monen osa-alueen sovittamista ja siinä Sakari onnistui mainiosti.”


Sakari Aalto

vanhempi työnjohtaja, Skanska Talonrakennus Oy 

  • Syntynyt 1974 Turussa, asuu nykyisin Kemiönsaaressa
  • Valmistui 1992 ammattikoulusta talonrakentajaksi
  • 1997 alkaen rakennustyömailla mm. väliseinä- ja ikkuna-asennuksia
  • 2004 alkaen Skanskassa, ensiksi kirvesmiehenä, sitten muuntokoulutuksen avulla työnjohtajaksi
  • Valmistui 2018 rakennusinsinööriksi Turun ammattikorkeakoulun iltalinjalta
  • Harrastuksena mm. veneily

Tutustu Sakariin – katso video:

Teksti ja video: Juha Salmi
Kuva: Jukka Pekkanen

Artikkeli on julkaistu Rakennuslehdessä 28.8.2020.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä