Laadun rakentaja 2020 – kisan finalisti Jani ”Hevi” Hartikainen on tinkimätön tiimipelaaja

Rakentaminen jos mikään on joukkuepeliä. Siinä tarvitaan teknistä ja taktista osaamista. Johtajuutta ja luottamusta. Yhteistyökykyä ja ryhmähenkeä. Hyvää organisointia ja tilannetajua.
Ja tietenkin raudanlujaa ammattitaitoa.

Kirvesmies Jani Hartikaiselle (kuvassa etualalla) hyvä laatu on kunnia-asia. ”Pyrin tekemään työni aina niin hyvin kuin mahdollista, jotta asukkaat ja muut asiakkaat ovat tyytyväisiä työn tulokseen ja laatuun.”

Kirvesmies Jani Hartikaiselle on näitä ominaisuuksia kertynyt montaa kautta. Ammattikoulusta valmistumisen jälkeen työpaikka oli heti odottamassa, vaikka oltiin 1990-luvun syvässä lamassa. Siitä lähtien arvostetulle luottomiehelle on riittänyt töitä  mukavasti erilaisissa hankkeissa, viimeiset kymmenisen vuotta kuopiolaisen KUMONI Oy:n palveluksessa. 

Hartikainen on nokkamiehenä kolmihenkisessä monitoimiurakkaryhmässä, jonka muita jäseniä ovat Sami Juppi ja Jarkko Väisänen. Uusimpana työkohteena on putkiremontti Kuopion Puijonlaaksossa olevassa taloyhtiössä. Siellä on erilaista työsarkaa monitaitoisille kirvesmiehille. 

”Neljättä vuotta ollaan nyt yhdessä tehty. Hyvin tiedetään, mitä kukin parhaiten osaa ja kulloinkin tekee. Koko ajan hiotaan yhteistyötä ja pyritään oppimaan lisää”, Hartikainen kertoo. 

”Rautainen ja periksi antamaton ammattilainen” 

Hartikaisen kanssa pitkään samoilla työmailla toiminut työnjohtaja Jari Ruotsalainen kehuu miehen monipuolisuutta, vahvaa asennetta ja yhteistyökykyä. ”Hän on luottomies, jonka voi laittaa huoletta mihin tehtävään tahansa.”  

Pyrin tekemään työni aina niin hyvin, ettei muiden tarvitse minun jälkiäni korjailla. Ja haluan jättää oman mestani aina siihen kuntoon, että muiden on siitä helppo jatkaa”, Hartikainen itse sanoo. 

Hyvän laadun takeena rakennustyömailla ovat Hartikaisen mukaan huolellinen suunnittelu, hyvin aikataulutetut työvaiheet ja motivoituneet ammattiset töitä tekemässä. 

KUMONI Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pitkänen korostaa, että Hartikaisessa yhdistyy oikeastaan kaikki mitä rakennusalalla tarvitaan. ”Hän ymmärtää hyvin kokonaisuuden, tulee erinomaisesti toimeen niin alihankkijoiden, sivu-urakoitsijoiden, valvojien kuin tilaajan kanssa. Ennen kaikkea hän on tiimipelaaja isolla T:llä.” 

Luottopelaaja, jota ei hevin ohitettu 

Tiimityön korkeakoulun Hartikaiselle ovat muodostaneet jalkapalloareenat eri puolilla Suomea.  Juniorina Nilsiän Pallohaukoissa alkanut peliura huipentui Kuopion Palloseuran edustusjoukkueessa. Siellä hän pelasi kymmenisen vuotta, joista seitsemän vuotta joukkueen kapteenina. Liigacupin voitto 2006 oli suurin meriitti.   

Hartikainen pelasi KuPS:ssa lähinnä puolustajana ja alempana keskikenttämiehenä. Osoituksena periksi antamattomuudestaan hän sai parikin lempinimeä, kuten ”Hevi” ja ”Takiainen”. Ohi ei kuulemma päässyt juuri mitenkään. 

Hartikaisella on 21-, 19-, 12- ja 3-vuotiaat lapset. Työn ohella arki sujuu lasten kuljettamisessa harrastuksiin. Kaksi pojista pelaa jalkapalloa, mitä muutakaan.


Jani Hartikainen

kirvesmies, nokkamies 

  • Syntynyt 1975 Nurmeksessa, asuu nykyisin Kuopiossa.
  • Valmistui 1996 ammattikoulusta rakennusmieheksi.
  • 2009 alkaen kirves- ja nokkamiehenä KUMONI Oy:ssä
  • Pelasi Kuopion Palloseurassa 2000-2009, kapteeni 2003-2009
  • Harrastuksena lasten kuljettaminen harrastuksiin

Tutustu Janiin – katso video:


Teksti ja video: Juha Salmi
Kuva: Jukka Pekkanen

Artikkeli on julkaistu Rakennuslehdessä 14.8.2020.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä