Kun turvallisella työmaalla viihdytään, laatua syntyy kuin itsestään

Laadun rakentaja -kisan kuuden kärki on laatufilosofiansa suhteen varsin yksimielinen. Luetellessaan laadukkaan rakentamisen avaintekijöitä useimmilta finalisteilta suurimman painoarvon sai työturvallisuus. Esiin nousivat myös työssä viihtymisen ja työn arvostamisen merkitys, ammattitaito ja osaamisen kehittäminen sekä asiakkaan asemaan asettuminen.

Viime keväänä startanneen Laadun rakentaja 2020 -kilpailun finalistit on valittu. Kuuden kärkeen ylsi kolme työntekijöiden ja kolme työnjohtajien ehdokasta:

  • Henna-Riikka Erolan johtama maalaritiimi, Skanska Talonrakennus Oy
  • Jani Hartikainen, kirvesmies, KUMONI Oy
  • Jekora Vornanen, rakennusmies, työsuojeluvaltuutettu, NCC Suomi Oy
  • Sakari Aalto, vanhempi työnjohtaja, Skanska Talonrakennus Oy
  • Tom Helenius, vastaava työnjohtaja, Bonava Suomi Oy
  • Pekka Ruokonen, työmaapäällikkö, SRV Rakennus Oy

Finalisteihin pääsee tutustumaan tarkemmin esittelyvideoilla ja -artikkeleissa, jotka on julkaistu Rakennuslehdessä ja RT:n nettisivuilla. Kilpailun voittaja julkistetaan lokakuussa.

Myös yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan finalisteista. Yleisöäänestys on käynnissä 21.9. – 4.10.2020. Lue lisää äänestyksestä tästä linkistä. Suoraan äänestyslomakkeelle pääset tästä.

Finalistit pähkinänkuoressa

Henna-Riikka Erolan johtamaan maalaritiimiin kuuluvat hänen lisäkseen Essi Eerola, Kirsi Laakko ja Saaramaria Hautakangas. Jo kolme vuotta yhdessä työskennellyt tiimi on saanut erityistä kiitosta sekä asiakkailta, esimiehiltä että kollegoilta monipuolisesta osaamisestaan, itseohjautuvasta ja tunnollisesta työskentelyotteestaan sekä asenteestaan, jolla hommat tehdään laadukkaasti kerralla kuntoon. Osana parhaan lopputuoksen tavoittelua Erola paneutuu erityisesti myös työn digitaaliseen dokumentointiin – tallessa pysyvät niin materiaalitiedot, työvaiheet ja niiden tekijät kuin töiden hyväksyjätkin.

Vasemmalta oikealle: Essi Eerola, Henna-Riikka Erola, Kirsi Laakko ja Saaramaria Hautakangas

Jani ”Hevi” Hartikainen on saanut lempinimensä lujan luonteensa ja periksiantamattomuutensa ansiosta. Näistä ominaisuuksista on ollut hyötyä työmailla jo 90-luvun puolesta välistä alkaen, jolloin hän valmistui kirvesmieheksi. Töitä on riittänyt niin talouden nousuissa kuin laskuissakin, ennen kaikkea rautaisen ja monipuolisen osaamisen ansiosta. Työmaan lisäksi hän on toiminut nokkamiehenä myös urheilun parissa, KuPSin kapteenina. Jalkapallotausta antaakin erinomaista potkua myös työmaan tiimityöskentelyyn.

Jani Hartikainen (edessä) ja Kumoni Oy:n työnjohtaja Jari Ruotsalainen

Myös Jekora Vornanen on aloittanut uransa rakennusalalla jo 90-luvulla. Rakennusmiehen tehtävien lisäksi hän toimii työsuojeluvaltuutettuna, joten yhteys laadun ja turvallisuuden välillä on hänelle itsestään selvä. Vornanen havainnoi jatkuvasti työmaaympäristöä, jotta vaaratilanteita ja laatupoikkeamia ei pääse syntymään ja riskitekijöihin päästään puuttumaan jo etukäteen. Hän kannustaa kaikkia haastamaan omaa asennettaan joka päivä: sekä laatu että turvallisuus syntyvät vain oikealla asenteella.

Jekora Vornanen

Sakari Aalto on aloittanut uransa kirvesmiehenä ja työnsä ohessa kouluttautunut eteenpäin vanhemmaksi työnjohtajaksi asti. Aalto tarkkailee laatua koko rakennushankkeen kattavana kokonaisuutena, jossa kaikki lähtee suunnittelun osaamisesta. Mahdollisiin epäkohtiin on tartuttava hanakasti heti kun niitä huomaa. Kollegoiden ja muidenkin yhteistyökumppaneiden keskuudessa Aalto on pidetty kaveri oikeudenmukaisuutensa, jämäkkyytensä ja tinkimättömien laatuvaatimustensa ansiosta. Etenkin haastavissa kohteissa monet toivovat pääsevänsä hänen kanssaan samalle työmaalle, koska silloin syntyy varmasti hyvä lopputulos.

Sakari Aalto

Tom Helenius ei koe tekevänsä vain töitä, vaan hän on työmaalla tekemässä sitä, mitä kaikkein eniten haluaa: tuottaa asiakkaille hyvää mieltä ja toteuttaa heidän unelmiaan. Heleniuksen toimintaa ohjaa jatkuva kriittisyys omaa tekemistä kohtaan sillä ajatuksella, että hyvänkin voi tehdä aina toisin, eli paremmin. Hän arvostaa erityisen paljon ammattitaitoista työvoimaa, jonka avulla päästään laadukkaan lopputuloksen lisäksi myös huomattavasti parempaan työturvallisuuteen, koska osaavat kaverit eivät ota turhia riskejä.

Tom Helenius

Pekka Ruokosella on tarkka resepti laadun rakentamiseen: jos työturvallisuus, työssä viihtyminen ja työntekijöiden osaaminen ovat kohdallaan, laatua syntyy kuin itsestään. Parhaillaan hän johtaa Supercellin puurunkoisen pääkonttorin rakentamista Helsingin Jätkäsaaressa. Siellä ei laadussa anneta piirunkaan vertaa periksi, vaan toimiston halutaan, Supercellin pelien tavoin, huokuvan laatua. Useista hyödyntämistään yhteistyön muodoista Ruokonen nostaa esiin ”työntekijöiden johtoryhmän”, joka on suora palautekanava tekijöiltä johdolle. Sen ansiosta pieniinkin epäkohtiin päästään tarttumaan nopeasti ja tehokkaasti.

Pekka Ruokonen

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä