Asumisen hintavertailu: Edullisimmat asumiskulut omakotitalossa – suomalaiset unelmoivat omasta talosta, mutta kasvukeskuksissa pula tonteista

Pientaloteollisuuden asumisdatan perusteella uuden omakotitalon hankkiminen on neliöhinnaltaan lähes aina edullisempaa kuin perhekoon kerrostalo- tai rivitaloasunnon. Tilastojen mukaan myös asumiskulut ovat huomattavasti edullisempia omakotitalossa kuin muissa asumismuodoissa. Valtaosa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa, mutta viime vuonna rakennetuista asunnoista vain 25 prosenttia oli pientaloissa.

Pientaloteollisuus vertaili eri asumismuotojen asumiskuluja sekä kasvukeskuksissa myytyjen uusien asuntojen keskimääräisiä neliöhintoja. Huhtikuussa 2020 kootun asumisdatan perusteella asuja saa euroillaan enemmän neliöitä omakotitalossa verrattuna muihin asumismuotoihin. Omakotitalossa asumiskulut olivat kaikista edullisempia. 

– Omakotitaloasuminen mielletään kalliiksi vaihtoehdoksi, joka sopii vain hyvätuloisille ja kasvukeskusten ulkopuolelle. Näin ei kuitenkaan tilastojen valossa ole, toteaa Pientaloteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Jari Malkamäki

Pientaloteollisuus vertaili asumiskuluja omakotitaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa. Kyselyllä selvitettiin omakoti-, rivitalo- ja kerrostaloasukkailta keskimääräisiä asumiseen liittyviä kuluja kuukaudessa: sähkö ja muu energia, vesi- ja jätemaksut, kunnossapito, verot, vakuutukset sekä muut kulut. Rivi- ja kerrostalossa hoito- ja korjauskuluja maksetaan vastikkeissa, lisäksi kuluja syntyy muun muassa sähköstä, vakuutuksista sekä muista mahdollisista taloyhtiön maksuista (esim. autopaikka, sauna- ja vesimaksut). Omakotitalossa merkittävimpiä asumisen kulueriä ovat kiinteistövero ja lämmityskulut. 

Hintavertailu paljasti, että omakotitalossa asumiskulut ovat asuinneliötä kohden noin alle puolet kerrostaloasukkaan kuluista. Omakotitalossa asumiskulut ovat 3,5 euroa neliömetriltä eli tyypillisessä 146 m²:n talossa 511 euroa kuukaudessa. Rivitalossa kulut ovat 5,7 euroa neliömetriltä eli tyypillisessä 87 m²:n rivitaloasunnossa 435 euroa kuukaudessa. Kerrostalossa asumiskulu on 7,6 euroa neliömetriltä, eli tyypillisessä 75 m2:n huoneistossa yhteensä 570 euroa kuukaudessa. 

– Vertailussa on huomioitava muun muassa se, että kerrostalossa yleensä huoltoyhtiö hoitaa sellaisia töitä, jotka omakotitalossa asukas tekee itse. Rivitaloissakin on eroja, sillä joissakin yhtiöissä on ulkopuoliset isännöitsijät ja huoltoyhtiöt. Jos on itse valmis tekemään joskus pieniä ylläpitotöitä, esimerkiksi lumitöitä, niin omakotiasuminen on ehdottomasti edullisin vaihtoehto, toteaa Malkamäki. 

Mikä asumismuoto on edullisin ostaa? 

Usean eri tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa*. Tästä huolimatta kasvukeskuksissa rakennetaan vähiten omakotitaloja. Vuonna 2019 koko maassa rakennetuista asunnoista 25 prosenttia oli omakoti-, rivi- tai ketjutaloja ja 75 prosenttia kerrostaloja. 

– Suomalaisten toiveet asumisesta eivät kohtaa asumisen realiteettien kanssa. Väärän hintamielikuvan lisäksi yksi syy on se, että kasvukeskusten kaavoituksessa on unohdettu pientalot. Omakotiasuminen sopii asumismuodoksi kuitenkin myös kaupunkeihin ja on kustannuksiltaan edullisempaa kuin luullaan, toteaa Malkamäki. 

Pientaloteollisuuden kokoaman asumisdatan perusteella omakotitalon neliöhinnat ovat edullisimmat muihin asumismuotoihin verrattuna. Vertailussa verrattiin omakotitalon rakentamishintaa uuden rivitalon ja kerrostalon myyntihintoihin. Mukaan otettiin vuonna 2019 myydyt omalla tontilla sijaitsevat rivitalot sekä kerrostalokolmiot ja sitä isommat perheasunnot. Omakotitalo oli vertailussa kooltaan 146 m². 

Vuonna 2019 koko maassa omakotitalon rakentamisen neliöhinta oli 2 320 euroa, tyypillisen tontin kanssa 3 290 euroa neliömetriltä. Rivitalon keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 3 583 euroa neliömetriltä ja kerrostalohuoneiston 5 294 euroa neliömetriltä. On selkeästi havaittavissa, että pääkaupunkiseutu on kalliimpaa kuin muu Suomi. Rivitaloissa keskihintoja kalliimpaa oli pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa). Kerrostaloissa puolestaan keskihintoja kalliimpaa oli Helsingissä, Espoossa ja Kauniaisissa. Omakotitalojen kohdalla kalliimpaa oli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Tampereella.

Keskihinnat antavat yleiskuvan tilanteesta, ja asuntojen sekä tonttien hintoihin vaikuttavat monet tekijät, kuten sijainti ja perustusolosuhteet. Myös uuden omakotitalon rakentamiskustannuksissa on suuri hintahaarukka tehtyjen valintojen mukaan. 

– Ei ole yllätys, että asuminen on kalleinta pääkaupunkiseudulla. Siellä missä on kysyntää, hinnat nousevat. Siksi olisi tärkeää, että kaavoituksessa otettaisiin huomioon suomalaisten asumistoiveita ja kaavoitettaisiin riittävästi myös omakotitontteja, kertoo Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors

Materiaalia: 

 

 

 

Lisätietoja:

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä