Brexitin vaikutukset rakennustuotemarkkinoihin 2020 ja siirtymäajan jälkeen

Britannian erottua EU:sta alkoi siirtymäkausi, joka jatkuu kuluvan vuoden 2020 loppuun. Siirtymäkauden aikana jatketaan myös rakennustuotteiden CE-merkintäjärjestelmän osalta nykysäännöillä, aivan kuin jos Britannia olisi vielä EU:n jäsen.

EU ja Britannia neuvottelevat vuoden 2020 aikana tulevasta suhteestaan, jolloin yhtenä sovittavista asioista on myös EU:n rakennustuoteasetuksen soveltaminen sekä Britannian jäsenyys eurooppalaisessa standardisointijärjestössä CENissä. Tältä osin tavoite lienee molemmin puolin jatkaa siten, että Britannia olisi myös tulevaisuudessa edelleen osa rakennustuotteiden sisämarkkina-aluetta. 

Jos asiasta ei kuitenkaan synny sopimusta vuoden loppuun mennessä, vuoden 2021 alusta joudutaan sopimuksettomaan suhteeseen eli no deal -brexit toteutuu. Vajaa vuosi on lyhyt aika, joten myös tähän vaihtoehtoon on syytä varautua. 

Tästä linkistä voi tutustua rakennustuotteiden markkinoille saattamista brexitin jälkeen selventävään materiaaliin.

Timo Pulkki  johtaja (Rakentamisen määräykset)

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä