Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto 2019: Kyrö Distillery Companyn uusi tynnyrivarasto – Avanto Arkkitehdit oy

Vuoden 2019 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Avanto Arkkitehdit Oy kohteellaan Kyrö Distillery Company:n uusi tynnyrivarasto.

Voittaneessa työssä kiteytyy esimerkillisellä tavalla hyvän rakentamisen ja arkkitehtuurin perusvaatimukset toimivuudesta, kestävyydestä ja koettavuudesta. 

Kyrö Distillery Company on viiden ystävän saunan lauteilla perustama ruistislaamo. Toiminta alkoi Valion vanhassa meijerissä vuonna 2014 ja tislaamo voitti jo seuraavan vuonna vuoden parhaan gin & tonic palkinnon ja muita tunnustuksia. Maineen myötä tuotanto kasvaa nopeasti ja tilat ovat käyneet ahtaiksi. Kyrö järjesti kutsukilpailun vanhan meijerialueen kokonaissuunnitelusta. Avanto Arkkitehdit Oy valikoitui tämän kilpailun perusteella myös tynnyrivaraston arkkitehtisuunnittelijaksi. 

Tynnyrivarasto ei ole vain varastotila vaan myös osa tuotantoprosessia. Jotta alkoholia voidaan kutsua viskiksi tulee sitä tislauksen jälkeen varastoida puutynnyreissä vähintään kolme vuotta vakioiduissa olosuhteissa. Tämän prosessin ja palosuojauksen sekä toteuttavuuden vaatimukset täytti parhaiten valittu suorakaiteen muotoinen kokonaan betonista toteutettu elementtiratkaisu. Runko toteutettiin pilari-palkkirakenteena. Osastoivat väliseinät on tehty varaston korkuisista betonielementeistä ja ulkoseinät 6-4,5m x 3m kokoisista sandwich-elementeistä. 

Sokkeli- ja sandwich-elementtien ulkokuoret on valettu mustasta väribetonista. Näiden julkisivuelementtien muotit tehtiin tislaamon yhden omistajan anopin vanhan ladon laudoista hartsimuottitekniikalla. Kehitetty tekniikka toistaa vanhojen lautojen pienimmätkin yksityiskohdat valmiissa betonijulkisivussa. Julkisivujen pintastruktuuri toimii kohteen rikastuttavana aiheena niin kaukomaisemassa kuin aivan lähietäisyydeltä katsottaessa ja se kiinnostaa käsin koskettamaan. 

Selkeä massoittelu, yksilaivainen symmetrinen perusratkaisu ja yksiaineinen julkisivumateriaali ja sen ainutlaatuinen tekstuuri luovat lähes sakraalin kokemuksen. Tynnyrivaraston julkisivut tukevat hienosti tislaamon liiketoimintakonseptia ja sopeutuvat mittakaavaltaan, tekstuuriltaan ja väritykseltään hyvin Kyrön kylämaisemaan. 

”Tynnyrivaraston ilmeikkäät julkisivut eivät ole vain irrallinen päälle liimattu ratkaisu, vaan osa toimivaa kokonaisuutta, jonka suunnittelu ja toteutus täyttävät esimerkillisellä tavalla kaikki hyvän arkkitehtuurin ja rakentamisen vaatimukset” toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja arkkitehti Tuomo Hahl. 

Arkkitehtisuunnittelu:                               Avanto Arkkitehdit Oy

Valmistumisvuosi:                                    2019

Rakennuttaja:                                           Kyrö Distillery Company

Elementtitoimittaja:                                   Oy Tara-Element Ab

Erikoismuotit:                                            Finn-Form Oy 

Betoniteollisuus ry:n seitsemännen kerran järjestämän arkkitehtuuripalkintokilpailun tarkoituksena on tuoda esiin toteutettuja onnistuneita betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailussa palkitaan voittanut julkisivun suunnitellut arkkitehtuuritoimisto 5.000,- eurolla. 

Palkinnon tärkeimpinä arvosteluperusteina ovat julkisivun arkkitehtoninen kokonaisuus, yksityiskohtien suunnittelu, betonin ominaisuuksien laadukas hyödyntäminen, uuden kehittäminen ja kohteen soveltuminen ympäristöön. 

Vuoden Betonirakenne 2019 -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi arkkitehti SAFA Tuomo Hahl ja jäseninä arkkitehti SAFA Sasu Marila sekä arkkitehti SAFA, päätoimittaja Maritta Koivisto. Tuomariston sihteerinä toimi dipl.ins., jaospäällikkö Janne Kihula Betoniteollisuus ry:stä. 

Lisätietoja: Betoniteollisuus ry: Janne Kihula, puh. 040 514 6510

Lehdistötiedote ja -kuvat löytyvät osoitteesta: http://www.betoni.com/ajankohtaista/

Kilpailussa mukana olleet kohteet ja arkkitehtitoimistot:

 

  • Haso Rantapuisto & Heka Pukinmäki, Helsinki / Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy
  • Courtyard by Marriott Hotelli, Tampere / ALA Arkkitehdit
  • Kyrö Distillery Company, uusi tynnyrivarasto, Isokyrö / Avanto Arkkitehdit Oy
  • Jätkäsaaren peruskoulu, Helsinki / Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy
  • As Oy Espoon Hansakallion Helmi, Espoo / Arkkitehtitoimisto Konkret Oy
  • Luminary asuintalo, Tampere / BST-arkkitehdit
  • Espoon Hattara, Espoon Tammen taittaja ja Taian 

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä