Moduulirakentamista ja raiteita

Mitkä asiat puhuttivat, kun Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell vieraili kesällä Kouvolassa? Asuntomessukaupungissa hän tapasi muun muassa Elementit-E:n toimitusjohtajan Veli Hyyryläisen ja kouvolalaisen kansanedustajan ja kaupunginvaltuutetun Ville Kauniston.

Kouvolassa taloja valmistetaan sisällä säältä suojassa.

– Kutsuin Aleksin Kouvolan asuntomessuille hyvissä ajoin kun nähtiin RT:n edustajiston kokouksessa, Veli Hyyryläinen kertoo.

Randell vieraili messujen lisäksi myös Hyyryläisen tehtaalla messualueen lähellä. Elementit-E edustaa modernia moduulirakentamista, missä rakentaminen tapahtuu säältä suojatuissa sisätiloissa. Tuotanto on laajentunut tasaisesti, toinen tehdashalli avattiin vuoden alussa ja nyt yritys työllistää noin sata henkilöä. Viimeisimpiä suuria toimituksia on ollut Aarnivalkean uusi koulurakennus Espoon Tapiolaan.

Hyyryläinen uskoo tuotantokonseptiinsa laajemminkin.

– Olen esittänyt, että RT:ssä voisi toimia oma teollisen rakentamisen työryhmä tällaisille moduulirakentajille, se tulee tulevaisuudessa vain lisääntymään, hän sanoo.

RT:n toimistusjohtaja Aleksi Randell pitää tärkeänä tavata jäsenyritysten edustajia näiden omilla paikkakunnilla ja omissa yrityksissä. Myös Veli Hyyryläinen pitää tärkeänä, että rakentajien edunvalvojalla on hyvä näppituntuma siihen, mitä kentällä tapahtuu.

– Hyvä että ylintä johtoa myöden kierretään jäsenkunnassa. Suoraan ihmisten kanssa olen aina itsekin tottunut toimimaan. Kun on hyvä henkilökohtainen kontakti olemassa, on helpompi lähestyä myöhemminkin asiassa kuin asiassa, hän painottaa.  

Tehdasvierailulla Randellia kiinnosti myös satsaukset tuotannon ympäristövaikutuksiin. Elementit-E:n kahden tehdasrakennuksen tuotannoissa ei tarvita enää juurikaan fossiilisia polttoaineita. Siitä pitää huolen kaksi omaa aurinkovoimalaa ja lämmöntuotannossa käytettävä tuotannon sivutuotteena syntynyt puuhake. 

Asuntomessuilla esiin nousi ratahanke

  Kuvassa vasemmalta Aleksi Randell, Ville Kaunisto ja Veli Hyyryläinen Korian asuntomessualueella.

Korian asuntomessualueella Aleksi Randell tapasi kansanedustaja Ville Kauniston. Vaikka talonrakentamisestakin puhuttiin, oli ykkösaiheena ajankohtainen ja keskeinen itärata-hanke.

– Itärata lyhentäisi junamatkan Kouvolasta pääkaupunkiseudulle alle tuntiin. Se vahvistaisi monien suurten ja keskisuurten kaupunkien elinvoimaa idässä ja tukisi niissä asumista enemmän kuin mikään muu toimi tällä hetkellä, Kaunisto ja Randell muistuttavat.

– Nopea raideyhteys myös mahdollistaa työssäkäynnin pääkaupunkiseudulle ympäristöystävällisesti ja parantaa yhteyksiä kauemmaskin, kun Helsinki-Vantaa lentoasemalle pääsee sujuvasti.

Olennaisinta ratahankkeessa Ville Kauniston mukaan onkin, että se antaisi ihmisille mahdollisuuden valita vapaammin asuinpaikkansa tilanteessa, jossa pääkaupunkiseutu on pakkautumassa täyteen uusista asukkaista.

– Hallitus on ollut hankkeesta hyvin vaitonainen, vaikka valmius olisi nopeampaankin etenemiseen. Hallitus puhuu tulevaisuusinvestoinneista, eikö suuret ratahankkeet ole juuri niitä, hän kummeksuu.

Kouvolan asuntomessualueella Kaunistoa ja Randellia kiinnosti etenkin uudet asumismuodot ja rohkeat ratkaisut.  Esimerkiksi Kouvolan kaupungin kotihoidon kanssa yhdessä suunniteltu ikäihmisten kylämiljöö Virkkulankylä edustaa tulevaisuuden asumismuotoa monine uusine ideoineen. Messualueelle nousi toinenkin ikäihmisille tarkoitettu, vähän toisenlaisella konseptilla toteutettu Lapinjärvitalo.

– Rakentamisessa uudet innovaatiot ovat tärkeitä ja niihin kannustamisessa valtiollakin on tärkeä rooli. Ympäristön pitää tukea yrittäjiä, jotta riskejä voidaan ottaa hallitusti ja ala menee eteenpäin, Kaunisto ja Randell pohtivat. 

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä