Näytetään, mitä osataan – talotekniikka tarvitsee tarinansa

Talotekniikka on yksi rakennetun ympäristön komponenteista, mutta usein harmillisen näkymätön suhteessa merkitykseensä. Ala on täynnä upeita osaajia ja asiantuntijoita: nyt jos koskaan tarvitsemme heitä kertomaan, millaista osaamista seinien takana oikeasti on. Jos osaaminen jää piiloon, jäävät helposti piiloon myös tekijät, jotka alaa ylläpitävät ja kehittävät.

Viestintä on yksi väylä lisätä alan merkityksen ja osaamisen näkyvyyttä. Viestintä ei ole vain tiedonvälitystä, vaan konkreettinen keino vaikuttaa talotekniikan vetovoimaan, houkutella uusia osaajia ja pitää nykyiset alalla.

Mielikuva alasta muodostuu usein siitä, miten se näkyy ympärillämme. Jos vaikkapa nuori miettii, voisiko talotekniikka-alalta löytyä oma ura, hän hakee tietoa somesta (ja netistä). Ja hyviä tarinoita hän sieltä löytääkin, niin yritysten uratarinoista ja opiskelijoiden videoista kuin vaikkapa lvi-ala.fi ja rakennusalalle.fi -sivuilta. Tarinat madaltavat kynnystä tulla alalle, ne tekevät alan henkilöistä helposti lähestyttäviä ja samaistuttavia.

Jokainen meistä haluaa olla ylpeä työstään ja saada arvostusta osaamistaan. Kun talotekniikan asiantuntijat kertovat työstään omalla äänellään – blogeissa, podcasteissa, Instagramissa ja vaikkapa Tik Tokissa – he eivät edistä vain omaa näkyvyyttään, vaan luovat alalle kulttuuria, jossa osaaminen näkyy ja jossa sillä on merkitystä.

Viestinnän ei tarvitse olla täydellistä, mutta sen pitää olla aitoa. Kiinnostavimmat sisällöt syntyvät vaikkapa siitä, kun putkiasentaja miettii, miten ratkaisi kinkkisen tilanteen työmaalla, työnjohtaja pohtii aikataulutusta ja projektipäällikkö kertoo hankkeen ikimuistoisemmista hetkistä.

Asiantuntijoiden esiintuominen on käytännön viestintäteko, joka rakentaa alan imagoa, vahvistaa yhteishenkeä ja kasvattaa ylpeyttä omasta työstä. Mutta asiantuntijuus ei nouse esiin sattumalta. Tarvitaan kulttuuri, jossa viestintä nähdään osana ammattia, ei ylimääräisenä työnä. Viestinnän rooli on luoda organisaatiossa tilaa ja mahdollisuuksia asiantuntijoiden esiin tuomiselle. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sparrausta, helppokäyttöisiä viestintäpohjia, kannustavia esimerkkejä tai sitä, että työpaikan sisäisissä kanavissa nostetaan esiin onnistumisia ja oivalluksia.

Jotta alamme houkuttelee tulevaisuudessakin osaajia, meidän on näytettävä, mitä täällä oikeasti tehdään. Kaikki nämä tarinat eivät ole vain somesisältöä – ne rakentavat kuvaa koko talotekniikka-alasta. Ne kertovat, että täällä tehdään merkityksellistä työtä.

Nostetaan siis talotekniikan asiantuntijuus näkyviin. Jokainen jaettu tarina, kuva tai kokemus voi olla se kipinä, joka saa jonkun kiinnostumaan, hakeutumaan tai jäämään tälle alalle.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä
Rakennusteollisuus RT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.