Asuntokaupoilla on paljon vaihtoehtoja ja hyvä aika tehdä löytöjä

Jos asunnon ostajat katsoivat takavuosina asuntomarkkinoita vaaleanpunaisten linssien läpi, niin nyt silmille on unohtunut valoa läpäisemättömät mustat lasit. Synkkyyttä ylläpitää osaltaan media, joka lietsoo epävarmuutta.

Tuorein esimerkki on Helsingin Sanomien toimittajan kommenttikirjoitus, jonka mukaan rakennusyhtiöt eivät ole ryhtyneet näkyviin hinnanalennuskampanjoihin edistääkseen uusien asuntojen myyntiä vaan tarjoavat elämänsä suurinta sijoitusta harkitseville epäilyttäviä kylkiäisiä, jäätelöä ja sisustusvinkkejä (HS 6.6.).

Todellisuudessa useat yhtiöt ovat antaneet asunnoista myös suoria hinta-alennuksia ja ilmoittaneet alennuskampanjoistaan avoimesti esimerkiksi verkkosivuillaan.

Lisäksi rakennusyhtiöt ovat käyttäneet useita muita tapoja myöntää asunnonostajille tuntuvia etuja. Tällaisia ovat esimerkiksi korkotakuut tai vastikkeiden maksaminen asiakkaan puolesta tietyltä ajalta tai ilmainen autopaikka. Näiden arvo voi olla kymmeniä tuhansia euroja.

Jokainen yhtiö päättää kohde- ja myös asuntokohtaisesti myynninedistämiskeinoistaan. Vastaavasti jokainen ostaja voi valita eri vaihtoehdoista, mikä on itselle edullisin ja sopivin tapa ostaa mieleinen asunto.

Markkinoilla on vielä toistaiseksi tarjolla runsaasti uusia valmiita asuntoja. Ne on rakennettu historiallisen korkeiden rakennuskustannusten aikana samalla, kun rakennusyhtiöitä on koetellut vaikea suhdannetilanne. On myös hyvä muistaa, että uusien asuntojen hinnoista keskimäärin 46 prosenttia on veroja ja veroluonteisia maksuja.

Koska uusia asuinrakennushankkeita on käynnistynyt poikkeuksellisen vähän jo 1,5 vuoden ajan, uusia asuntoja ei ole ollut kokonaisuutena myynnissä näin vähän yli kymmeneen vuoteen.

Jos asuntorakentaminen alkaa vähitellen elpyä ensi vuodesta alkaen, kestää parisen vuotta ennen kuin se alkaa näkyä valmiiden uusien asuntojen tarjonnassa. Uusista asunnoista tulee jatkossa niukkuutta samaan aikaan, kun asuntomarkkinoilla on jo paljon patoutunutta kysyntää.

Asunnonostajille on nyt hyvä aika lähteä kaupoille, kun korkojen nousu on taittunut ja asuntojen reaalihinnat ovat tulokehitykseen nähden edullisimmillaan sitten 1990-luvun laman.


Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 12.6.2024

Merja Vuoripuro

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä