Työnantaja ei ole hukassa

Poliittisten lakkojen sävyttämät työmarkkinat ovat polarisoineet myös rakennusalan osapuolia. Tilannetta ei ole helpottanut laskusuhdanne, eikä ammatillisen koulutuksen laadun romahdus. Laskevillakin markkinoilla painiskellaan osaavan työvoiman saatavuudesta ja historia on osoittanut, että laskun jälkeen tulee aina nousu. Silloin osaavan työvoiman saatavuus on entistäkin tärkeämpää.

Samaan aikaan kun arvostellaan ammatillisen koulutuksen tasoa, syyttömät eli oppilaat yrittävät opiskella ammattia. Suurin osa peruskoulun päättäneistä ei ole valmiita omaehtoiseen opiskeluun ja koulumainen opiskelu olisi paras vaihtoehto tälle ikäryhmälle. Tiedän tämän jo ihan omastakin kokemuksesta. Lähtötasoerot tuossa ikäryhmässä ovat kasvaneet merkittävästi kahden viimevuosikymmenen aikana. Syytä on haettu aina yhteiskunnasta sosiaaliseen mediaan, mutta suurin syy on vanhemmuudessa. Koti luo perusteet kasvatukselle eikä sitä voi ulkoistaa. Näitä perusteita tuetaan yhteiskunnan voimin koulussa ja myöhemmin toisen asteen opiskelussa. Toisen asteen nykyinen laatu on selkeästi vähentänyt tätä tukea, eikä se ole nuorten syy.

Työnantajapuoli on aina ollut valmis ottamaan roolia tuen antamisessa. Olemme ottaneet opiskelijoita pitkille harjoittelujaksoille, opastaneet nuoria työtaidoissa, työmoraalissa, käyttäytymisessä ja ihan elämässä. Tämän aiheuttamaa kustannusvaikutusta emme ole nostaneet pöydälle työmarkkinaneuvotteluissa. Emme ole järjestäneet poliittista työsulkua hallitusta vastaan, vaikka ammatillisen koulutuksen työtaakkaa on meille siirtynytkin. Olemme kokeneet sen yhteiskunnalliseksi velvoitteeksi, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Tämä on yksi syy miksi työnantajien ja työntekijöiden välinen luottamus on kasvanut ja kasvaa tulevaisuudessakin, vaikka sitä kuinka Hakaniemen suunnasta yritetäänkin murtaa.

Vaikka ammatillisen koulutuksen laatu on hukassa, vanhemmuus on hukassa ja työmarkkinapolitiikka on hukassa, niin työnantaja, sinä et ole hukassa.

Ville Hälinen toimi LVI-TU:n hallituksen puheenjohtajana vuosina 2015-2018.

Ville Hälinen
Toimitusjohtaja, LVI-Aitta Oy/QMG
ville.halinen@lviaitta.fi

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä