VastaMäkinen: Joulun taikaa ja poliittista sujuvoittamista

Näin joulun alla kaikilla on hyvä mieli ja usko maailman hyvyyteen kirkastuu. Tuntuukin hyvältä, että valtiovalta on pohtinut, miten kansalaisten elämästä saisi hieman sujuvampaa. Ympäristöministeriön johdolla on nimittäin käynnistynyt hanke, jonka tavoitteena on tukea uusiutuvan energian ja vihreiden investointien lupamenettelyjen sujuvoittamista.

Projektin tavoitteena on esittää suosituksia ratkaisuista, joissa lupahakemukset keskitettäisiin yhteen asiointipisteeseen, digitalisoidaan ja tehdään käyttäjäystävällisiksi. Esitettävät vaihtoehdot pohjautuvat malliin, jossa yksi viranomainen vastaisi lupaprosessien hallinnasta ja koordinoinnista. Ja prosessien ohjaaminen sujuvat tietysti, ehkäpä omalta kotisohvalta. Tätä onkin odotettu niin kuin joulupukkia, ja tämä ottamatta kantaa siihen, mihin kukin uskoo.

Tuntuu hyvältä, että jossakin istuu joukko virkamiehiä miettimässä, miten lupa-asioista tehdään niin selkeitä, että ne ymmärtäisi luvan hakijakin. Lahjatoivelistalle lisäisin toivomuksen, että hanke onnistuu tavoitteissaan, koska investointeja uusiutuvaan energiaan ja vihreisiin investointeihin tarvitaan. Lisäksi toivon, että samalle luukulle voitaisiin keskittää myös erilaisten tukien hakeminen. Niillä on todistetusti saatu näitäkin asioita liikkeelle, vaikka luukkuja onkin ollut useita.

Selvityshanke keskittyy etsimään keinoja uusiutuvan energian käyttöönoton nopeuttamiseksi. Pelkkiä lupamenettelyjä sujuvoittamalla nopeus ei kuitenkaan kasva riittävästi vihreän siirtymän tavoitteiden saavuttamiseksi. Samalla on huolehdittava hankkeiden käynnistymisestä. Siihen tarvitaan toimivan rahoituksen järjestymistä ja pitkäjänteistä taloudellista tukea myös valtiolta. Juuri nyt olisi kapasiteettia korjaushankkeiden toteuttamiseksi, mutta riittäkö meillä poliittinen rohkeus ja luovuus sen hyödyntämiseen?

Jouluna on paikallaan uskoa kaikkeen hyvään. Joten ollaan valmiita tulevaisuuteen, joka on ainakin lupien osalta kirkkaampi kuin LED-valo joulukuusessa!

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä