Vain passi puuttuu

Rakennusalan yrityksissä on käytetty kaikki kuviteltavissa olevat ja lain sallimat keinot koronatartuntojen leviämistä ehkäisevässä taistelussa. On toki olemassa esimerkillisiä työmaita, joilla homma on pysynyt hanskassa ja tartunnat minimissä, mutta yleisellä tasolla tilanne on edelleen huono – ja aina huonommaksi muuttuu. Pääurakoitsijoilla on työturvallisuuslain mukainen vastuu yhteisen työmaan turvallisuudesta. Nyt enää puuttuu se viimeinen keino, jolla tämä vastuu voidaan kantaa.

Vastaus pääurakoitsijoiden hätähuutoon on koronapassi. Vain sen avulla voidaan pidemmän päälle varmistua siitä, ettei kenenkään tarvitse työssään altistua tarpeettomille riskeille. Samalla toteutuu yhtinen tavoite rokotekattavuuden nostamisesta.

Toistaiseksi urakoitsijoiden kädet ovat kuitenkin sidotut. Voimassa olevan tulkinnan mukaan tieto rokotteen ottamisesta tai ottamatta jättämisestä on sellainen terveystieto, jota työnantaja, saati sitten työmaan pääurakoitsija, ei voi saada haltuunsa. Vielä viime keväänä asiasta väläyteltiin toisenlaistakin tulkintaa: vain tartunta nähtiin, muiden sairauksien tavoin, henkilökohtaisena terveystietona. Mutta nyt tilanne on toinen, kunnes taas toisin päätetään.

Lainsäädäntö ei sentään onneksi aseta rajoituksia rokotuksista keskustelemiselle ja asianmukaisen tiedon jakamiselle myös työpaikoilla. Rakennusteollisuus RT suositteleekin, että aiheeseen liittyvät keskustelut otetaan yhdessä muiden työturvallisuusteemojen kanssa työmaiden säännölliseen ohjelmaan. Rokotteiden tärkeydestä terveysturvallisuustoimenpiteenä on syytä keskustella toistuvasti myös alihankkijoiden ja vuokratyövoimaa välittävien yritysten kanssa.

Tietä rokotteen ottamiselle on tasoitettu muun muassa järjestämällä ylimääräisiä rokotuspisteitä työmaiden läheisyyteen. Harmillista kyllä, niiden suosio on jäänyt varsin alhaiseksi. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa, vaan turvallisuutta. Siksi kannustammekin rokotteen ottamiseen monin eri keinoin. Yhtenä esimerkkinä RT:n turvallisuusryhmän aloitteesta tehdyt julisteet 12 eri kielellä työmaille jaettavaksi.

Yritysten lisäksi lähetämme terveiset myös päättäjille, joiden tulee nyt kaivaa esiin kevään 2020 kaltainen tahtotila ja valmistella koronapassin käyttöönoton mahdollistava lainsäädäntö välittömästi. Aikaa ei ole hukattavaksi.

Paavo Mattila
lakimies, työsuhdeasiat
koronaryhmän vetäjä
Rakennusteollisuus RT

Kommentit

  1. Totta jokainen sana. Viranomaisen on nyt kannettava vastuunsa tässä tärkeässä asiassa ja tehtävä päätös erittäin pikaisesti.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä