Työelämän apupyörät

Iltojen hämärtyessä ja opiskelijoiden palatessa jälleen kesätöistä opintojensa pariin voi muistella hetken myös omia lapsuuden kesiä. Paitsi että ne olivat aina helteisiä ja täynnä valvottuja valoisia kesäöitä, sisälsivät ne monia elämälle tärkeiden tietojen ja taitojen opettelua. Polkupyörällä ajaminen, uimataito tai vaikkapa käytännön kokeilut sähkövirran voimakkuudesta ”paimenpojassa” lienevät monille juuri kesälomien aikana opittuja, yhä muistissa olevia asioita.

Polkupyörällä ajamaan opettelu on varmasti monelle lapselle tuntunut aluksi haastavalta, ehkä jopa pelottavalta. Nykyään lapsille on tarjolla myös potkupyöriä, joissa ei ole polkimia, ja tasapaino opitaan ennen kuin edes aloitetaan polkemaan opettelu, mutta omassa lapsuudessani niitä ei vielä tunnettu.

Monesti vanhempien tai kavereiden kannustus ja neuvot eivät yksin ole riittäneet pyöräilyn aloittamiseen, mutta kun pyörään on kiinnitetty apupyörät ja luottamus niihin saavutettu, kasvaa vauhtikin ja maailma avartuu. Hetken kuluttua nuori pyöräilijä jo alkaa tuntea apupyörät vapautta ja vauhtia rajoittavina, jolloin niitä joko oma-aloitteisesti tai vanhempien avustuksella vähintäänkin nostetaan.

Rajojen hakeminen ja oikean kallistuksen löytäminen mutkissa vaatii usein polvien sekä kyynärpäiden paikkailua ja vähintäänkin henkisten kolhujen parantelua, mutta kun lopulta juuri se oma tapa toimia löytyy, yhä useampi pyöräilyreissu päättyy ilman haavereita. Apupyörät auttava lasta pysymään pystyssä, vaikka joitakin vanhempien kanssa sovittuja alue- ja vauhtirajoja tulisikin siinä samalla koeteltua.

Kesätyöt toimivat monille opiskelijoille apupyörien tavoin. Koulussa opittuja teorioita voi kesätöissä kokeilla käytännössä turvallisessa ympäristössä, työhön opastajilta ja esihenkilöiltä saa neuvoja, oppeja ja tukea, jotka toivottavasti pysyvät mielessä koko tulevan työuran ajan.

Kokemuksen karttuessa jokainen luo oman tapansa toimia myös työelämässä, omat arvot ohjaavat valintoja ja osa kesätöissä opetetuista tiedoista ja taidoista unohtuu tai ainakin jää hyödyntämättä. Pienet kolhut ja pettymysten kautta oppiminen ovat olennainen osa myös työelämässä kasvamista. Toki toivomme, ettei kaikkea tarvitsisi oppia ”kantapään kautta”. Kannustan käyttämään kesätyöt hyödyksi ammatillisesti, osaamista ja verkostoja on tarjolla, joten niiden hyödyntäminen kyllä kannattaa.

Myös yritysten on tärkeää tunnistaa yhteiskunnallinen vastuunsa niin kesätyöntekijöiden kuin kaikkien muidenkin uusien työelämään tulijoiden osalta. Perehdytyksen merkitys, oikeanlaisten työskentelytapojen opastus, työhönopastajien valmiuksien ja resurssien varmistaminen, turvalliset työskentelyolosuhteet sekä työvälineet ja yhteisten pelisääntöjen noudattaminen ovat asioita, joihin kannattaa ehdottomasti kesätöissäkin panostaa. Näin jo ensikosketus antaa uudelle työelämän tulokkaalle heti oikean ja jatkossakin kantavan ajattelumallin asioihin suhtautumisessa. Näistä hedelmistä saavat nauttia myöhemmin myös kaikki henkilön tulevat työantajat.

Vastuuta nuorista halutaan kantaa myös Rakennusalan turvallisuusviikkolla. Sitä vietetään tänä vuonna 25. – 29. lokakuuta. Sen yhtenä tehtävänä on tutustuttaa alalle opiskelevia nuoria työturvallisuuteen rakennusalan turvapuistovierailujen merkeissä. Vuosia jatkunutta hyvää käytäntöä tullaan jatkamaan heti kun koronarajoitukset sen jälleen mahdollistavat.

Apupyörät ovat käytössä nyt, valmiudet tulevaisuuteen rakennetaan nyt!

Mikko Tammihovi
Kirjoittaja on Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän jäsen ja Peri Suomi Ltd Oy:n myyntijohtaja.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä