Kuntavaalit ovat tylsä tapahtuma ja siksi vuoden merkittävin tilaisuus vaikuttaa

Arki on itsestään selvää. Aamulla ylös. Suihku. Aamupala. Yksi lapsi tarhaan, toinen kouluun. Bussilla töihin. Huomenna sama, mutta terveyskeskuksen kautta. Illalla joku futikseen ja toinen uimaan.

Arki rullaa, ja silti tulevaisuus huolettaa monella tasolla.

Missä kunnossa maailma jää lapsille? Miten talous kehittyy? Mitä töitä tulevaisuudessa mahdetaan tehdä? Entä milloin tämä kirottu pandemia loppuu, ja pärjäämmekö, jos se ei lopukaan? Mitä tästä kaikesta osaisi sanoa lapsille…

Kuulostaako tutulta? Suomalainen arki toimii niin älyttömän hyvin, että se on suorastaan tylsää. Samanaikaisesti mielessä pyörii iso liuta tulevaisuuden juttuja.

Kunnat pyörittävät arkeasi ja ratkaisevat kestävän tulevaisuuden

Lastenhoito, terveys, lämmin vesi, puhtaat kadut, koulutus. Suomi on ollut maailman paras paikka elää – jopa maailmanlaajuisen pandemian aikana, tai etenkin silloin.
Suomalainen arki toimii. Se on ihanan tylsää. Kiitos kuntien palveluiden.

Entä tulevaisuus? Kaupungit nousevat kaikkialla maailmassa ratkaisijarooliin valtioiden rinnalle. Suomenkin taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen tulevaisuus ratkaistaan kaupungeissa. Kaupunkiseuduilla on 70 prosenttia työpaikoista, ja siellä syntyy 80 prosenttia talouskasvusta, mutta myös 70 prosenttia päästöistä. Kaupungeissa tiivistyvät tärkeät ratkaisut kestävämpään huomiseen.

Vähän draamaa, paljon mahdollisuuksia

Kunnat ja kuntavaalit ratkaisevat arjen onnen. Niiden ainoa ongelma on draaman vähyys.

Kun valtakunnan politiikassa nähdään kunnon käänteitä, kuntavaaleista suuret näytelmät puuttuvat. Tarjolla on isoa vastuuta, valtaa ja kunniaa, mutta suhteessa vähän keinoja erottautua massasta.

Niinpä kaikki 35 627 ehdokasta juoksevat nyt tykkäysten ja äänten perässä, ja on sinun tilaisuutesi vaikuttaa tulevaisuuden suuntaan.

Sinä et tarvitse kuntapoliitikkoa, mutta hän tarvitsee sinua. Mitäpä jos käyttäisit aikaasi yhteiseen hyvään ja aiheuttaisit hieman draamaa?

Autonrenkaita ei tarvitse poltella. Riittää, kun kerrot kuntavaaliehdokkaallesi mitä haluat. Roikut somessa ehkä tarpeettoman paljon jo muutenkin, joten aloita haastamalla ehdokkaita netissä. Kysy miten ehdokkaasi suhtautuu megatrendeihin, päästöihin, asumiseen, monipaikkaisuuteen, työn tekemiseen, liikenteeseen, tulonjakoon, lasten päivähoitoon jne.

Kyllä, juuri näihin asioihin vaikutetaan kuntavaaleissa.

Voit vaikuttaa asumiseen hintaan ja nostaa sen laatua

Miten aioit käyttää valtaasi? Älä ainakaan aliarvioi sitä äläkä jätä käyttämättä tilaisuutta. Sinä klikkaat, tykkäät ja rustaat lopulta mielestäsi oikean numeron lappuun. Sinä valitset. Sinä olet kuningas ja kuningatar.

Voit vaikuttaa esimerkiksi asumisen hintaan ja nostaa sen laatua. Et ehkä ihan yksin, mutta samoihin asioihin haluaa kanssasi vaikuttaa moni muukin.

Yhteiskunnallisesti hyväksyttävän asumisen tason määrittely on poliittisesti hankala kysymys, mutta jokainen tunnistaa arjessa, onko tämä se mitä minä haluan. Onko asuminen liian kallista, pystynkö valitsemaan itsellesi omannäköisen paikan, onko asumisen laatu kohdallaan. Kenenkään mahdollisuudet eivät saa olla ainakaan postinumerosta kiinni.

Jos asumisessa on mielestäsi jotain pielessä, kerro se tuleville päättäjille suoraan.
Asuminen on hyvä esimerkki asiasta, jossa näyttävä keskustelu käydään ehkä muualla, mutta ratkaisun avaimet ovat täysin kuntien hallussa. Toimivat lääkkeetkin ovat tiedossa.

Sinulla on oikeus vaatia tekoja, jotka kestävät tulevien sukupolvien tarkastelun. Tulevan kuntapäättäjän tärkein tehtävä on varmistaa sinulle sujuva siirtymä kestävämpään huomiseen niin, että kestävämpien valintojen teko olisi mahdollisimman helppoa.

Homma on ihanassa tylsyydessään yksinkertainen:

Kun sinä viihdyt ja asut arvostamassasi ja toimivassa elinympäristössä, myös yritykset, palvelut ja hyvinvointi seuraavat perässä. Hyvän kierre lähtee sinusta.

Ei muuta kuin vaaliuurnille!

Jouni Vihmo
Pääekonomisti
Rakennusteollisuus RT


Kuntavaalien ennakkoäänestys kotimaassa 26.5.–8.6. ja ulkomailla 2.–5.6.2021. Varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 13.6.2021. Tutustu Rakennusteollisuus RT:n kuntaviesteihin: RTkunta.fi.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä