Onko asenteesi kunnossa? Jokainen vakava työtapaturma on liikaa

Nina_LindstromKaikilla on moraalinen vastuu huolehtia omasta ja työkaverin turvallisuudesta, kirjoittaa INFRA ry:n hallituksen puheenjohtaja Nina Lindström.

Kaikkein vakavimpia eli kuolemaan johtaneita työtapaturmia on saatu kitkettyä isolla kädellä siitä, mikä tilanne oli joskus karmeimmillaan. Kun vielä 1990-luvulla rakennustyömailla oli keskimäärin kymmenen kuolemantapausta vuodessa, nyt niitä on alle puolet siitä. Se on todella hyvä suuntaus.

Tänä vuonna kuolemaan johtaneita tapaturmia on tapahtunut rakennusalalla neljä. Jokainen vakava työtapaturma on liikaa. Se pysäyttää niin vahingoittuneen kuin hänen läheisensä elämän.Kun työtapaturmille etsitään selityksiä, usein syylliseksi nimetään kiire ja huono suunnittelu. Syytökset eivät varmasti ole vääriä. Asiaan voidaan kuitenkin puuttua. Työturvallisuuskulttuuri saataisiin paremmaksi suunnittelulla ja ennakoimalla – siis pysähtymällä.

Tapaturmassa osallisena ollut voi ymmärtää millaisen taakan oman tai toisen henkilön terveyden menetys tai jopa kuolema voi aiheuttaa. Sinä, joka et ole joutunut kokemaan vakavaa tapaturmaa, kuuntele niitä, joilla on siitä sana sanottavana. Tapaturmaa ei ole hyvä kokea kantapään kautta. Rakennusalalla on ehdottoman tärkeää arvioida riskejä jatkuvasti työn kuluessa.

Olen miettinyt paljon sitä, miten jalkautan oikean asenteen työturvallisuutta kohtaan. Mielestäni oikea asenne tarkoittaa vastuuta omasta ja lähimmäisen turvallisuudesta. Esimies antaa esimerkillään parhaan mallin oikeasta asenteesta. Hyvän työturvallisuuskulttuurin ja asenteiden jalkauttaminen on loppujen lopuksi jatkuvaa vuoropuhelua työmaan eri osapuolien välillä. Työturvallisuuden on oltava koko ajan esillä työmaalla.

Yksilön vastuu omasta ja lähimmäisen turvallisuudesta on jo moraalisesti oikein. Sen lisäksi työturvallisuutta pitää valvoa systemaattisesti ja epäkohtiin täytyy puuttua viivyttelemättä. On myös varmistettava, että puutteet todella korjataan. Työmailla tehdään tänä päivänä paljon havaintoja, mutta muistetaanko tarkastella, mitä pitäisi tehdä toisin?

Toisaalta kiitoksiakin voi antaa. Kiitos on pieni ele, mutta jokainen meistä tietää kuinka kiitos lämmittää, kun sen on ansainnut. Palautteenanto on tuttua suomalaisille rangaistusten ja sanktioiden merkeissä. Rakentava palaute on kuitenkin parempi keino vaikuttaa toimintatapojen muutokseen. Ja ilman rakentavaa palautetta ihminen ei kehity.

Hyvä, konkreettinen mittari työturvallisuuden arviointiin on laskea menetettyjen työpäivien vähenemistä. Mittari tekee turvallisuustyön näkyväksi laatu- ja tulostavoitteiden rinnalle. Se mikä on poissa silmistä, on poissa mielestä. Turvallisuus työmaalla ei kuitenkaan saa koskaan olla poissa mielestä.

Nina Lindström
RTA-Yhtiöiden toimitusjohtaja
INFRA ry:n hallituksen puheenjohtaja


Teksti  on julkaistu alunperin Y-Studion blogipalstalla

Kommentit

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä