Saman pöydän äärestä yhteistä tavoitetta kohti

Jukka PekkanenRakentamisen laatuteko 2017 -kilpailussa voisi olla kahdeksan voittajaa. Kisan koko osallistujakaarti sekä etenkin finaaliin yltäneiden joukko ilahduttaa asenteellaan, ammattiylpeydellään ja tietenkin osaamisellaan. Jos rakentaminen tässä maassa olisi vain heidän käsissään, keskustelulle rakennusvirheistä ei olisi syytä eikä tarvetta.

Laatuteko-kilpailun voittajan valitsee tänä vuonna kansanedustaja Eero Heinäluoma, joka toimii eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana. Tarkastusvaliokunta on viime vuosina kiinnittänyt voimakkaasti huomiota muun muassa rakentamisen kosteus- ja homeongelmiin sekä peräänkuuluttanut rakentamiselta parempaa laatua. Eduskunnassa mietitäänkin parhaillaan muun muassa sitä, pitäisikö rakentamiseen liittyviä säädöksiä terävöittää entisestään, jotta laatu saataisiin nykyistä paremmalle tolalle. Myös kosteus- ja hometalkoiden uusintakierros on pohdinnan alla.

Vaikka säädöksetkin ovat välttämättömiä, laatu ei synny lakipykälistä. Virheitä voi sattua missä vaiheessa rakennushanketta tahansa, aina tilausvaiheesta alkaen, etenkin jos numerot sekä aika- että rahasarakkeessa pyritään puristamaan mahdollisimman pieniksi. Ei myöskään pidä unohtaa, että valmiinkin rakennuksen ylläpidossa voi moni asia mennä pieleen. Laatupoikkeaman käydessä ilmi, syyttävä sormi osoittaa kuitenkin useimmiten työmaalle. Näin siitäkin huolimatta, että juuri työmailta löytyy sellaista taitoa sekä ylpeyttä omasta, hyvin tehdystä työstä, josta kenen tahansa olisi syytä ottaa oppia.

Asian ovat osoittaneet todeksi kaikki ne lukuisat työntekijät ja työnjohtajat, jotka ovat ilmoittautuneet tai kollegojen toimesta ilmoitettu mukaan Laatuteko-kilpailuun. Viime vuoden tapaan tälläkin kertaa kisan taso oli erittäin korkea, joten Eero Heinäluoma ei ole helpon tehtävän edessä. Finalistien esitteleminen Heinäluomalle oli silti mieluisa tehtävä, sillä valikoituipa voittajaksi kuka tahansa, voitto on ehdottomasti ansaittu.

Kaikkia finaaliin yltäneitä työntekijöitä, työnjohtajia ja työporukoita yhdistää vahva asiakaslähtöisyys. Haastatteluissa nousi selkeästi esiin se, kuinka tärkeäksi nimenomaan loppuasiakas koetaan työn kaikissa vaiheissa, olipa rakenteilla sitten tie, talo tai vaikkapa tunneli. Sen lisäksi, että jokaista osapuolta tyydyttävä lopputulos edellyttää teknistä osaamista, se vaatii ennen kaikkea asiakkaan tarpeiden ymmärtämistä sekä koko asiakkuuden moitteetonta hoitamista.

Yksi finalisteista alleviivasi haastattelussaan erityisesti sitä, että hänen edustamallaan työmaalla ei erotella pää- ja aliurakoitsijoiden työntekijöitä omiin leireihinsä, vaan korostetaan, että kaikki ovat koolla saman pöydän ympärillä, saman tavoitteen ääressä. Niin ikään Eero Heinäluoma painottaa tällaista big room -työskentelytapaa ja -ajattelua rakentamisessa; laadukkaan lopputuloksen aikaan saamiseksi saman pöydän ääreen on saatava hankkeen jokainen osapuoli, tilaajasta ja rakennuttajasta alkaen aina kaikkein pienimpien aliurakoiden toteuttajiin saakka. Yhteistyö on yksi tärkeimmistä avaintekijöistä laaturakentamisessa.

Kaikki kuitenkin kumpuaa vilpittömästä laadun tekemisen tahdosta, korkeasta työmoraalista ja ammattiylpeydestä, riippumatta omasta roolista rakennushankkeessa. Jos sellainen työn ilo, mikä jokaisesta Rakentamisen laatuteko -kilpailun finalistista välittyy, olisi tarttuvaa, rakentamisen laatuongelmat lähtisivät välittömästi laskuun.

Jukka Pekkanen
Rakentamisen kehittämisestä vastaava johtaja
Rakennusteollisuus RT ry

 


Katso esittelyvideot ja tutustu Laatuteko-kisan finalisteihin. Heidän ajatuksistaan voivat ottaa oppia kaikki; niin alalle aikovat, alaa opiskelevat kuin jo pitkään rakentamisen parissa työskennelleetkin, tehtävästä riippumatta. Tänä vuonna palkitaan myös yleisön suosikki – anna äänesi kuulua ja osallistu samalla arvontaan: https://my.surveypal.com/Rakentamisenlaatuteko2017.

Rakentamisen laatuteko 2017 -kilpailu ratkeaa 16.11.2017.


 

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä