Kuntapäättäjän neljä K:ta (ja kolme harhaluuloa)

Paavo Syrjö 2

Kuntavaalikeskustelua seuratessa luulisi, että vaalien tärkein asia on sote-uudistus, vaikka juuri siihen nyt valittavat valtuutetut eivät liiemmälti pääse vaikuttamaan. Moniin muihin tärkeisiin asioihin sen sijaan kyllä.

Uusien kuntapäättäjien vastuulle jää neljä kovaa K:ta: kadut, koulut, kirjastot ja kilpailukyky.

Näistä kahteen, katuihin ja kilpailukykyyn, infrarakentajilla on tarjota toimivia ratkaisuja, kunhan kunnissa ensin päästetään irti kolmesta sitkeästä harhaluulosta.

”Kadut ja muu kuntainfra ovat vain välttämätön rahareikä.”
Tasan päinvastoin. Kattava, palveleva ja hyväkuntoinen infrastruktuuri luo elinvoimaa. Viittaako kuntasi kintaalla potentiaalisille veronmaksajille, vai tarjoaako se yrityksille sijoittumispaikkoja ja yritysten työtekijöille asuntoja, joista pääsee vaivattomasti töihin, palveluiden äärelle ja harrastamaan?

”Ihan sama, miten näitä lapiohommia kilpailutetaan. Näissä liikkuu pikkurahat.”
Infrahankinnoissa puhutaan pienissäkin kunnissa helposti miljoonista. Puutteellisesti resursoitu, osaamaton ja välinpitämätön hankintatoimi maksaa veronmaksajille maltaita. Riittävästi resursoitu, osaava ja kunnan strategiaan nojaava hankintatoimi auttaa kuntaa ja sen elinkeinoelämää menestymään. Jos kunnassa ei itsekään tiedetä, mitä milloinkin halutaan, ei lopputulos voi olla tyydyttävä. Tarvitaan strategia: etukäteen mietitty tahtotila ja suunnitelma sen saavuttamiseksi.

”Kyllä me osataan jo nämä hommat, aina ollaan osattu ja maan parhaita ollaan.”
Yrityksillä on tarjolla osaamista, jota kuntapäättäjien ei kannata ylenkatsoa. Koko teknisen toimen yksityistäminen laakista joka kunnassa ei ole kenenkään etu, mutta uudet valtuutetut voivat yhdessä kunnan viranhaltijoiden kanssa ottaa kunnassa toimivat yritykset mukaan kehittämään kuntaa ja tekemään siitä entistä viihtyisämmän ja vetovoimaisemman. Uusi hankintalakikin rohkaisee jatkuvaan markkinavuoropuheluun.

INFRA_Blogi_banneri

Kun palveluostoja yrityksiltä lisätään, kuntatekniikan hoidossa tarvittaviin koneisiin, laitteisiin ja toimitiloihin sitoutunutta pääomaa voidaan vapauttaa vaikka homekoulujen korjaamiseen, jäähallin rakentamiseen tai kirjaston laajentamiseen. Jos palveluja ostetaan omassa kunnassa toimivilta yrityksiltä, osa rahasta palaa veroina kunnan käyttöön.

Kuntavaaleihin on aikaa enää pari viikkoa ja ennakkoäänestyksen alkuun viikko.

Nyt on loppukirin paikka. Keskustelu ehditään vielä palauttaa neljään K:hon – ilman harhaluuloja.

Paavo Syrjö
Toimitusjohtaja
INFRA ry


Teksti on julkaistu 23.3.2017 myös INFRA ry:n blogissa.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä