Sovitaanko paikallisesti?

PasiPitkänen_kumonijpgPaljon puhetta ja parranpärinää jo noin vuoden päivät aiheuttanut paikallinen sopiminen tuppaa jäämään torsoksi, jos siitä nyt sitten ylipäätään päästään sopuun. Kirjoittelen nimittäin tätä kirjoitusta hetkellä, jossa asiaan ei ole tullut oikeastaan mitään päätöksiä suuntaan tai toiseen. Asiaa jahkataan joka päivä milloin missäkin mediassa, mutta niitä päätöksiä odotellessa tuntuu nuoruus hupenevan. Jahkatijahka, jahkatijahka…

Torsoksi se mielestäni jää, jos käy niin että vain työnantajaliittoon kuuluvat yritykset voivat sopia asioista paikallisesti. Suomen noin 90 000 työnantajayrityksestä työnantajaliittoihin kuuluu vain noin 20 000 yritystä, liittojen ulkopuolella on siis noin 70 000 yritystä – yritystä jotka työllistävät ja haluavat varmaan työllistää jatkossakin.

Toimin itse yrittäjänä ja minusta on päivänselvää, että asiat sovitaan työpaikalla nokikkain, joko kaksistaan tai vaikkapa isommallakin porukalla. Se isompi porukka voi olla esimerkiksi monitoimiurakan toteutusporukka, jonka kanssa tuumitaan rahat ja tehtävät työt hankekohtaisesti. Asiat sovitaan siis niiden kesken, joihin tehtävät päätökset oikeasti vaikuttavat. Ja sopuun kyllä pääsee, siihen vaaditaan vain ja ainoastaan hivenen joustoa ja ymmärrystä kummaltakin puolelta pöytää. Ei haittaa, jos realismikin on mukana päätöstä puntaroitaessa, se lienee hyvä ohje kummallekin osapuolelle, sekä työnantajan edustajalle että työntekijälle.

Paikallisesta sopimisesta on muun muassa Suomen Yrittäjät pitänyt puhetta jo paljon kauemmin kuin tuon alussa mainitsemani vuoden ajan, mutta nyt se on jollakin tapaa oikeasti realisoitumassa puheista teoksi. Tosin menestyjäyritykset ovat käsittääkseni sitä tehneet koko olemassaoloaikansa. Menestys realisoituu aina myös työntekijöiden eduksi.

Tämä työelämämme pakollinen uudistaminen on vain tehtävä, se tulee tehdä nyt.


Pasi Pitkänen
Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen piirin puheenjohtaja
Kuopion Monirakennus Oy


Teksti on julkaistu alunperin Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen piirin uutiskirjeen (2/2016) pääkirjoituksena.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä