Siilinlahden koulun runko valmistuu

Siilinjärven elinkaarikoulujen kilpailullinen neuvottelumenettely kesti 1,5 vuotta ja YIT:n voittajaehdotuksen suunnitelmia kehitettiin yhteistyössä puoli vuotta. Kohteisiin rakentuu monipuolisia opetustiloja, joiden suunnitteluun ja päätöksiin ovat myös opettajat osallistuneet jokaisessa vaiheessa. Kiivaassa vaiheessa oleva hankekokonaisuus on Itä-Suomen suurimpia ja työllistää tällä hetkellä suoraan työmailla yli 70 henkeä. Alihankkijat ja konsultit mukaan luettuna työllistävä vaikutus on merkittävä. ”Työmaiden vahvuus tulee vielä nousemaan ja hankinnoissakin on painotettu paikallisuutta”, kertoo YIT:n työpäällikkö Mika Kaskela.

Siilinjärven elinkaarikoulujen rakennustyöt aloitettiin 2023 ja koulut valmistuvat vaiheittain vuosina 2025–2027. Siilinlahden koulun betonirunko valmistuu syyskuussa, jolloin alkaa viipymättä sääsuojan rakentaminen rungon suojaksi. Ahmon koulukeskuksen runko valmistuu monessa vaiheessa. ”Suhdanne ei ole auttanut toteutuksessa, rakennuskustannusindeksi on edelleen noussut” kertoo YIT:n Kaskela. 

Siilinjärvi on tarkka sisäilmatilaaja. ”Kaikki kosteudelle herkät työvaiheet tehdään erillisrunkoisen sääsuojan alla”, kertoo tilaajan rakennuttajakonsultti Hannu-Pekka Seppälä A-Insinööreiltä. ”Tavoite on loppukäyttäjälle terveelliset ja turvalliset tilat”, linjaa Siilinjärven toimitilapäällikkö Jukka Kellokumpu.

Kuivaketju 10 -kriteeristö on käytössä molemmissa kouluissa ja toteutuksen valvonnasta huolehtii ulkopuolinen konsultti. Käytössä on RTS-sertifiointi tasolle 4 tähteä. Sertifikaatti edellyttää mm. kohteiden hiilijalanjäljen laskentaa. Elinkaarikoulujen jätteen – runsas purkujäte mukaan lukien – kierrätysaste on yli 90 %.

”YIT vastaa kohteen energiatehokkuuden toteutumisesta 20 vuoden ajan. PTS ja kunnossapito-ohjelmat ohjaavat tilojen suunnitelmallista hoitamista. Tässäkin on tavoitteena pitää asiakkaat tyytyväisinä”, lupaa YIT:n aluepäällikkö ja sopimusvastaava Mika Kukkonen.

Ahmon kouluun valmistuu suuri liikuntasali, joka on Siilinjärven tuleva tapahtuma-areena. Työmaat etenevät edellä aikataulua, mikä on edellyttänyt tarkkaa ja monivaiheista aikataulutusta. Sääsuojien kanssa runsasluminen talvi teettää paljon töitä, mutta YIT ei pelkää tulevaa talvea: ”Sää on aina paras mahdollinen”, lohkaisee YIT:n vastaava työnjohtaja Ville Ahokas.

Mika Kukkonen, Ville Ahokas ja Jari Huttunen Siilinlahden koulutyömaalla

Hankkeen eri osapuolet ovat panostaneet yhteistyöhön, jota tehdään edelleen päivittäin. Toimivat koulut työmaiden ympärillä ovat perehdyttäneet oppilaat kiertämään työmaat. ”Yhteen hiileen puhaltaminen on ollut erinomaisella tasolla. Toimimme ihmisten keskellä ja teemme kaikkemme turvallisuuden eteen”, summaa Kaskela.

Siilinlahden koulu oli erinomaisen siisti ja turvallinen kiireisestä runkovaiheesta huolimatta. Kosteudenhallinta näkyi panostuksena sadevesien hallintaan rungon sisällä. Lapsia täynnä ollut leikkikenttä oli heti työmaan aidan takana ja veikkaan esteettömän näkymän valtavan ristikkopuominosturin hallitsemalle työmaalle kasvattavan tulevaisuuden rakentajia.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä